Op zoek naar geluk
Op zoek naar geluk
22 september 2020 
in Geluk

Op zoek naar geluk

Hi vriend,

 

Omdat we veel spreken over wat mensen graag willen in hun leven, is geluk een bijna vaststaand onderwerp op de agenda. Laten we hier samen vandaag over verder in gesprek gaan.

Wat is geluk?

Dat gaan we graag met je delen. Plus, de simpele trucs die meer geluk brengen in je leven.

 Geluk

Het is een woord dat we maar al te goed kennen. Maar om de een of andere reden is het moeilijk te definiëren. Wanneer je geluk op Google intikt zul je snel verdwaald raken in de miljoenen verschillende resultaten. Filosofen, wetenschappers, economen, iedereen heeft er wel een betekenis voor, maar wat is de echte? Is er wel een echte?

De moderne wereld heeft alles open gelegd en toegankelijk gemaakt, van video’s kijken tot reserveren bij een restaurant. En toch worden we steeds verleid door die schermen, zullen we die even weg te leggen in de zoektocht naar geluk? 

Geluk, voor velen is het een ingewikkelde en ongrijpbare emotie, een die we zo nu en dan ervaren. Het is de enige emotie waar we voor willen strijden, wel honderden kilometers voor willen afleggen, bijvoorbeeld je droombaan vinden, je soulmate of een gezin. Maar, mogen we je een geheim vertellen? 

Geluk is een eenvoudige emotie, om dit te bereiken moet je simpelweg je mindset veranderen.

 

“Happiness is our default state”

Onze standaard

Geluk is onze eerste emotie. Denk er eens over na: een van de eerste mijlpalen die we hebben als baby is glimlachen. Een van de eerste manieren om onszelf te uiten, wanneer baby’s alles hebben wat ze maar willen, eten, drinken, slaap, etc, zijn ze gelukkig. Dit laten ze zien met een glimlach. Naarmate we ouder worden leren we meer behoeftes buiten deze basis om te creëren, hierdoor zijn we sneller ontevreden. Of om het om te draaien: minder snel gelukkig. 

De waarde van ongeluk

Met al deze kennis in ons achterhoofd, is het niet goed te zeggen dat ongeluk geen rol speelt in de zoektocht naar geluk. Denk er over en vergelijk het met je welzijn: het is iets waar je elke dag aan moet werken, waar je voor moet oefenen en voor moet trainen. Zo is het ook met geluk, je moet er elke dag je best voor doen. Zo kan je ongeluk vergelijken met een ziekte of pijn, het is een teken dat iets niet zo is als dat het zou moeten zijn. Ongeluk is een teken dat je moet gaan kijken wat er aan de hand is en je je best moet doen om te kijken wat er beter kan. 

Je geluk instellen 

Dus, vind uit wat je hart wil? We verwachten allemaal geluk in ons leven. Die momenten wanneer alles lijkt te kloppen, waar alles wat je voelt kalmte is, wanneer je helemaal opgaat in het moment. Als je een vergrootglas pakt en die momenten wat nauwer bestudeerd zul je zien dat ze allemaal een factor gemeen hebben: Het zijn allemaal momenten waar je jouw verwachtingen hebt losgelaten en gewoon dingen laat ‘zijn’. Wanneer je leert om dit te doen zul je meer geluk tegemoet kunnen zien in je leven. 

Jouw gelukslijst maken

Wil je ontdekken wat je écht gelukkig maakt? We hebben een simpele taak voor je.

Zorg dat je altijd een stukje papier of een notitie tool op je telefoon bij je hebt. Noteer daar bij elke dag wat een glimlach in jou heeft losgemaakt. Dat kan een lekkere kop koffie in de ochtend zijn, of dat kan de diploma-uitreiking van een kind zijn, het kan een deal zijn die je binnengehaald hebt, of de zon die op je gezicht scheen – schrijf het op. Het kan zijn dat je team optimaal gepresteerd heeft, je promotie gemaakt hebt. Of dat de fusie toch doorgegaan is, ondanks dat dit niet leek te gebeuren.

Aan het einde van de dag lees je het lijstje, je markeert daarbij alle punten die jij het belangrijkst vind. Misschien zijn dat wel de kleine dingen, zoals een warme arm om je heen, of een lieve lach.

Niet alleen ben je nu bewust bezig met wat jou gelukkig maakt, je weet ook welke dingen jou gelukkig maken. Eigenlijk zijn dat de dingen waar je dankbaar voor bent. Dit zijn de dingen die je (meer) zou moeten opzoeken in het leven.

 

Een prachtige dag gewenst, Claudia

Reactie plaatsen