Waarom de menselijke factor de sleutel is naar het “grote resetten”
Waarom de menselijke factor de sleutel is naar het “grote resetten”
14 september 2020 

Waarom de menselijke factor de sleutel is naar het “grote resetten”

De coronavirus pandemie heeft alles veranderd naar hoe we kijken naar werk en het leven in het algemeen. En nu voorspelt Stanford econoom Nicholas Bloom dat de productiviteit gaat kelderen met 5 tot soms wel 10%. Deze downfalls zijn geen verassing, zegt Bloom. Wel zijn ze van erg grote omvang.

De reden dat het geen verassing is, is omdat productiviteit niet alleen gaat om technologie maar vooral en met name om mensen. En op dit moment zijn mensen intens gestrest. Een enquête, gepubliceerd bij de Centers for Disease Control and Prevention, gaf aan dat ongeveer 40% van de mensen mentale veranderingen onderging.

Dat is waarom bedrijven even veel aandacht moeten besteden aan mensen als aan innovatie in nieuwe technologie.

The World Economic Forum publiceerde in juli dit jaar een studie getiteld ‘Digital Transformation: Powering the Great Reset.’ Zij die denken dat de grote reset compleet gerealiseerd kan worden door digitale transformatie, missen het feit dat er geen “grote reset” kan zijn wanneer mensen de reset knop niet in willen drukken.

Dat begint met mensen de tools geven die ze nodig hebben om zichzelf te ondersteunen, zodat ze kunnen werken aan een stabiele mentale status. Dit stelt ze in staat om vanuit een plek van kracht te werken en te handelen. Dit was altijd al belangrijk maar nu is het ook noodzakelijk.

Talenten en oplossingen

We hebben allemaal talenten, geweldige ideeën en oplossingen.. Deze talenten zijn de fundering voor productiviteit. Maar wanneer we gestrest zijn gaan deze kwaliteiten vaak verloren in de “hersenstorm”. Om onze creatieve middelen te gebruiken in de chaos om ons heen, moeten we eerst emotioneel in orde zijn. We kunnen niet empathisch, liefdevol of open minded zijn wanneer we vast zitten ons ons fight-or-flight mechanisme.

Echte inspiratie, doorbraken en diepe focus kunnen alleen gerealiseerd worden wanneer we uit het oog van de storm zijn. Dat is wanneer we creatief kunnen zijn en die gewenste aspecten van onze hersenen naar boven komen.

Technologie en mensen

Ultiem draait alle technologie om mensen, en wat we er mee doen. En wat ze ons laten doen. Dus laat het ons ons “beste zelf” zijn? En komen onze unieke kwaliteiten naar boven? Of doet het juist het omgekeerde? Dit is overigens geen strikvraag, dit is een vraag die je voor jezelf moet beantwoorden. En je hoeft geen universeel antwoord, of überhaupt een antwoord te geven.

Natuurlijk is het fijn dat geoptimaliseerde technologie ons helpt bij bijvoorbeeld teamwork software, het creëren van virtuele omgevingen voor presentaties, etc. Maar hoe staat het er voor met de mensen die de technologie bedienen? Zijn die geoptimaliseerd?

We zitten midden in een moment van grote discontinuïteit, wanneer één systeem faalt, neemt een ander zijn plaats.

Toekomst versnelt

De pandemie heeft onze toekomst versneld, en accelereerde de stijgingen en dalingen die er al waren. Terwijl we heropenen en herintreden, moeten we ook herzien hoe onze relaties er voor staan wanneer we kijken naar zowel mens en bedrijf.

En het sleutelpunt is het helpen van werknemers om hun relatie met zichzelf te verbeteren.

Het creëren van een omgeving waar mensen vanuit een plek van kracht, rust en veerkracht kunnen werken en hun creativiteit in kunnen zetten. Dit zou op de planning moeten staan van elk bedrijf, groot of klein. Lange én korte termijn.

Wanneer er namelijk niet gewerkt wordt aan het optimaliseren van de werknemers zal elke technologie, hoe geavanceerd ook, altijd tekort schieten.

 

NB. Deze nieuwsbrief van Arianna Huffington wilde ik je niet onthouden!

Reactie plaatsen