Ons lichaam is onze tuin, onze wil de tuinier
Ons lichaam is onze tuin, onze wil de tuinier
14 januari 2021 

Ons lichaam is onze tuin, onze wil de tuinier

Ken je deze uitdrukking? Ons lichaam is onze tuin, onze wil de tuinier. Het is van William Shakespeare.

Ik wil het daar graag met je over hebben vandaag.

Omdat bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen onze emoties beïnvloeden. Het is helder dat we niet zozeer glimlachen als we ons gelukkig voelen, en we lachen als we in een goede stemming zijn. Het is eerder zo dat door te glimlachen en te lachen we biologische processen op gang brengen waardoor we ons goed voelen. De bloedstroom naar onze hersenen neemt toe, het zuurstofgehalte en het stimulatieniveau van de neurotransmitters wordt veranderd door lachen en glimlachen.

Hetzelfde gebeurt met andere gezichtsuitdrukkingen. Breng je gezicht in een status van angst, boosheid, afschuw, verrassing of blijdschap. Dat is dan exact wat je zult ervaren.

We hebben ongeveer 80 spieren in ons gezicht. Deze functioneren als draaideuren, hetzij om de bloedtoevoer gelijk te houden als het lichaam wilde schommelingen maakt, hetzij om de bloedtoevoer naar de hersenen te begeleiden, en daarmee de hersenfunctie kan veranderen. Zo beseffen we dat gezichtsuitdrukkingen feitelijk gevoelens kunnen veranderen. Je wordt wat je aan uitdrukking op je gezicht brengt.

Misschien leuk om te weten dat op dezelfde wijze leugendetectors worden verslagen. Mensen die zichzelf in een fysiologische toestand brengen waarin de overtuiging van wat ze willen voelen overheerst, ze zullen liegen alsof het gedrukt staat, en de detector zal de overtuiging registreren.

De geest reageert

Zo is het ontwikkelen van congruentie de sleutel naar persoonlijke macht. Een belangrijk aspect als je onderweg bent om meester te worden van je business. Wanneer ik communiceer, ben ik in mijn woorden, stem, ademhaling en mijn gehele fysiologie empathisch. Wanneer mijn woorden en mijn lichaam met elkaar overeenkomen, geef ik mijn hersenen daarmee duidelijke signalen over wat ik wil realiseren. Mijn geest reageert dienovereenkomstig.

Als je tegen jezelf zegt:”Dit is wat ik eigenlijk zou moeten doen, maar ik heb geen puf”, en je lichamelijke houding is besluiteloos, wat is dan de boodschap die jij je hersenen geeft? Die is hetzelfde als het bekijken van een tv scherm met flikkerende beelden. De beelden zijn nauwelijks herkenbaar. Dit geldt ook voor je hersenen. Als de signalen die je lichaam voortbrengt zwak of tegenstrijdig zijn, weten je hersenen niet duidelijk dat hen te doen staat. Net als een soldaat het gevecht ingaat onder leiding van een generaal die zegt:”Nou mannen, ik denk dat we het maar eens zouden moeten gaan proberen. Misschien gaat het ons lukken, maar we zien wel wat er gebeurt”. In welke toestand brengt deze man de soldaat dan?

Wanneer jij zegt:”Ik ga dit absoluut doen!”, en je fysiologie is daarmee in overeenstemming, dat wil zeggen dat je houding, gebaren, ademhaling, gezichtsuitdrukking, woorden en de intonatie van je stem kloppen met wat je zegt, dan zul je het inderdaad absoluut doen.

We hebben allemaal voorkeur voor congruetente stemmingen (Congruentie betekent overeenstemming tussen denken, voelen en spreken), en de grootste stap die je in die richting kunt nemen, is je te verzekeren van een stevige, vastbesloten congruetente lichaamshouding. Als je woorden en je houding, je lichaam, niet in overeenstemming zijn, dan kun je niet effectief zijn.

Hoe kun je dit verbeteren?

Dat was mijn eerste vraag toen ik dit voor het eerst hoorde! Dit kun je verbeteren door te modelleren. Door het modelleren van de lichaaamshouding van mensen bij wie de houding tussen hun denken, voelen en spreken volledig in overeenstemming is. Je voelt als het ware dat het volledig klopt wie ze aangeven te zijn.

De essentie van modelleren is uitvinden welk deel van de hersenen iemand in een bepaalde situatie gebruikt. Wil je doeltreffend zijn? Dan wil jij je hersenen op dezelfde wijze gebruiken. Als jij iemand gedragingen en houding exact spiegelt, zul jij aansluiten op hetzelfde deel van jouw hersenen. Begin daar vandaag nog mee.

Denk daarvoor nu aan 5 mensen die een machtige houding hebben die jij zou willen spiegelen. Hoe verschilt hun houding en hun gezichtsuitdrukking van de jouwe? Hoe zitten deze mensen? Hoe lopen ze? Hoe spreken ze? Hoe bewegen ze zich? Wat zijn hun kenmerkende gebaren en uitdrukkingen? Neem hier even de tijd voor en ga zitten zoals een van deze personen zit. Met dezelfde uitdrukking en dezelfde gebaren. Merk nu op hoe je je voelt.

Tijdens mijn coachingsessies laat ik mensen  de fysiologie van anderen spiegelen en zij merken dan zonder uitzondering op dat ze toegang krijgen tot dezelfde stemming en hetzelfde gevoel.

Het enige wat je moet doen is jouw hersenen exact dezelfde boodschap geven als de persoon die we spiegelen. Het lijkt lastig te geloven, maar ik heb echt meegemaakt dat we vaak maar 5 minuten nodig is. Misschien niet de eerste keer, maar je zult door te oefenen dat je dezelfde stemming van blijdschap, verdriet, boosheid, geluk of extase kunt realiseren als de ander. Ondanks het feit dat je vooraf niet hebt gesproken over hoe deze persoon zich voelde.

Modelleer

Modelleer de volgende keer dat je iemand ontmoet of spreekt die jij bijzonder succesvol vindt, die je respecteert of bewondert, diens houding en uitdrukking en geniet van de verandering in je gedachtenpatronen. Speel ermee en ervaar de veranderingen in jezelf. Er wachten je zoveel nieuwe keuzes!

Veel succes!

Wil je hier graag meer over weten? Bekijk dan de cursus Leef je Beste Leven. Die gaat je nog veel meer geheimen vertellen.

Een mooie dag, liefs

Claudia

Reactie plaatsen