Verbeter je podiumpresentatie
Verbeter je podiumpresentatie
08 augustus 2020 

Verbeter je podiumpresentatie

Beste vriend,

In deze blog delen we graag details over communicatie en het gebruiken van lichaamstaal. We beginnen daarbij met een soort discussie over communicatie. Want bij het onderwerp lichaamstaal en congruentie jouw lichaam te gebruiken om op de juiste manier te communiceren. (Congruentie betekent overeenstemming tussen denken, voelen en spreken).

Zelfbewustzijn

Het gaat echt om dat niveau van zelfbewustzijn te creëren, zodat je naar binnen kunt gaan en snel kunt beginnen aan wat je wil communiceren en delen. De congruentie van je lichaamstaal en het ontwikkelen van je eigen krachthouding om je zelfverzekerd en gefundeerd te voelen, gaat jou helpen steeds het gevolg van wat je deelt te beïnvloeden.

Dat is waar we naar zullen kijken met behulp van open gebaren. Open uitnodigende lichaamstaal, open uitnodigende gebaren en verbale taal als een manier om deelnemers uit te nodigen, om de dialoog aan te moedigen. En daarna gaan we enkele van die dingen onderzoeken die mogelijk plaatsvinden.

Misschien ben je je er niet van bewust.

Enkele van de afleidende manieren of afleidende houdingen die we gewoon zijn te doen, moeten vanuit de onduidelijkheid naar het begrip worden gebracht, zodat we ze kunnen aanpassen. Laten we nu doorgaan zodat we kunnen beginnen met congruentie. Dus congruentie binnen je bericht.

Congruentie

Het enige dat echt betekent, is dat jouw verbale taal synchroon loopt met jouw non-verbale taal. Jouw lichaamstaal, jouw stem, jouw gezichtsuitdrukkingen en jouw intonaties. En als deze dingen niet synchroon lopen, ontstaat er een erg schokkerige en onduidelijke communicatie. Als ze synchroon lopen, is het net een symfonie waar iedereen graag naar luistert!

Vaak komt een gebrek aan overeenstemming in lichaamstaal voort uit zenuwen en nerveus zijn.

Een van de eerste dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat je congruent bent in jouw communicatie, is door aanwezig te zijn, niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de woorden die je gebruikt. We hebben waarschijnlijk allemaal veel te vaak de presentator gezien die de voorkant van de kamer aandacht geeft maar  die niet verbonden is op een congruente manier aan de boodschap. Als de intentie, de uitdrukkingen, spraak en woorden niet synchroon lopen, daar is een dissonantie, die voelbaar is omdat het verschil door iedereen bemerkt wordt, ook al wordt er nog zoveel interessante informatie gedeeld.

Lichaamstaal

De absolute en beste manier om te beginnen met begrijpen, is het gebruik van congruente lichaamstaal. Zorg ervoor dat je jouw emoties en je gevoelens zich laten vertalen in de non-verbale boodschap.

In het begin kan het ongemakkelijk zijn. Niemand houdt ervan.

Of misschien doen sommige mensen dat wel. Maar de meeste mensen zien zichzelf niet graag op video, we houden niet van onze stem, we houden niet van de manier waarop we kijken op camera. Maar de waarheid is, je kunt voor een grote spiegel gaan staan ​​en op die manier oefenen.

Bekijk goed wat je doet, zeg je eigenlijk met je lichaam wat je met je woorden zegt? Wanneer we daadwerkelijk verbinding maken met onze lichaamstaal en we hetzelfde zeggen met onze stem en onze woorden, dan wordt het een samenhangende boodschap, een boodschap waar mensen zich aan vast willen houden. Laat zien wat je zegt!

Houding

Tenslotte deel ik nog graag iets over houding en het vinden van je eigen persoonlijke krachthouding. Als je eenmaal de juiste houding hebt, voelt dat krachtig voor je. Het versterkt je. Die houding kun je tijdens elke workshop of presentatie aannemen.

Laat me je vertellen hoe je een echt krachtige houding kunt vinden. Dit heeft voor veel mensen gewerkt en er wordt vaak gesproken over verbeterde podiumpresentatie. Dus dit is wat je doet:  Begin met je armen boven je hoofd te heffen, haal dan diep adem en dan laat je bij het uitademen je armen langs je lichaam laten zakken. Zorg ervoor dat je schouders naar achteren worden getrokken, maar verlaat je ribbenkast. Verleng het waar het is. Nu zijn mijn schouders weer terug. Mijn ribbenkast is een beetje uitgezet. Mijn voeten staan ongeveer op schouderbreedte uit elkaar en mijn armen liggen langs mijn zij. Dit is een zeer krachtige houding om te presenteren.

Oefening

Zodra je deze oefening eenmaal hebt gedaan, oefen je die positie een paar keer. Nu heb je jouw eigen krachtpositie gecreëerd, houd deze houding aan bij het begin van elke workshop, keynote, presentatie of wat dan ook, dit zorgt er voor dat je een goede houding hebt, wat er voor zorgt dat je jouw boodschap duidelijk bij je publiek neer kunt leggen.

Ook zorgt het ervoor dat je minder zenuwachtig bent en dat je lichaamstaal een stuk beter vertaald wordt.

Heel veel succes!

 

Reactie plaatsen