Stress beperken? Hier zijn 10 direct toepasbare tips!
Stress beperken? Hier zijn 10 direct toepasbare tips!
08 oktober 2020 
in Geluk

Stress beperken? Hier zijn 10 direct toepasbare tips!

Hi vriend,

Ik genoot vanmorgen weer erg van de artikelen van Travis Bradberry, die veel schrijft over emotionele intelligentie en hoe je die toe kunt passen.

Vandaag inspireerde zijn verhaal me tot het schrijven van deze blog, die gaat over stress en dan vooral over hoe je ervoor kunt zorgen dat dit minder wordt. Een goede en belangrijke eye opener, zeker in deze tijd!

In mijn eigen drukke bestaan, waar ik overigens super van geniet, moet ik zeker ook oppassen dat het opgejaagde gevoel wat bij stress hoort me niet te pakken krijgt. Met 3 honden, 3 bedrijven, 6 kinderen en bijna 8 kleinkindertjes heb ik mijn handen goed vol. Heerlijk hoor, maar soms zijn de deadlines, nerveuze gevoelens voor wat er mis kan gaan in deze periode (door deze periode) en de bomvolle agenda wel de boosdoener.

Dan helpt het me enorm terug te keren naar 10 regels die ik hiervoor leerde en daarna ook echt heel nauwgezet tracht op te volgen. Omdat het werkt!

Ik beperk mijn stress dus met 10 simpele regels. Ze werken echt optimaal, nou ja er zit één addertje onder het gras. Ze werken het beste als je niet té veel werkt. Als je standaard zeventig of tachtig urige werkweken draait, ben je vaak gewoon te moe om daarna nog effectief iets anders te doen.

Het gaf mij als workaholic te denken dat een recente studie bij Stanford aantoonde dat werkweken, langer dan vijftig uur, volstrekt onproductief zijn. Na 55 uur is de productiviteit zo laag dat je net zo goed kan stoppen. Dus, in vergelijking krijgen mensen die tachtig uur per week werken net zo veel gedaan als mensen die 55 uur per week werken. Dat heeft mij echt geholpen een alarm in te stellen zodat ik niet blijvend in die valkuil zou trappen. Je kunt het zelfs instellen op je computerscherm of op je telefoon. Niet smokkelen natuurlijk, maar let maar op dat het werkt.

Ok, even terug naar de regels, die goed helpen als je niet overwerkt bent. Als je een gezond werkritme hebt, zijn deze tips misschien wel het handvat wat jij juist nu goed kunt gebruiken.

Een gezond werkritme 

Regel 1. Afkoppelen

Afkoppelen is het allerbelangrijkste wat je kunt doen. Want als je op welke wijze dan ook nog steeds digitaal verbonden bent aan je werk, had je net zo goed op kantoor kunnen blijven.

Wanneer je 24/7 beschikbaar bent voor jouw werk, heb je nooit een periode waarvan je zeker weet dat je even rust hebt. Dus zorg ervoor dat je deze tijd voor jezelf inplanned. Block je agenda: ME TIME en beschouw die als heilig. Maak ook aan je gezin en collegae duidelijk dat in deze tijdvlakken niet gewerkt wordt. Dus op zondag alleen maar even je mail checken, dan kan je er maandag meteen aan gaan werken. Vrijdagavond telefoon op stil, noem maar op. Er zijn veel manieren om even tot je zelf te kunnen komen, pas die toe. Wees lief voor jezelf, gun jezelf dat, je wordt er een geweldig fijn mens van (tenminste, dat zegt mijn man sinds ik dit doe). 

Regel 2. Minimaliseer karweitjes

Karweitjes nemen vaak al je vrije tijd in beslag. Wanneer dit gebeurt heb je dus weer geen tijd over voor jezelf, om even tot rust te komen. Wat erger is, is dat karweitjes lijken op werk, en als je dit het hele weekend in de planning zet, heb je dus weer 24/7 gewerkt. Bekende valkuil? Zeker, ik kan heel enthousiast roepen dat ik het weekend de kelder onder handen ga nemen, of het kantoor op ga ruimen zodat het lekker strak is op maandag. Inderdaad, dit schiet niet op, omdat je hoofd dan ook ‘aan’ blijft staan. 

Om te zorgen dat jij niet in deze valkuil stapt, is het beter karweitjes echt in te plannen. Ook weer in je agenda zetten en er afspraken over maken:”Als de kelder strak is, gaan we lekker samen een boswandeling maken en pannekoeken bakken erna!”.

En wat je deze week niet klaar krijgt, verzet je naar het weekend of de avonden die volgen. Het is echt veel productiever om een weekje te laten liggen, zodat jij echt even rust krijgt. 

Regel 3. Beweeg

Heel veel makkelijker kunnen we het niet maken, bewegen is goed voor je lichaam. Daar is het immers ook voor bedoeld. En dan hoef je niet meteen drie uur hard te lopen, tien minuten per dag is al voldoende om je stress te verlagen. Bonus punten als je buiten gaat bewegen, veel mensen beweren dat buiten zijn meer creativiteit losmaakt in ze. Dus neem je hond mee, ga naar buiten en geniet van alles wat je overdag niet ziet.

Voor mij was deze regel zo lastig vol te houden, omdat ik ’s avonds echt bekaf ben, dat ik een pedaalfiets kocht voor onder mijn bureau, waardoor ik kan trappen terwijl ik typ. As we speak zit ik nu ijverig te trappen en dat voelt echt geweldig productief en tegelijk ontspannen.  

Regel 4. Volg je passie

Een passie kan je enorm helpen met het verwerken van de week. Er is in 5 dagen zoveel informatie voorbij gekomen, zoveel gesprekken zijn er gevoerd, zoveel kennis heb je gedeeld en ontvangen.

Door te focussen op waar jouw passie ligt, kun je de focus even verleggen van je werk naar wat je ontspant. Is dat koken? Is dat schilderen? Is dat een nieuwe cursus volgen, een boek lezen, paardrijden? Maak tijd vrij voor jouw passie, dat zorgt ervoor dat je hoofd de kans krijgt opnieuw op te laden, net als je lijf. Hierdoor ga je terug naar de werkvloer met een frisse blik en nieuwe, prettige herinneringen of inzichten. Dit kan zowel je stress verlagen als je productiviteit verhogen. 

Regel 5. Familie

Dit is voor mij bij uitstek de meest ontspannen vorm van ontstressen. Ik noem de bezoekjes en tijd met de kleintjes niets voor niets mijn joga. Je hebt niet eens tijd ergens anders aan te denken als je gevraagd wordt te verkleden als prinses of rover, je denkt alleen maar hoe fijn dit als, als je samen op de grond aan het kleuren bent. De kleine armpjes om je heen die aangeven dat je niet weg mag, of het lieve stemmetje wat je vraagt:”nana, blijf jij bij mij wonen?”, is natuurlijk puur geluk. Absoluut ontstressen!

Maar ook de tijd nemen om te eten met je familie, grapjes te maken, mooie herinneringen op te halen, zorgen voor kwaliteit en ontspanning. Ik kan het je echt aanraden. Spendeer af en toe wat quality-time met je familie. Bij je familie (wie kent je beter dan zij?) kan je alles helemaal loslaten, je hoeft geen façade op te houden. Het wordt je gegund nu even te ontspannen.

Werkdagen kunnen het soms zo druk zijn, dat je er niet aan toe komt.

Ik ken dat, dat rijd ik langs hun huis en baal ik dat de dag weer om is. Maar als in mijn agenda staat dat zaterdagmiddag gereserveerd is voor een fijn gezellig samenzijn met mijn familie, dan rijd ik langs met een glimlach en verheug me. Echt doen, neem in het weekend tijd om met je familie te zijn, dat maakt jullie ook tot een hechtere groep die elkaar vertrouwen. Nodig ze uit, eet met elkaar, plan Teams in om met elkaar te praten, plan een weekend weg met elkaar. Ongetwijfeld vertrek je dan daarna, net als ik, met een grote glimlach, helemaal opgeladen. 

Regel 6. Micro avonturen

Ga eens iets anders doen. Tijdens deze vreemde tijd is dit wat moeilijker te realiseren, maar zodra er weer wat ruimte is, probeer dan het avontuur op te zoeken. Ga naar een concert, ga uiteten, ga een citytour maken of ga eens naar een andere plek in de stad waar je geboren bent, om de plek op te zoeken waar je als kind woonde. Even naar een nieuwe, andere omgeving kan je stress gehalte verlagen. Plan dus wat vaker een etentje, of een tripje in. En loop eens rond in je eigen buurtje.

Vaak rijd je daar alleen doorheen met de auto. Ik was in ieder geval enorm verbaasd dat op 500 meter afstand van ons huis een groot terrein lag, waar de honden vrij konden rennen en het heerlijk was om te wandelen bij de grote vijver (dat de honden erin springen is minder fijn, vooral als ze erna tegen je opspringen, maar vooruit). Er bleek een popup muziekschool te staan waar op zondag jazz werd gespeeld. Er waren speelse bruggen over de slootjes gemaakt en het zag eruit alsof ik de eerste was die hier liep. Jarenlang was ik langs de hekken gereden, met grote haast, en had nooit gekeken wat erachter lag. Nu kijk ik heel anders naar de buurt waar ik woon, alleen al door deze mooie ontdekking! 

Regel 7. Slaapritme

 Het klinkt heel erg cliché, maar een slaapritme is zo ontzettend belangrijk voor je gemoedstoestand. Elke dag om dezelfde tijd gaan slapen en opstaan, voelt nu misschien even alsof jezelf tekort doet, want wat kun je niet nog doen in die tijd…? Maar, na een week of twee zul je de vruchten hiervan plukken. Als je in een slaapritme zit heb je nauwelijks een wekker nodig, en wordt je veel uitgeruster wakker. Je bent echt letterlijk van de vroege ochtend tot de late avond ontspannen. Je lichaam vindt structuur heel prettig. Daarom is het aan te raden om die op te bouwen. Ik drink sinds ik dit doe kurkuma thee met gember voor ik ga slapen. Wat anders dan nog een rood wijntje, maar na een paar keer zeker net zo lekker en veel beter om mee in slaap te vallen. Wat ook heerlijk is en goed helpt, is mediteren voor je gaat slapen.

Even de dag loslaten, dankbaar terugkijken, de mooie dingen herinneren en opnieuw voorbij laten komen. Een meditatie app hiervoor gebruiken is ook echt aan te raden. 

Regel 8. Reflecteer

Kijk aan het einde van een drukke week even beschouwend terug terug op je dagen en bekijk wat je goed vond en wat je minder goed vond. Denk erover na of je dat kan verbeteren en hoe. Zo bouw je wekelijks aan een betere toekomst. Op de lange termijn scheelt dit zo veel.

Een dankbaarheidsdagboek kan daar ook goed bij helpen, net als de app Monday, waarbij wat er niet goed ging, je dat erin kunt zetten als to do voor de komende week met de acties die erbij horen en wie ze uit mag voeren. Je hoeft dan niet meer bang te zijn dat je het vergeet. Je hebt je hoofd al leeggemaakt door de reflectie en door de actie te verplaatsen naar de komende week.  Dat ontspant en je weet dat wat er niet goed ging, nu aandacht krijgt zodat het deze keer waarschijnlijk zo gaat als je wilt.

Regel 9. Neem in de ochtend even ik-tijd

Wat we daarmee bedoelen is dat je in de ochtend niet meteen het diepe moet springen om aan het ‘werk’ te gaan, maar neem even tijd voor jezelf om op te laden. Met je auto geef je ook niet meteen vol gas als je erin stapt (tenminste, dat lijkt me niet!) Misschien heb je juist nu iets meer tijd, omdat je niet hoeft te reizen en geen files hebt. Ook nu kun je mediteren, of de tips  combineren. Maak even tijd om tien minuten te bewegen, terwijl je op dezelfde tijd opstaat. Zo raakt je lichaam gewend aan dit ritme en werkt het wat meer mee. Door in de ochtend jezelf even wat opstart-tijd te geven zul je zien dat het later in de dag leidt tot meer productiviteit.

Een half uur lezen inplannen in een boek wat je echt inspireert, of al maanden op je nachtkastje ligt, zal je ook het gevoel geven dat je echt een klein cadeau aan jezelf hebt gegeven. 

Regel 10. Bereid je voor op de volgende week

Het weekend is een mooie tijd om je voor te bereiden op wat er komen gaat. En dan natuurlijk niet het hele weekend, maar bijvoorbeeld 30 minuutjes. Gewoon om even een overzicht te hebben van wat je te wachten staat. Zo kan niks je overvallen aan wat er nog allemaal gepland staat, en heb je maandagochtend nog even voor jezelf. Inplaats van dat je moet kijken wat er op de planning staat, kan je relaxt je ochtend starten. Gun jezelf deze opstart door op zondagavond na te denken over welke week je wil en deze te bestellen door op maandagmorgen voorbereidingstijd in te plannen. Het heeft mijn weken echt veel productiever gemaakt en ervoor gezorgd dat ik absoluut minder gestresst ben, en me veel minder opgejaagd voelde.

Dat gun ik jou ook.

Probeer deze regels toe te passen en je zult zien dat het werkt en je niet alleen een fijnere week hebt, maar ook een relaxter weekend.

Liefs, Claudia

Reactie plaatsen