Over werk, geld & succes
Over werk, geld & succes
12 oktober 2020 

Over werk, geld & succes

Hi vriend,

Met de blogs die ik schrijf op Business Masters Academy hoop ik iedere keer nieuwe, waardevolle inzichten te leveren om jou verder te helpen. Echt geweldig fijn dat je daar ook op reageert, en me privé berichten stuurt omdat je er ook echt iets aan hebt. Geweldig, daar doe ik het voor.

Ik help echt graag iedereen die gemotiveerd en enthousiast is, mensen die er alles aan willen doen en actie nemen, die niet op geven.

Vandaag neem ik je graag mee op een onderwerp wat ik vaak tegenkom in boeken, trainingen en publicaties.

Hoe belangrijk is discipline en waarom moet onderweg naar succes alles steeds leuk blijven?

Met deze vraag ging ik op onderzoek uit

De resultaten deel ik heel graag met jou.

Hoeveel tijd denk je dat het kost om vloeiend een vreemde taal te leren? Dat kost je 480 uur. Dat is heel wat meer dan ik nu eraan besteed bedenk ik me, want met mijn Duolingo app Spaans leren, komt er vooral op neer dat ik alsmaar mailtjes krijg met treurige gezichtjes omdat ik mijn doelstellingen van de week (weer) niet heb gehaald.

Ik reken uit dat dit me dus met een uur oefenen per dag minimaal een jaar en vier maanden zou kosten. Dat valt eigenlijk nog heel erg mee. Ik verwacht eigenlijk ook niet eerder in Spanje te zijn dan tegen die tijd, dus ga er vanaf vandaag tijd voor in mijn agenda reserveren!

Dit artikel maakte me wel weer duidelijk hoezeer we allemaal op weg zijn naar dat gewenste succes en hoe graag we dit ons eigen willen maken, terwijl we ook Netflix willen bingewatchen, af en toe willen sporten, gezond willen eten, natuurlijk tijd maken voor ons gezin en uiteraard moet ons bedrijf sterker en groter worden.

Oef!

Een beter leven wacht op ons, onder de knop. Alles binnen handbereik. En het is ook nog heel erg leuk.

Ja, ik weet het, dat klinkt misschien wat onwerkelijk, maar ik kan je echt beloven dat het ondanks alle niet-gelovers echt kan en echt werkt. Er is feitelijk maar echt één ding voor nodig. Jij, en jouw dosis doorzettingsvermogen en jouw wil het echt anders te doen en te maken.

Ik herinner me ook toen mijn kinderen op de middelbare school klaar waren om door te studeren dat er steevast een gesprek kwam met de decaan. Ondanks dat het onderwijs al sinds 1770 niet veranderd is qua klassikaal leren, had ik af en toe gelukkig een bijzondere leraar die begreep dat alleen een hoge Cito score en goed kunnen leren niet altijd voldoende zouden zijn. “Het allerbelangrijkste is doorzettingsvermogen!” En daar is niets aan veranderd.

Het mooie is, dat je dat doorzettingsvermogen kunt trainen. Door iedere dag een beetje meer te doen. Door iedere dag een beetje te oefenen en in jezelf te investeren. Door bijvoorbeeld je gewoontes te veranderen.

En ja, ik weet het, het is heel erg moeilijk ergens heel erg goed in te worden. En ik weet ook, net als iedere andere ondernemer hoe ontmoedigend het vaak kan zijn, hoeveel tegenslagen je moet verwerken en hoe vaak je teleurstelling weg moet werken. Het kan wel, omdat jij het in je hebt, dat vuur, die passie, de wil om te slagen. De wens om het beste leven te leiden. Niet straks, of ooit, maar dadelijk.

Het is daarbij ontzettend belangrijk je af te vragen wat je echt wil realiseren. Stel jezelf die vraag eens, denk er eens over na als je vandaag onderweg bent, onder de douche staat of je koffie drinkt. Wat zijn de 3 antwoorden op die vraag: “Wat wil je echt realiseren?”

En vraag je dan af, waarom is dit zo belangrijk voor je? Welke 3 antwoorden geef je jezelf daarop?

Wat geef je?

Ik herinner me nog goed dat toen ik ondernemer werd, de beste tip die ik kreeg was, dat ik vooral veel moest geven. “Geven?”, vroeg ik. “Ja, geven. Geef meer dan je terugvraagt. En neem actie. Je moet het echt zelf doen, maar vergeet vooral niet te geven, en zet door.”

Ik besefte dat dit klopte. En bij mijn eerste gesprekken bood ik mijn gewenste klanten aan de eerste 3 opdrachten voor niets te doen. Voor niets? Ja echt, voor helemaal niks, geen reiskosten, geen vergoeding, echt voor niks. Wel sprak ik af, als het werk naar tevredenheid was, ze mij dan in zouden huren en ik met regelmaat opdrachten zou krijgen.

Je begrijpt het al, dit was een geweldig advies. Al deze mensen met wie ik toen sprak, en voor wie ik maandenlang voor niets werkte, zijn nog steeds uitstekende relaties met wie ik graag samenwerk. Succes is immers geen toeval en zonder actie te nemen op dat advies, had ik geen resultaat geboekt.

Terwijl ik op weg was naar die gewenste klanten, bedacht ik me altijd wat mijn toegevoegde waarde was. Wat kon ik geven, dat niemand anders zo goed zou kunnen als ik?

Dat was vooral een ander het goede gevoel geven. Anderen een goed gevoel geven over zichzelf, omdat ze doorzetten, volharden, inzichten krijgen in de balans tussen zakelijk en privé. Mogelijkheden krijgen, inzichten ervaren. Business realiseren maar vooral een goed gevoel over zichzelf. En ja, ook prioriteiten leren stellen.

Ik leerde in dat proces dat voor iedereen die balans anders is. Voor mij is 70 uur per week werken geen opgave. Ik trappel iedere dag van genoegen dat ik dat mag doen. Door de vele gesprekken die ik voerde de afgelopen jaren leerde ik dat iedereen een eigen balans heeft. En dat voor sommigen 32 uur per week aan het werk zijn, echt het maximum is. Ik leerde ook dat je je eigen balans kunt meten, door een tijdsindeling te maken. Waarbij je vastlegt wat voor jou redelijk en behapbaar is, wat je vol kunt houden en waar je in kunt volharden.

Wat is grit?

Zo las ik, nieuwsgierig naar juist dat volhouden, ook het boek van Angela Lee Duckworth over de meerwaarde van doorzetten (Grit). ‘De combinatie van gedrevenheid en volharding op de lange termijn bepaalt iemands succes, niet de mate van talent of het intelligentieniveau (had de decaan dus toch echt gelijk).

Wat betekent grit eigenlijk? ‘Grit houdt in dat je een overkoepelend doel hebt en daar vasthoudend naartoe werkt, ondanks obstakels en tegenslagen’.

Angela liet zich door onderzoeken inspireren, onder andere door de Stanford University. Daar kwam bijvoorbeeld ook uit naar voren dat we succes vaak zien als iets wat al dan niet gebeurt, als gevolg van talent of intelligentie, hoe groter de kans is dat we falen.

Maar…(hier komt het goede nieuws!), als we de aandacht vestigen op het leerproces, door moeite te doen, plannen te maken, taken aan te gaan (opdrachten uit te voeren), feedback zoeken en het volhouden, dan groeit onze kans op slagen enorm. Dit is onderdeel van de groeimentaliteit. Dat is goed nieuws, want het betekent dus wel degelijk dat je beter kunt worden in volharden, het is wetenschappelijk bewezen!

Het begint dus met het besef dat je capaciteiten niet statisch zijn maar dat je altijd in staat bent nieuwe dingen te leren door oefening, evaluatie en ja ook door te falen. Er zijn een paar tips van deze wetenschappers die ik graag met je deel (omdat ik ze al vaak geprobeerd en geoefend heb, en ze werken absoluut).

  1. Neem een moeilijk onderdeel van de vaardigheid die je je probeert eigen te maken. Oefen hierop met volledige concentratie, zoek feedback en blijf dit herhalen.

Ok top, dat heb ik handvatten gegeven door bij het BMA programma jou concrete tools te geven. Zo helpen we jou hiermee door niet alleen de cursussen aan te bieden waarmee jij jouw leven én succes een boost kunt geven, we geven uiteraard ook oefeningen zodat je ermee aan het werk kunt. En het verschil ermee kunt maken.

Het zijn online cursussen die je kunt inplannen wanneer het jou past, maar het werkt het beste wanneer je dit in je agenda markeert (dan houdt je het vol). Elke dag een uur, of om de dag in ieder geval, zorgt ervoor dat je de cursus ook afmaakt (en dat geeft je een goed gevoel, nieuwe inzichten, direct toepasbare kennis, het onderbouwt jouw meerwaarde én je ontvangt een certificaat!)

De feedback geef ik je graag in de Q&A sessies, waarbij je met me in gesprek kunt gaan over je vragen of obstakels. Ik help je daar heel graag verder mee. Het is onderdeel van het programma, iedere laatste vrijdag van de maand. Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en je zin krijgt om de volgende cursus op te pakken en in te plannen.

  1. Zoek anderen op die hetzelfde doen, hierdoor stap je letterlijk binnen in een cultuur van volharding.

Yes, hiervoor heeft BMA de app voor je klaarstaan. Niet alleen kun je daar alle cursussen gemakkelijk op inzien en uitvoeren, je bent direct onderdeel van de online community zodat je met andere deelnemers in gesprek kunt gaan over je vragen of bevindingen.

Nieuwe vaardigheden en toewijding

Ik begrijp namelijk als geen ander dat als jij het idee hebt dat het leren van nieuwe vaardigheden, dit als een test voelt van jouw kunnen en van jouw waarde, dit extreem stressvol is, en dat maakt je kwetsbaar. BMA is juist opgericht om jou weerbaar(der) te maken. Omdat ik het zo goed snap, omdat ik het zelf ook iedere dag weer opnieuw oppak, en heel goed besef dat iets nieuws leren een extreme toewijding vereist.

Zelfverbetering, persoonlijke ontwikkeling is ondanks dat je het al druk genoeg hebt, en ook al genoeg onder druk staat, echt het beste cadeau aan jezelf.

Je hoeft het niet alleen te doen, jij bepaalt wanneer je wat doet en hoe en ik help je jouw intrinsieke motivatie te versterken, omdat ik weet dat het tijd en energie kost, en dat het soms echt pittig is, en zwaar. En dat het soms weer naar de achtergrond verdwijnt, omdat het even niet goed uitkomt. Omdat het echt lastig is focus te houden en je niet af te laten leiden.

Bij mij ging het leggen en vooral het houden van focus met stukken in de vooruit toen ik ontdekte dat ik bezig was met wat voor mij écht belangrijk was. Daardoor kon ik oogkleppen opzetten, niet kijken naar mijn concurrenten en alleen luisteren naar adviseurs die echt het allerbeste met mij én met mijn organisatie voor hadden. Hierdoor liet ik me uiteindelijk niet meer afleiden. Zo startte ik Sociëteit Vastgoed en zo werden honderden professionals optimaal met elkaar verbonden. Er was immers vraag naar een beter netwerk, en er was geen groter plezier dan al deze bijzondere mensen daar samen te brengen, die elkaar verder wilden helpen.

En zo ga ik jou ook helpen, want ik weet dat niet alles in één keer kan lukken.

Als je echt serieus bent en je echt iets wil veranderen, maak dan vandaag een afspraak met jezelf om jezelf vanaf nu iedere dag iets te verbeteren. Zodat jij steeds meer toegevoegde waarde kan leveren. En jij het leven kunt leiden zoals jij dat wilt. Omdat jij bereid bent er echt iets voor te doen en je niet wilt terugkijken en beseffen wat het je gekost heeft, omdat je het niet hebt opgepakt.

Jouw leven, mijn leven, ons leven is bedoeld om te groeien en te leren. Succes is wie jij wordt, dat is je voldoening, daar staat het geluk klaar om je te verwelkomen.

En het is echt nooit te laat, start vandaag met actie te nemen: je kunt niet groter worden dan je eigen beperkende gedachten. Ik was de 50 al even gepasseerd toen ik ondernemer werd. Maak die afspraak met jezelf, ga die toegevoegde waarde leveren.

Het gaat jou je beste leven geven, omdat ik weet hoe goed jij je over je waarden voelt wanneer je doorzet. Wat een zelfvertrouwen-boost je krijgt wanneer je je je mindset, met beperkende overtuigingen kunt ombuigen, waardoor jij het leven krijgt wat je wilt, en waar je al vanaf je allereerste dag naar op weg bent!

Lever een betere bijdrage dan je krijgt, door door te zetten, door het leveren van die waarde krijg je de erkenning en waardering die je verdient.

We gaan ervoor toch?

 

Veel liefs, Claudia

 

PS. Meteen aan de slag?

Bekijk dan de cursussen van BMA, check de kennisbank en investeer in jezelf.

Reactie plaatsen