Stappenplan voor een gelukkig(er) leven
Stappenplan voor een gelukkig(er) leven
19 januari 2021 

Stappenplan voor een gelukkig(er) leven

We vragen het ons allemaal weleens of vaker af, wat kunnen we doen om gelukkiger te worden?

Het antwoord is simpeler dan je denkt.

Wat je kunt doen om gelukkiger te worden, is manifesteren.

Manifesteren is een mindset waarbij je doelen uitkomen doordat je ze hardop uitspreekt en erin gelooft. Je het voor je ziet, het visualiseert. Al blij wordt van wat je ziet.

“Manifesteren doe je in drie stappen.

Je begint met het je voorstellen en in je hoofd vastleggen van een intentie, iets dat je echt graag wil bereiken.

Vervolgens beeld je je in hoe het voelt als je dat doel hebt bereikt. Je voelt de euforie en trots, je ervaart nu al de blijdschap. Je viert het al. Je voelt al wat het met je doet.

Als laatste zet je nu de eerste concrete stap om dat doel te bereiken.”

Affirmaties zijn zinnen waarmee je je aandacht richt op iets dat je wilt bereiken of voelen en die dan herhaalt als een soort mantra.

Een voorbeeld: “Stel, je intentie is om gezond te leven. De affirmatie is dan ‘Ik ben fit en zorg heel goed voor mezelf’.

Je schrijft dit op en stelt je voor hoe het is om voor je lichaam te zorgen en je lekker in je vel te voelen. Je ziet voor je hoe je eruit ziet en ervaart de tevredenheid erover.

Daarna herhaal je je affirmaties bijvoorbeeld dagelijks drie minuten voor de spiegel.”

Het is het verstandig om een realistische affirmatie te formuleren.

“Je hoeft niet te doen alsof je alles kan. Net zoals je niet hoeft te doen alsof je niks kunt. Een voorbeeld van een realistische positieve affirmatie is: ‘Ik ben oké. Hier ben ik misschien niet goed in, maar dat betekent niet dat ik niet goed genoeg ben.’”

Als je jezelf niet naar beneden haalt en je regelmatig oppept door het vertrouwen in jezelf uit te spreken en door te zeggen dat je goed bent zoals je bent, verander je.

“Je gaat je beter voelen over jezelf. Je kalmeert jezelf als het ware, krijgt meer zelfvertrouwen en wordt minder angstig. Dat is niet alleen merkbaar voor jezelf. Ook anderen zullen een verschil in je gedrag zien, doordat je meer risico durft te nemen en niet altijd het zekere voor het onzekere neemt.”

Affirmaties

Affirmaties zijn booming, maar zeker niet nieuw.

In de jaren tachtig waren er al bestsellerauteurs als Louise Hay (Je kunt je leven helen) die het hadden over deze bekrachtigingen die je leven mooier zouden moeten maken.

“We zien het nu weer meer doordat het een van de grondprincipes van de Oosterse filosofie is. We hanteren de affirmaties niet anders dan in de jaren tachtig, maar het zit in een ander jasje.”

En hoe we deze affirmaties het beste in de praktijk brengen?

“Stel realistische en haalbare principes. Herhaal dus niet elke dag dat je miljonair bent of dat het wel goedkomt als je ernstig ziek bent. Maar spreek je vertrouwen uit, wees bewust, vergroot datgene wat positief is. Zoals een mooie blauwe lucht en een stralende zon.”

“Ik heb veel assertiviteitstrainingen gegeven. Als je voor jezelf opkomt en dat ook hardop durft uit te spreken, dan is dat ook een soort affirmatie. Je spreekt je uit. Wat daaronder zit? Een boodschap naar jezelf dat je er volledig mag zijn. En dat het goed is jezelf op weg te helpen naar beter. Dat het in jouw macht ligt dat te realiseren.”

Succes!

Je kunt me altijd mailen of appen als je er zelf (even) niet uitkomt!

Lieve groet, Claudia

Reactie plaatsen