Omdat je niet kan weglopen voor je gedachten en gevoelens
Omdat je niet kan weglopen voor je gedachten en gevoelens
16 januari 2021 

Omdat je niet kan weglopen voor je gedachten en gevoelens

Hi vriend,

Ik werd deze week weer geconfronteerd met mooie nieuwe inzichten. Omdat ik me aansloot bij diverse organisaties die me meenamen op kennis en informatie over het begeleiden van professionals, leerde ik weer nieuwe inzichten die ik graag weer met je deel. Ik liet me informeren omtrent online bibliotheken, omdat ik benieuwd was wat het grote verschil is met BMA. Dat was gelukkig groot, want een complete cursus is toch echt een andere meerwaarde dan een geluidsopname van 10 minuten met de letterlijke introductie tot één boek. Ook er zijn er 100en van, we willen toch het liefst dat het allemaal al verzameld is, en gebundeld tot één geheel, toch?

Waar ik vooral door getriggerd werd met het lezen en beluisteren van al deze informatie, was de grote hoeveelheid artikelen over mediatie. Super interessant, omdat in de cursus Leef je beste Leven, ik hier meteen het 2e hoofdstuk voor had ingericht.

Meditatie en mindfulness leerde ik kennen toen ik zelf in een negatieve spiraal zat, door afscheid te (moeten) nemen van het werk wat ik jarenlang gedaan had, collegae die me lief waren, werkomstandigheden die ik als geweldig had ervaren (tot ik zelf nieuwe creëerde) en vooral de mensen die ik door dat werk ontmoette. Afscheid nemen is een beetje doodgaan zeggen de Fransen (Partir c’est mourir un peu), en dat was het ook. Vooral toen ook mijn vader in deze periode overleed.

Ik stond niet bepaald openhartig tegenover mediatie en al helemaal niet tegenover mindfulness. Altijd de combinatie makende tussen wetenschap en empathie had ik toen het onervaren idee dat dit me niet verder zou brengen.

Niets was minder waar. Er ging een wereld voor me open. Ik ontdekte films en video’s, luisterde en keek hoe mijn grote idolen Tonny en Oprah hiermee omgingen en maakte het onderdeel van mijn dagelijkse rituelen. Lukt het me sindsdien elke dag? Nee, helaas niet. Maar na een paar dagen zonder, merk ik meteen de stress die zich opstapelt als een muur die me tegenhoudt goed te kijken en beter te voelen.

Een vertrouwde vriend

Ik keer er dus altijd naar terug, als naar een oude vertrouwde vriend die me altijd vol liefde en warmte verwelkomt. Omdat je niet weg kunt lopen voor je gedachten en emoties kom ik hier steeds bij terug, omdat ik beter dan ooit besef hoe belangrijk je geestelijke conditie is. Het bestuurt ook hoe je lichaam reageert.

Nu we dit met zovelen aan onze gewoontes hebben toegevoegd, doordat het geaccepteerd en genormaliseerd is, ervaar ik meer en meer de groeiende belangstelling. Je hoeft er de deur niet voor uit (dat is nu sowieso bijzonder lastig), je hoeft er niet voor in retraite, het is niet nodig dit toe te voegen aan een religieuze ervaring. Nee, het wordt zelfs meer en meer ervaren als een onderdeel van reguliere gezondheidszorg.

Niemand schaamt zich er meer voor. Sterker nog, ik merk bij de vele gesprekken die ik dagelijks voer, dat het steeds normaler wordt om te antwoorden op de vraag, hoe men ervoor zorgt dat ze het volhouden, te antwoorden met, door meditatie! Natuurlijk helpt het ook dat bekende sterren dit ook vrij en gemakkelijk delen op social media en zich hier positief over uitlaten. Een gelukkiger leven, met meer rust en tevredenheid wordt hierdoor toegankelijker, en uiteindelijk is dat hetgeen waar we allemaal naar op weg zijn. Doorlopend en blijvend.

Voel de ontspanning

Geweldig dat er nu ook op Netflix een serie is, waar de prettige stem van Andy ons meeneemt op zijn ervaringen. Vanuit het klooster in India leidt hij ons naar zijn leven in Amerika, op een enorm prettige en relaxte manier.

Het helpt de drukte van de dag, de zorgen om wat is en niet bestuurbaar is, te accepteren en tot stilstand te brengen. Concentratie op ademhaling:” Probeer je gedachten niet te stoppen, laat ze komen en laat ze gaan, en keer als je afdwaalt, terug naar de beweging van je buik.” Na een paar minuten voel je letterlijk hoe de ontspanning het overneemt. “Breng je aandacht terug naar je gewicht, voel het bed waarop je ligt, of de stoel waarop je zit. Maak er contact mee. Leid je gevoel erheen. Merk eventuele geluiden op en open heel langzaam je ogen”.

Eeuwenoud gegeven

Het is niet zo onbekend als we mogelijk denken. Meditatie bestaat al 3000 jaar. Net zoals de sterrenkunde en astrologie die we delen in de blogs van Sandra, een eeuwenoud gegeven wat alles overleefd heeft en sterker dan ooit wordt ervaren en beleefd. Mensen hebben immers altijd al met dezelfde levens-verstorende invullingen geworsteld. Depressie, angst, woede, onzekerheid.

In ons leven worden deze emoties versterkt door de intensiteit van werk, informatie en technologie. De hoeveelheid keuzes. De verwachtingspatronen waar we aan willen voldoen. We willen zoveel en zoveel tegelijk, dat het vaak lastig is rust te vinden in onszelf. En die rust zoeken we wel, vooral in ons hoofd en daarmee in ons lijf.

Degenen die de cursus Leef je beste Leven al gevolgd hebben, vroegen me of ik verwacht dat meditatie en mindfulness blijvend is. Jazeker, het is geen vervanging. We hebben allemaal behoefte aan rituelen, aan zelfzorg, aan rust in onze geest. We willen van nature allemaal graag direct oplossen wat ons dwars zit.  Het is daarbij prettig dat de wetenschap van Harvard, Carnegie Melon en Stanford meermaals gepubliceerd heeft dat meditatie een effectieve interventie is die we onszelf kunnen geven.

Mindfulness

Ik ervaar het als een prettige bijkomstigheid te weten dat er buiten de enorme afleidingen waar we ons de hele dag aan overgeven en mee dealen, er steeds de mogelijkheid is, waar je ook bent of wat je ook doet, je mindfulness altijd kunt toepassen. Het wordt onderdeel van wie je bent, omdat je weet dat je daarmee jezelf altijd in een betere staat brengt.

Het was voor mij natuurlijk een surplus dat ik daar NLP aan toe kon voegen, waarmee ik leerde negativiteit letterlijk uit mijn hart en geest te slingeren en focus aan te brengen om te leven in het NU omdat gisteren niet bestaat en morgen nog moet komen. Nu, in deze bizarre tijd, waarin ons lichaam en geest meer zorg en aandacht verdienen dan ooit, beseffen we gelukkig allemaal hoe belangrijk het is jezelf gezond te houden (of te krijgen).

Want is dat niet een cadeau, dat er een toepassing is die helpt bij slapeloosheid, negatieve onrust, angst, stress en concentratieproblemen? Een mogelijkheid onze wensen en keuzes beter te sturen, richting de acties die we willen nemen?

De oplossing zit in onszelf, dat is het mooiste van dit cadeau. Meditatie leert ons hoe we daar beter naar kunnen luisteren en de antwoorden kunnen gebruiken.  We herinneren het ons weer.

Toch lastig toe te passen? Er zijn mooie apps, van Michael Pilarczyk, video’s op YouTube, de serie op Netflix en de app Headspace.

Ik hoop van harte dat, mocht je er nog niet mee begonnen zijn, je het in ieder geval eens wil proberen. Om je geest de vrijheid te geven en daarmee jezelf toegang geeft tot waar je allemaal toe in staat bent. Een beetje tijd voor jezelf en je goed (beter) voelen is toch het beste wat je jezelf kunt geven?

Een mooie dag, veel liefs

Claudia

Reactie plaatsen