Positief denken lastig? Laten we het makkelijk maken!
Positief denken lastig? Laten we het makkelijk maken!
28 september 2020 

Positief denken lastig? Laten we het makkelijk maken!

Hi vriend,

Laten we meteen tot de kern komen samen.

We hebben goed nieuws nodig, hard nodig.

Om het hoofd te kunnen bieden aan het dagelijkse nieuws en alle binnen druppelende onvolkomenheden is het belangrijker dan ooit te focussen op wat goed is, en wat wel kan.

Dat brengt ons al gauw op het onderwerp geluk.

Toen ik vanmorgen met Constantijn de doelstellingen van BMA besprak, en de krantekoppen weer voorbij zag komen, besloten we onze vorm van overdrachtelijke positiviteit meteen te gaan delen.

We mogen misschien een heleboel niet, (we hadden graag de eerste live meeting van BMA ingepland binnenkort) en het is echt balen dat we opnieuw geweldige meetings van Sociëteit Vastgoed naar achteren moeten verplaatsen, maar wij kijken liever naar wat er wel kan. En hoe we daarmee het nog beter, fijner, positiever en waardevoller kunnen maken. Voor jou. Voor ons.

Ja, ook wij moeten even schakelen bij nieuwe berichten en appjes over restricties en code rood. Ook wij moeten onze dienstverlening daarop aanpassen. Maar wat we vooral moeten, is ervoor zorgen dat jij weet waar je terecht kunt bij vragen. Weet dat wij elke dag, iedere dag, altijd voor jou bereikbaar zijn en wij jou onverminderd service willen bieden. Door podcasts live te zetten, waardevolle video’s te delen, content aan te bieden met nieuws wat je een goed gevoel geeft. Door ons samen met jou te verheugen op mooie meetings en fijne diners. Als we elkaar weer zien en ontmoeten, wat een feest het dan zal zijn!

Als wij jou een andere focus kunnen geven bij een slecht gevoel van akelig nieuws, is de opzet geslaagd.

Want juist nu is het essentieel en belangrijk te kijken waarmee je het beter maakt, voor jezelf en je omgeving.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je zelf actie gaat nemen om dingen te verbeteren? Hoe geef je jezelf een boost om te blijven focussen op wat er goed gaat? Hoe geef je invulling aan je dag, aan je week, aan je toekomst door in je kracht te blijven? Wat ga je verbeteren, wat wil je laten groeien door er aandacht aan te geven?

Zijn dat je presentatieskills? Wil je graag je zelfvertrouwen versterken? Ben je eraan toe te ontdekken waarom je doet wat je doet, en wil je uitzoeken waar je precies in gelooft? Juist nu?

Wij doen dit, omdat wij ervan overtuigd zijn, dat hoe de omstandigheden ook zijn, je mindset zo getrained kan worden, dat jij de focus blijft houden op wat goed is, en wat aandacht verdient. Zoals je relaties bijvoorbeeld. Of je mindset, die je juist nu kunt gaan trainen en je je al snel beter voelt. Alleen met elkaar kunnen we het beter maken, maar het begint bij jezelf.

Is daar geluk voor nodig?

Geluk is zonder twijfel een van de meest besproken onderwerpen van de moderne wereld.

Ik heb zelf ook jarenlang aangehikt tegen uitspraken over geluk als keuze. Dat vrijheid een state of mind was.

Dat je positiviteit kunt inzetten door je mindset erop in te stellen. Ik werd er af en toe niet goed van. Juist omdat ik er kriebelig van werd, betekende dat, dat ik nieuwsgierig was en baalde dat ik deze geheimen niet kende.

Ik weet nu ook dat dit gemakkelijker gezegd was dan gedaan. En toch is het me gelukt.

Het bleek een kwestie van blijven onderzoeken hoe ik dat voor elkaar kon krijgen.

Het werd op alle kanalen die ik bezocht vol enthousiasme uitgevoerd door guru’s die 1000en levens verbeterden, dus het moest kunnen! Uiteindelijk bleek volhouden ook hier de weg, door actie te ondernemen, door te observeren hoe anderen dit deden, en vooral door mijn gedachtepatroon te veranderen. Mijn mindset te veranderen. Mijn verwachtingen aan te passen.

Zeker nu voor jou mogelijk ook dingen tegenzitten, vind ik het fijn met je te delen wat mij enorm geholpen heeft bij het blijven focussen op geluk en positiviteit.

Voor we hieraan beginnen, wil ik nog graag met je delen dat de gedachtes die we hebben ontzettend krachtig zijn, dit bepaalt voor een groot gedeelte hoe we ons voelen. Met de negatieve gedachten die we mogelijkerwijs hebben, is het daardoor mogelijk om in een negatieve spiraal te belanden, waarin niks meer fijn en goed is. Deze neerwaartse spiralen zijn vaak heel moeilijk om aan te ontsnappen.

Er zijn een paar gemakkelijk toepasbare details om hier anders mee om te gaan.

Ik deel dan ook graag de vijf stappen die je stimuleren positief te denken, te handelen en actie te nemen als basis voor geluk. Niks zweverigs of huis, tuin en keuken psychologie, maar daadwerkelijk bewezen door onderzoeken en wetenschappers. En ingezet door werelds grootste leiders op het gebied van persoonlijke groei.

Bewust worden van je innerlijke kritiek is de eerste stap naar ‘los laten’.

Je hebt misschien niet eens door hoe vaak je kritiek hebt op jezelf. En zonder beginwaarde kun je niet onderzoeken of er sprake is van verbetering. Dus elke keer dat je iets negatiefs denkt, doe dan het volgende: Noteer het, schrijf het op.

Gebruik je telefoon of tablet, schrijf het op in je pc of pak een boekje wat je bij je houdt. Elke keer als je iets minder fijns over jezelf denkt, schrijf het op. Neem de moeite en schrijf op wat je niet fijn vindt.

Terwijl ik hierover nadacht, omdat ik dit met je wilde delen, besefte ik hoeveel domme en onhandige dingen ik zelf gezegd heb. Tegen mezelf maar ook tegen anderen. Om bijvoorbeeld grappig te zijn. Grappig zijn ten koste van een ander is nooit leuk en al zeker niet lollig. Had ik toen maar geweten dat toen ik me zo onnozel voelde erna en ik dagenlang boos was op mezelf (en dus echt lelijke dingen dacht), ik dat op had moeten schrijven. Als ik dat iedere keer had opgeschreven, had ik het me zeker beter herinnerd, waardoor ik het heel waarschijnlijk heel goed had onthouden.

En als ik elke keer dat ik weer lelijk over mezelf dacht als ik teveel gesnoept had, dit even had opgeschreven, had ik de keer erna, als ik me weer te buiten was gegaan aan lekkere nootjes en hapjes, dit zeker ook bedacht en daardoor én niet zoveel tegelijk gesnoept, én ik had minder lelijk over mezelf gedacht. Win, win dus.

Balanceer op de weegschaal

Balanceren op de weegschaal wil zeggen dat je voor elke negatieve gedachte op zoek gaat naar een positieve gedachte om de “weegschaal” weer in balans te brengen.

Hierdoor ben je in gedachten actief bezig met de positieve kant van jezelf.

Komt er een negatieve gedachte in je op? Ben je boos door wat er in de wereld gebeurd? Wat de omstandigheden met je doen, met je business en met je persoonlijke, sociale leven?

Leg deze gedachtes op je weegschaal, kijk ernaar en leg op de andere kant van de schaal een positieve gedachte.

Denk aan de klanten die klant blijven, ondanks dat de omzet terug loopt en er klanten afscheid nemen. Denk als je aan de ene kant baalt dat je jouw relaties niet live kunt zien, of je familie niet voltallig bijeen krijgt, aan de kleine sessies met mensen die je heel erg mag en graag om je heen hebt. Die je wel kunt zien en verwelkomen.

Denk bij de boze gedachtes aan je restricties, aan de vrijheid die je nu hebt omdat je agenda niet meer zo vol is met afspraken, je niet meer in de file staat en je eindelijk tijd hebt om de cursus en training te volgen waar je al zolang naar uitkeek.

Maak de balans op in je hoofd en hart en zorg dat naast elke nare gedachte een fijne geplaatst wordt. Zorg voor jezelf. Ook dat is onderdeel van #staysave

Negatieve gedachten voeden jouw mindset op een akelige en destructieve wijze en laten je vaak achter met een vervelende knoop in je maag.

Door op de weegschaal aan de andere kant van die gedachte, iets liefs of fijns op de schaal toe te voegen, komt er niet alleen balans in je hoofd, maar ook in je lijf. De knoop in je maag wordt erdoor losgemaakt en je wordt er zeker rustiger van. Je krijgt lucht. Je gaat het anders zien, je ontspant, waardoor er nieuwe, fijne gedachten vrijkomen.

Je mindset levert de balans die je wenst, door actie te ondernemen in je denkpatroon.

Het klink misschien wat kinderachtig, maar een post-it op je monitor van je pc hangen met wat positieve woorden kan je dag echt verbeteren. Door post-it’s achter te laten op plekken waar je vaak komt kun je voor jezelf je dag positiever inrichten, letterlijk.

Plak de stikkervelletjes op je ijskast, of op de spiegel in je badkamer. Schrijf leuke, lieve teksten voor jezelf waarin je zegt dat je er goed uitziet, dat je een fijne dag tegemoet gaat, dat je vandaag best even tijd voor jezelf mag nemen. Ben je eraan gewend? Schrijf dan ook voor je partner op een post-it een leuke tekst, en leg het op zijn of haar ontbijtbord, op de tas die klaar staat om mee te nemen, leg het op de stoel van de auto of plak het op de tv.

Doe het voor anderen, maar vooral voor jezelf.

Door positieve teksten te schrijven en te bedenken zet je je mindset in een positieve, fijne gedachtegang. Hierdoor ga je andere gedachten krijgen die jou weer andere dingen laten doen, en je anders naar je dag en omgeving laten kijken.

Begin dus meteen met voor jezelf op te schrijven wat je fijn vind aan jezelf, waar je jezelf om bewondert, wat je mooi vind aan jezelf. Of wat je verdient hebt (“hé knappe kanjer, vanavond is het tijd voor jouw lievelingseten! Bestel sushi en laat het lekker bezorgen terwijl je inlogt en de cursus Overwinnen en ontwikkelen van gewoontes gaat doen. Geniet van je avond en deze kwaliteitstijd met jezelf, je hebt het giga verdiend!”)

Praat tegen jezelf zoals je met een vriend zou spreken

Denk daar eens aan, zou je tegen een vriend zeggen dat ze er niet uitzien? Of dat die broek toch wel heel dik maakt? Of dat ze weer niet alles hebben gedaan wat je wilde doen vandaag? Of dat je niet op tijd bent en dus een sukkel bent? Of het weer verkeerd hebt gedaan?

Precies, doe dat dus.

En doe dat ook jezelf niet aan. Want daar schiet je echt helemaal niets mee op. Geef jezelf dezelfde kans op geluk die je andere mensen geeft.

Logisch toch? Je gunt jezelf toch het beste?

Door lief te zijn tegen jezelf en zacht te zijn met wat je jezelf gunt (het allerbeste, allermooiste, allerfijnste, allerliefste!), ga je dat een ander ook sneller en beter gunnen, met alle positieve gevolgen vandien.

Een vriend of relatie zou je bedanken voor alles wat hij of zij voor je doet, waardoor jij je beter voelt. Doe dat ook met jezelf.

Bedank jezelf, dat je zo hard gewerkt hebt. Dat je zo je best hebt gedaan. Bedank dat je op de goede weg bent, omdat je elke dag opnieuw ervoor gaat en het beter wil doen dan gisteren.

Wees aardig tegen jezelf, je bent je eigen beste vriend(in), degene met wie je de langste en meest intensieve relatie hebt. Die relatie verdient toch de fijnste en beste communicatie en de aardigste woorden?

Oefenen, oefenen, oefenen

Misschien is het nog wat onwennig de eerste keer dat je dit gaat uitvoeren.

Logisch, dat is altijd zo als je iets nieuws begint.

Probeer het vol te houden, en na een paar dagen, of misschien zelfs paar weken zul je merken dat je positiever  bent gaan denken.

Positiever bent gaan handelen, positiever bent gaan reageren. Positiever bent gaan spreken en denken.

Een waardevol cadeau aan jezelf, misschien wel het beste cadeau wat je jezelf ooit gaf.

Misschien een goed idee om ook jouw partner en jouw vrienden of familie deze technieken te leren?

Als ze dit lastig vinden, of als jij er niet goed uitkomt, klop dan gerust bij ons aan. Wij hebben deze technieken vaak beoefend en aan anderen geleerd, we leren het jou ook heel graag.

Laten we ons samen sterk maken om positiviteit in onze omgeving te creëeren.

Positiviteit versterkt elkaar op dezelfde manier als negativiteit.

Zodra meer mensen positief zijn, zullen anderen er makkelijker in mee gaan en wordt de wereld een betere en fijnere plek.

Dat wil jij ook, toch?

 

Liefs, Claudia

Samantha
Door

Samantha

op 28 Sep 2020

De formule voor geluk met de tips om je meteen beter te voelen was even wennen maar het werkt wel. Dank je wel daarvoor, echt super fijn elke dag die top blogs!!

Claudia & Constantijn | BMA
Door

Claudia & Constantijn | BMA

op 28 Sep 2020

Ik kijk elke dag uit naar de nieuwe blogs, ik heb er zoveel aan. Heerlijk om te starten met een positief gevoel en een andere kijk op wat ik altijd als vanzelfsprekend beschouwde.

Reactie plaatsen