Wat heeft intelligentie met welvaart te maken?
Wat heeft intelligentie met welvaart te maken?
28 augustus 2020 
in Geluk

Wat heeft intelligentie met welvaart te maken?

Klopt dit wel? Nobelprijs winnend econoom zegt dat een andere factor veel belangrijker is.

Nobelprijswinnaar James Heckman houdt er van om mensen te vragen hoe een grote rol zij denken dat intelligentie speelt bij financieel succes. De meesten zeggen tussen de 25% en 50%. Maar Heckmans onderzoek onthult iets heel anders. Aangeboren intelligentie is maar voor 1 tot 2% van invloed voor financieel succes.

In plaats daarvan spelen zelfdiscipline, uithoudingsvermogen en ijver een veel grotere rol.

Geen verrassing

Dit komt niet als een verassing voor mensen die bekend zijn met partner en relatie-onderzoeken: mensen met een verstandige en betrouwbare partner presenteren vaak veel beter op werk. Verdienen meer promoties en salaris.

Volgens onderzoek zijn consciëntieuze partners (man of vrouw) beter instaat huishoudelijke taken te verrichten en een vrolijker thuis te maken. Een goed partner zet een goed voorbeeld wat ervoor zorg dat beide partners productiever zijn.

Geluk en succes

Geluk speelt ook een grote rol in succesvol worden. Zoals onderzoekers het zeggen: “het maximale talent staat niet gelijk aan het maximale succes, of visa versa” De onderzoeken wijzen uit dat geluk een belangrijke rol speelt.

Zowel geluk als IQ kan je bijna niet aanpassen, je kan je best doen om meer te leren, of betere keuzes te maken. Maar het is eigenlijk niet te doen om een echt verschil te maken. Wat je wel kan aanpassen is hoe consciëntieus je bent, hoe volhardend, hoe ijverig, hoe hard je werkt. Je emotionele intelligentie kun je trainen en voeden, door te investeren in je persoonlijke talenten.

Betekenis van succes

Iedereen geeft succes een andere betekenis. Misschien zie je het op de traditionele manier van veel geld, rijk zijn en dan een gelukkig leven realiseren.

Het enige wat ik je probeer te vertellen is dat je intelligentie kan ruilen voor moeite. Ook als je niet de beste was of bent in de klas kun je de allerbeste worden in alles wat je doet zolang je maar je best doet en veel inzet toont en vooral nooit opgeeft.

Reactie plaatsen