Wat zijn de belangrijkste leiderschapcompetenties?
Wat zijn de belangrijkste leiderschapcompetenties?
06 januari 2021 

Wat zijn de belangrijkste leiderschapcompetenties?

Hi vriend,

In aanloop naar het seminar met Huib Boissevain, waarin wij dieper ingaan op leiderschap en wat leiderschap betekent voor zijn organisatie, namen wij een duik in wat de leiders in de wereld aangeven als zijnde de meest belangrijke leiderschap competenties .

Wat maakt een effectieve leider?

Deze vraag is de basis van het onderzoek, waar ik me als interviewer van organisatorische wetenschappers, executive coaches en leiderschapsontwikkeling-consultants mee bezig houdt.  Zoekend naar antwoorden heb ik hiervoor een onderzoek, zeg maar een studie gedaan naar 195 leiders, in vijftien landen, verspreid over dertig organisaties.

Deelnemers werd gevraagd naar wat zij de vijftien meest belangrijke competenties vonden voor een leider.

Ik heb de top 10 gegroepeerd in 5 categorieën:

 

busioness-masters-academy

We lichten er een paar uit:

Deze categorie omarmd twee van de drie meest belangrijke kwaliteiten. Samen zorgden deze kwaliteiten ervoor dat er een veilige omgeving ontstaat. Een veilige omgeving is, zoals we allemaal beseffen, essentieel voor een goede werkomgeving.

De neurowetenschap beaamt dit.

Wanneer het hersendeel gevaar registreert, activeert het een serie aan schakelingen, zoals extra bloedtoevoer naar de spieren en de uitscheiding van adrenaline. Hierdoor ben je klaar voor een fight-flight reactie. In deze staat schakelen we bepaalde “onnodige” hersendelen “uit”, het limbisch systeem en het uitvoerend deel van de prefrontale cortex. Deze delen zijn verantwoordelijk voor onder meer creativiteit, sociale interactie en emotie.

Je kunt begrijpen hoe onveiligheid dus verwoestend kan zijn voor productiviteit. Om een veilige omgeving te creëren is communicatie essentieel.

Een voor de hand liggende manier om dit te doen is door gevreesde resultaten of consequenties te neutraliseren.

Bijvoorbeeld, een project is totaal verkeerd gelopen, en het heeft voor veel onrust gezorgd. Voor schade en voor negatieve verwondering. Je kunt dan naar een persoon toe stappen en zeggen: “Ik probeer je niet de schuld te geven, ik probeer alleen te begrijpen waar we de fout in zijn gegaan”.

Zorg voor een gevoel van connectie en toebehoren

We zijn groepsdieren, mensen hebben een sterke behoefte aan sociaal contact. Onderzoek heeft uitgewezen dat we zo erg met elkaar verbonden zijn dat emoties zelfs besmettelijk kunnen zijn. Zo kan het zijn dat in de werkplaats een werknemer ongelukkig wordt, omdat twee andere collega’s onenigheid hebben.

Vanuit een neurologisch perspectief een bestendige connectie creëren is de op een na belangrijkste taak van een leider. Zodra we ons veilig voelen is het belangrijk ons ook verzorgd te voelen, om optimaal te kunnen functioneren.

Er zijn makkelijke manieren om het gevoel van erbij te horen te promoten tussen de werknemers. Je raadt het al, het is lachen. Lachen is enorm besmettelijk en creëert onbewust een band tussen mensen. Daarnaast is het van belang dat je mensen bij hun naam noemt, het spreekt voor zich dat dit een gevoel van verbondenheid realiseert. En vergeet niet, kleine dingen zoals interesse tonen of nog weten hoe hun huisdier heet geeft werknemers de indruk dat je ze kent en je om ze geeft. Dit gevoel wordt wederzijds, zij geven ook om jou, en om jouw bedrijf.

Groei realiseren

Mensen ervaren een diepe connectie met diegenen die hen verzorgen. Denk maar aan de mensen die je het meest dankbaar bent, je ouders, vrienden, docenten, allemaal mensen die je hebben verzorgd en je hebben geholpen om te groeien.

Wanneer een leider ons het gevoel geeft dat hij voor je klaar staat en je helpt te groeien, vormt dat absoluut een band. Werknemers zullen zich hierdoor gemotiveerder opstellen, en beter hun best doen als uiting en vorm van dankbaarheid.

Liefs,

Claudia

Reactie plaatsen