Wat we niet meer gaan doen dit jaar?
Wat we niet meer gaan doen dit jaar?
30 december 2022 

Wat we niet meer gaan doen dit jaar?

Na de stress van de afgelopen twee en een half jaar voelt het alsof zowel mijn lichaam als mijn geest een darmrenovatie nodig hebben. Lichaamsbeweging, gezond eten, zelfzorg, geld besparen: waar te beginnen? Ik nam contact op met experts die suggereerden dat we, in plaats van een lijst te maken met dingen om te beginnen, nadenken over de dingen die we moeten stoppen in 2023.

Wat je niet meer gaat doen? 

Stop met leven volgens to-do-lijstjes

Ken je dat gevoel dat je krijgt als je superproductief bent en items van je takenlijst schrapt als een ninja van efficiëntie? Schuine streep! Schuine streep! Schuine streep! Gedaan! Gedaan! Gedaan! Dat gevoel kan je van het pad van geluk leiden, naar een emotioneel niemandsland.

"We beschouwen productiviteit als dingen zo snel mogelijk gedaan krijgen, maar echte productiviteit is vooruitgang boeken op het werk dat echt belangrijk voor ons is - en onze takenlijst kan ons daarvan afleiden", legt Cassie Holmes, PhD, auteur van Happier Hour: hoe jij afleiding kunt verslaan, jouw tijd kunt uitbreiden en jij kunt concentreren op wat het belangrijkst is.

Holmes spreekt uit eigen ervaring. Ze bracht haar zoon naar de kleuterschool en hij bleef maar proberen dingen onderweg aan te wijzen, maar Holmes haastte zich en dacht aan de drukke dag die voor haar lag. Tot slot een bijzonder nadrukkelijk: "Mam, kijk!" maakte haar beurt om haar zoon te vinden met zijn neus begraven in een rozenstruik. Toen Holmes zichzelf hoorde uitroepen: "We hebben geen tijd om aan de rozen te ruiken!" het was een wake-up call.

Hoe overwin je de productiviteitsbeperking? Een manier, suggereert Holmes, is door de routine te verheffen tot het ritueel.

Routine naar ritueel

Stap 1: Begin met een alledaagse activiteit die je leuk vindt. (Voor Holmes is dit een wekelijkse koffiedate op weg naar school met haar dochter, die begon als een puur functionele cafeïne-pitstop.) 

Stap 2: Schat in hoe vaak je deze activiteit hebt gedaan. (Voor Holmes, tot nu toe 400 koffiedates.) 

Stap 3: Schat in hoeveel keer je het waarschijnlijk nog zult doen. (Rekening houdend met het begin van de adolescentie, 230 koffiedates in het verschiet.) 

Stap 4: Bereken het percentage dat je over hebt. (Zesendertig procent van de koffie dates over.) 

"Erkennend dat ik nog maar 36 procent van mijn koffiedates met mijn dochter over heb, bescherm ik de tijd voor deze gewone activiteit die zoveel betekenis voor ons heeft", legt Holmes uit. “En het helpt me om op te letten. Mijn telefoon is weg. Ik ben helemaal in dit moment.”

Het komt erop neer? Het pad naar geluk omvat een to-do-lijst-detox, plus soms wiskunde.

Stop met uitstellen naar bed gaan

"Als je meer probeert te bewegen, gewicht wilt verliezen, nieuwe gewoonten wilt beginnen", zegt Tara Doyle, MD, een arts voor integratieve en functionele geneeskunde bij Minnesota Personalised Medicine in Minneapolis, "zal slaap een integrale, fundamentele bouwsteen zijn voor die dingen."

Als iemand die voortdurend slaapgebrek heeft, wilde ik dit niet geloven, maar een gigantische hoeveelheid medisch onderzoek maakt duidelijk dat het onweerlegbaar is. Het is consequent bewezen dat te weinig slaap de eetlust en voedselinname verhoogt, volgens een studie gepubliceerd in Metabolism, en wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hypertensie, een belangrijke doodsoorzaak, volgens The Journal of Clinical Sleep Medicine. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

"Als we slapen, hebben onze hersenen de mogelijkheid om 'het afval buiten te zetten'", legt Doyle uit. "Hierdoor kunnen mensen op een hoger niveau presteren, mentaal, fysiek en emotioneel."

De vraag hoe je zeven tot negen uur slaap per nacht kunt krijgen (de hoeveelheid die wordt aanbevolen door de National Sleep Foundation) is een netelige vraag, maar voor de meeste mensen gaat het om het beëindigen van uitstel van wraak voor het naar bed gaan. Je weet wat dit is. Je legt eindelijk de kinderen in bed, of sluit je werklaptop en vecht tegen de slaap, binge Netflix of scrol door TikTok, totdat je je realiseert dat je je kansen op een goede nachtrust hebt verpest.

Dit is een gewoonte die je dit jaar moet afleren. En zodra ik White Oleander uit heb, schop ik het met je mee.

Stop met het "straffen" van je lichaam met lichaamsbeweging

Iedereen, overal, weet dat lichaamsbeweging essentieel is voor de gezondheid. Mijn oma wist dit. Mensen die tientallen jaren in bunkers hebben gewoond, weten dit. Hoe essentieel? Welnu, regelmatige lichaamsbeweging verminderde de doodsoorzaken met wel 30 procent, volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services. Dat essentieel.

Nog steeds.

Oefening. Zucht. Het zweten. De longen branden. De steek in de zijkant. Misschien is het gewoon de katholiek in mij, maar het voelt als een boetedoening.

Als ik Rebecca Alexander, een psychotherapeut in Manhattan en de auteur van Not Fade Away, vraag wat we dit jaar moeten stoppen, is haar antwoord duidelijk. "Mensen sporten vaak om strafredenen, omdat ze niet tevreden zijn met hoe ze eruit zien, of omdat ze het gevoel hebben dat ze te veel hebben gegeten", zegt ze. "Maar je verbindt je geest zoveel meer met je lichaam als je ziet dat de zorg voor je lichaam een belangrijk onderdeel is van de zorg voor je geestelijke gezondheid."

Onderzoekers proberen nog steeds het exacte mechanisme te achterhalen waardoor lichaamsbeweging de geestelijke gezondheid verbetert; misschien zijn het de verhoogde endorfines, mogelijk is het iets anders. Wat ze wel weten, door talloze onderzoeken, is dat het helpt - veel. Regelmatige lichaamsbeweging verzacht de effecten van stress op het lichaam, verbetert de stemming, vermindert angst, helpt bij depressie en helpt zelfs bij het geheugen.

Op die manier lijkt hardlopen op de loopband minder op een stint in een middeleeuwse gevangenis, en meer op een bubbelbad.

Stop met paniek over de recessie

Als er iets is waar ik meer tegenop zie dan sporten, dan is het een budget maken. Een begroting maken met de dreiging van een mogelijke recessie op de loer? Aanzienlijk meer angstaanjagend. Dus ik ben precies het soort persoon waar Andrea Woroch, budgetexpert in Bakersfield, Californië, naar verwijst als ze zegt dat de grootste fout die mensen maken rond budgetteren, het omarmen van een negatieve mentaliteit is.

"Met een budget kunt u genieten van de dingen die u waardeert", zegt Woroch, "omdat u hiermee voorkomt dat u onnodige aankopen doet of dingen die er niet toe doen."

Een kleine manier om veel geld te besparen, is door impulsuitgaven te beteugelen. De eerste stap, zegt Woroch, is uitzoeken wat de aanleiding is voor de aankopen. Misschien druk je op 'Kopen' als je je verveelt of verdrietig bent, of misschien ben je een sukkel voor een geweldige verkoop, of misschien heb je een door sociale media veroorzaakt minderwaardigheidscomplex. Als je eenmaal weet wat de impulsaankopen veroorzaakt, stel dan een aantal barrières voor jezelf op.

"U kunt dit bereiken door betalingsinformatie op winkelsites te verwijderen", zegt Woroch. "En afmelden voor retailnieuwsbrieven en verkoopmeldingen in winkel-apps uitschakelen."

Als je al die creditcardcijfers moet invoeren, plus de vervaldatum, plus de beveiligingscode, heb je genoeg tijd om te onthouden dat je onlangs een artikel las dat je vertelde om te stoppen met impulsaankopen.

Stop met haasten om te reageren

Negentig seconden. Dat is hoe lang het duurt voordat de fysiologische reactie van intense emotie je lichaam overstroomt en vervolgens verdwijnt, volgens de door Harvard opgeleide neurowetenschapper Jill Bolte Taylor, PhD, hier geïnterviewd in Psychology Today. Dit betekent dat binnen anderhalve minuut de vlam van woede (of verlegenheid of teleurstelling) vanzelf zal opbranden, tenzij je hem helemaal opnieuw aansteekt.

Dit is de basis voor het nieuwjaarsadvies van Nick Trenton, Jr., auteur van Stop Overthinking. "Probeer een scheiding te creëren tussen het voelen van een emotie en het reageren erop", zegt hij. "Hoe langer de pauze, hoe minder krachtig de impuls en hoe meer logica kan optreden."

Voer de 90-secondenregel in. Het is vergelijkbaar met de vijf-secondenregel, maar in plaats van je te helpen smerige vloerdonuts te eten, helpt het je om je telefoon niet in een woedespiraal uit het raam te gooien. In plaats van de klok te verslaan, wil je eropuit rijden. Concentreer je anderhalve minuut op de seconden die voorbij tikken op een klok, of haal diep adem of spat water op je gezicht - doe alles behalve reageren op de trigger. Als de 90 seconden voorbij zijn, heb je een veel betere kans om met intentie te reageren, in plaats van te reageren op een manier waar je later spijt van zult krijgen.

Ik hoop dat we je met deze laatste blog van dit jaar opnieuw een duwtje in de goede richting gegeven hebben en kijk ernaar uit samen in 2023 te vervolgen!

Liefs en geniet van deze dagen samen,

Claudia van Haeften

 

Reactie plaatsen