Presenteren als een Expert
Presenteren als een Expert
11 augustus 2020 

Presenteren als een Expert

Beste vriend,

vandaag ik wil het graag met je hebben hoe je een expert wordt in je vak. Om die expertise breed te kunnen gaan delen is het belangrijk dit te kunnen vertellen, te presenteren.

Vandaar dat ik jou graag meer vertel over de details hoe jij een goede presentator kunt zijn.

Houd er rekening mee dat we in de cursus Presenteren als een Pro veel dieper op enkele van deze onderwerpen zijn ingegaan, maar ik wil je deze tips alvast graag meegeven.

Enkele belangrijke tips die je in gedachten moet houden wanneer je een expert in jouw vakgebied wil zijn en tegelijkertijd een geweldige presentator:

Eerst en vooral is het belangrijk veel expertise te hebben over het onderwerp dat je gaat delen, dat lijkt me vanzelfsprekend. Je wil niet voor een publiek staan en over iets praten waar je niet echt een kennisdeskundige in bent.

Als ik bedoel expert, betekent dat niet dat je de top moet zijn in jouw vakgebied, ik bedoel dat je goed moet weten waar je het over hebt. Je kunt nooit alles weten, maar je moet er in ieder geval voor zorgen dat je (veel) meer weet dan je publiek.

Je wil natuurlijk voor ze kunnen staan wetend dat je krachtige tools of informatie gaat delen die hun leven kunnen veranderen. Zo kun je ze prettig laten vertrekken, wetende dat je op een of andere manier echt een positief en waardevol verschil hebt gemaakt.

Eerlijk gezegd doe ik zelf nooit alsof ik alles weet over het specifieke onderwerp wat ik bespreek. Ik stel me op als een presentator, die met informatie anderen probeert te helpen. Ik probeer inzicht te bieden in wat ik in mijn leven en carrière heb geleerd. Wat ik probeer te zeggen is: doe niet of je dingen weet wanneer dit niet het geval is, zo praat je jezelf in de knoop en heeft je publiek door dat je staat te gissen en verlies je de belangrijke geloofwaardigheid.  Soms als er een vraag gesteld wordt, antwoord ik: ‘voordat ik antwoord geef zou ik eigenlijk meer onderzoek willen doen, zodat ik 100% zeker weet dat ik je correcte informatie geef’. Hiermee laat ik het publiek weten dat ik achter mijn woorden sta en probeer hen de best mogelijke informatie te geven.

Of ik vraag of ik ze later kan mailen met de betreffende informatie, het publiek is eigenlijk altijd begripvol omdat ze zien dat jij ook maar een mens bent. In ieder geval, wees duidelijk dat je veel weet over jouw onderwerp maar er altijd nieuwe informatie kan worden toegevoegd.

Onthoud dat het jouw rol is om een blijvende student van je vakgebied te zijn.

Om steeds te blijven ontwikkelen probeer ik minstens één keer per week een onlinecursus te volgen (aanbod genoeg!) en lees altijd wel één boek, er komt continue informatie bij in mijn vakgebied. Ik ga naar conferenties en workshops. Wanneer ik met deze dingen bezig ben probeer ik niet alleen de informatie op te nemen maar kijk ook zorgvuldig ook de manier van presenteren. Ik probeer de kleine dingen op te pikken en die vervolgens te integreren in mijn eigen presentaties. Afkijken bij anderen is dus een heel goede oefening! Je komt zo direct op ideeën die je zelf ook wil toepassen. Beschouw dit als research om de expert te worden die je zijn wilt.

Dus nogmaals, je blijft een student van de kunst, je niche, je onderwerp. Je leert constant waardoor je groeit, zowel in informatie als in techniek. Probeer ook open te staan voor de mogelijkheid om iets te leren van je publiek. Niet alleen van de antwoorden die zij geven maar ook van hun lichaamstaal. Zo ben je vaak goed op weg met een verhaal wanneer je publiek met een glimlach naar je zit te kijken. Misschien heb je een paar mensen die zelfs een traan zien laten, omdat wat je vertelde zo krachtig was. Dat is voor mij een ultieme beloning, dan heb ik echt emoties weten te raken en durven mensen zich te openen, kwetsbaar te zijn. Onthoud dit soort momenten, onthoud wat je zei en hoe je het ertoe leidde dat mensen betrokken raakten. Ik bedank daar ook voor, want het geeft vertrouwen aan dat ze dit met jou durven delen.

Probeer vooral te onthouden wat er goed ging, en wat niet. Misschien zijn er dingen die je direct dan wel bij een volgende presentatie kunt verbeteren.

Na een evenement ga ik meestal even het lijstje af: wat ging er goed, wat ga ik anders doen, wat ga ik er uithalen, wat ga ik erbij doen, het hele draaiboek nog eens doorlopen. En eerlijk gezegd gaat het niet alleen om presentatie zoals bij alles wat je doet.

Je wilt constant blijven groeien, leren en verbeteren, want hoe beter je dat doet, hoe meer kansen je krijgt.

Blijvend je grenzen verleggen

Ik erken dat ik enorm veel geluk heb gehad met een aantal fantastische leraren in dit vakgebied. Ik leer nog iedere dag en gun jou dat ook!

Een van mijn meesterstrainers gaf mij vele jaren geleden een advies, dat eigenlijk niet tot mij doordrong tot dat ik een paar keer had gesproken voor een publiek. Wat hij tegen mij zei was: ‘Wanneer je het podium opstapt, moet je natuurlijk warm, uitnodigend en vriendelijk zijn, alleen moet je nooit vrienden worden met het publiek. Wanneer je publiek je “vriend” is wordt de hele dialoog anders, zowel verteld als gehoord. je praat en luister nu eenmaal anders naar vrienden. Dan let je minder op je juiste taalgebruik, kun je ook baldadig zijn (die neiging heb ik inderdaad) en ga je te spontaan om met iets wat echt professioneel moet zijn.

Na twee keer deze fout te hebben begaan drongen de woorden echt pas tot mij door, het is inderdaad echt belangrijk om die grens niet te overschrijden.

Dit wil niet zeggen dat je geen vriendschap kan hebben met mensen die je ontmoet op evenementen, juist wel, je moet alleen zorgen dat wanneer jij spreekt je het publiek niet adresseert als vrienden, want mensen die zich niet op die manier verbonden voelen zullen de conversatie niet meer meekrijgen.

Wees in de presentatieruimte warm, uitnodigend en vriendelijk, maar houd het professioneel omdat je wil dat iedereen bij de dialoog wordt betrokken.

Tijdplanning en op schema blijven

Nu wil ik graag met je delen hoe belangrijk tijdplanning is, en op schema blijven.

Bij het faciliteren van een workshop of andere presentatie krijg je mogelijk een specifiek tijdsbestek waarin je het programma moet voltooien. Maar wanneer jij je eigen evenement maakt, heb je de vrijheid om de lengte ervan te bepalen. In beide gevallen moeten de deelnemers van tevoren precies weten hoe lang het evenement moet zijn. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe lang je bezig bent.

Het eerste wat je moet doen is alle onderwerpen die je hebt geplant opsplitsen en apart oefenen, zodat je precies weet hoelang elk onderdeel duurt, en dus ook hoelang het geheel is. Of het nu de inleiding is, de conclusie of de belangrijkste punten, alles moet van tevoren worden geoefend, zodat je heel duidelijk kunt zijn hoeveel tijd je hebt. We raden aan om alles hardop te doen, maar zelfs als je het in je hoofd hebt gedaan, moet je er verschillende keren doorheen lopen.

Ik zal dat zeker in de live trainingen nog meerdere keren zeggen en herhalen. Maar hoe meer je kunt oefenen, hoe zekerder je bent van de timing.

Iets anders dat ie ook in gedachten moet houden is de snelheid van spreken, want als je nerveus bent ga je vaak sneller spreken. Dus is de timing die je probeert in te schatten, idealiter gebaseerd op je normale spreeksnelheid. Nogmaals, daarom moet je er meerdere keren doorheen gaan. Overschatten is vaak beter dan onderschatten, niemand wil langer blijven zitten om dat nog niet klaar bent, wanneer je eerder klaar bent kun je het gemakkelijk opvangen door een Q&A of een vragenronde.

En een ander ding om te overwegen zijn discussies. Het is goed om contact te maken met je publiek en ze vooral na de activiteit te laten delen wat hun mening is. Let wel op dat je discussies goed inplant qua tijd want die kunnen makkelijk uitlopen.

Je wil om de anderhalf tot twee uur een pauze van 10 tot 20 minuten hebben. Dus als je twee uur of minder nodig hebt voor jouw hele evenement, kun je zonder pauzes wegkomen, de uur-markering is eigenlijk een aanrader voor een langer evenement.

Je hoeft niet elk uur te pauzeren, maar houd er rekening mee dat twee uur ongeveer het maximale is dat je on-doorbroken zou moeten doen.

Enkele tips om direct toe te passen:

Over pauzes aan het begin gesproken, kondig aan dat de pauzes kort moeten worden gehouden om alle zaken te dekken en geef je publiek een absolute retour tijd, zodat het voor iedereen duidelijk is wanneer ze terugverwacht worden. Zo vermijd je situaties waarin je staat te wachten op je publiek.

Je kunt ook een specifiek nummer hebben dat je via luidsprekers afspeelt elke keer dat het tijd is om terug te keren.  Dus wanneer je achterloopt, kun je een activiteit altijd omzetten in pauze, om nog wat extra tijd te winnen om andere activiteiten door te laten gaan. Plan dus altijd een extra pauze die je later zou kunnen weghalen als je tijd te kort hebt.

Wat erg belangrijk is, is om te stoppen op de tijd die je hebt aangekondigd. Mensen hebben een leven buiten de evenementen, en rekenen erop dat het evenementen afloopt op de genoemde tijd. Mensen zullen vaak niet meer luisteren wanneer je over-tijd bent, ze willen graag weg en je bent ze aan het ophouden. Hierom is het volledig ineffectief om door te gaan als je tijd op is.

Bekijk dus van tevoren alle inhoud die je gaat behandelen en de bijbehorende activiteiten. Blijf op het goede spoor en zorg ervoor dat je al je materiaal in de aangegeven tijd behandelt door een timer te gebruiken. Het is duidelijk dat je letterlijk een timer of een alarm kunt gebruiken maar wat je ook kan gebruiken is medewerker of relatie vragen je te helpen als tijdwaarnemer. Een collega die in het publiek zit en je een signaal geeft wanneer het bijna tijd is om te pauzeren werkt heel ontspannen en geeft je publiek ook het gevoel dat je alles onder controle hebt. Zorg er wel voor, wanneer je iemand in het publiek in signaal laat geven, dat het signaal niet indiscreet is, iets wat ze  per ongeluk kunnen doen, zoals aan hun neus krabben.

Heel veel succes! Laat je me weten of de tips jou geholpen hebben?

Neem anders een kijkje bij Presenteren als een Pro, daar nemen we door alle voorbeelden en details heen, van mindset tot uitvoering, van rituelen tot teksten en power point om een expert te worden in presenteren.

Tot BMA!

Reactie plaatsen