NIeuwe kansen creëren in een nieuwe economie
NIeuwe kansen creëren in een nieuwe economie
02 oktober 2020 

NIeuwe kansen creëren in een nieuwe economie

Hi vriend,

Vandaag neem ik je graag mee op een artikel wat ik net las en wat jij zeker de moeite waard zult vinden. Ik raakte hier erg door geïnspireerd, en hoop jouw dag hier ook mooier door te kleuren.

Er zijn namelijk meer kansen en onbekende factoren voor ondernemers en eigenaren nu we van de acute economische crisis van de opsluiting van de pandemie naar ‘De tussentijdse’ tijd gaan, waar gemeenten, staten en landen de beperkingen op een groot aantal plaatsen weer aanpassen en we ons opnieuw cpnformeren aan wat ons wordt verzocht.

In plaats van de toekomst van onze bedrijven te hangen aan de accordeonachtige beweging van heropeningen, hersluitingen en mogelijke nieuwe lockdown-maatregelen, kunnen we proactieve stappen ondernemen om onszelf, bedrijven en teams te helpen gedijen bij de overgang van ‘Nu naar Volgende’.

Met het idee om mede-ondernemers, eigenaren van kleine bedrijven en leiders met succes te ondersteunen tijdens deze transitie, volgden we de tweede serie ‘Thriving in Uncertainty’-gesprekken waarin werd onderzocht wat we nodig hebben om hierin te slagen. We spraken over innovatie, aanpassing, de toekomst van werk en onderwijs.

Hier zijn vijf van de meest inspirerende en nuttige ideeën van de dag.

De plotselinge en enorme verstoring van onze economie en samenleving heeft een reeks verschuivingen versneld die al aan de gang waren en werpt een helder licht op wat niet werkte.

Nancy Giordano, futurist en oprichter van Play Big, Inc., deelde vier grote verschuivingen die een kader bieden voor het ontwerp van de nieuwe economie, en die ons allemaal kunnen helpen de beschikbare mogelijkheden te verkennen. Ze omvatten de digitale toekomst en de impact van technologie op ons leven; de economische en sociale ongelijkheden die er zijn; onze impact op het milieu; en de sterkte en het ontwerp van onze ondersteuningsstructuren.

We zouden ons kunnen concentreren op wat ‘fout’ is aan wat niet werkte, of in actie kunnen komen en een betere, meer inclusieve, meer samenwerkende wereld kunnen creëren. De kansen liggen in het creëren.

2. WERK AAN HET VERSTERKEN VAN JOUW TALENT

De trend naar freelance, onafhankelijk contractwerk vóór de pandemie versnelde. In de Verenigde Staten was naar schatting tussen de 35 en 40% van de beroepsbevolking onafhankelijk. Met de miljoenen ontslagen die hebben plaatsgevonden, waardoor de werkloosheid op een niveau komt dat sinds de Grote Depressie niet meer is gezien, is het mogelijk dat 50% van de beroepsbevolking, of meer, nooit meer naar traditionele banen terugkeert. Wat betekent dit voor onze bedrijven?

Carl Camden, voormalig CEO van Kelly Services en oprichter en president van iPSE-US, zegt dat de oude modellen van medewerkersbetrokkenheid niet meer bestaan. “Bijna elk aspect van wat we onderwijzen op het gebied van managementwetenschap, bedrijfsplanning [en] productontwikkeling, is allemaal gebaseerd op een werkgelegenheidsmodel dat momenteel wordt aangepast.”

In een wereld waarin jouw beste “medewerkers” niet langer exclusief voor jou werken, zijn er mogelijkheden om teambuilding te heroverwegen en te versnellen, om je snel aan te passen aan nieuwe bedrijfsculturen en wat het betekent om iconisch talent te werven en te behouden.

3. WEES NIEUWSGIERIG NAAR WAT ER GEBEURT EN WAT DIT VOOR JOUW BEDRIJF KAN BETEKENEN.

De onzekerheid van de komende 12-18 maanden, verergerd door het onvermogen om precies te voorspellen of alles langzaam zal heropenen óf dat we weer openen en vervolgens weer sluiten, betekent dat we te maken krijgen met een verhoogde mate van onzekerheid.

In plaats van gefrustreerd te raken over wat we niet kunnen controleren, of te wensen dat alles weer normaal zou worden, kan het veel productiever zijn om nieuwsgierig te worden naar wat er gebeurt en wat het voor jouw bedrijf betekent.

Hoe zou de onzekerheid mij de kans kunnen geven om agile teamdesign te testen? Was wat we in de eerste plaats aan het doen waren echt wel zo goed? Wat als het succes dat we eerder hadden niet eens in de buurt komt van wat we zouden kunnen bereiken als we onze aannames zouden veranderen?

4. CONCENTREER JE OP WAT JIJ KUNT BEHEERSEN.

Tony Robbins heeft het er vaak over om precies te erkennen waar je bent en een bepaalde situatie precies te zien zoals deze is om betere toekomstige resultaten te creëren. Dit is het uitgangspunt van het “Ja, en …” “Ja, en …” concept uit de wereld van de improvisatiekomedie.

Wanneer komieken improviseren en nieuwe scènes creëren, gebeuren de goede wanneer acteurs accepteren wat anderen aanbieden (vandaar het ‘ja’) en daarop voortbouwen (‘ergo, de en…’). Bob Kulhan, de CEO en oprichter van Business Improv, leert organisaties al meer dan twee decennia hoe ze de technieken van improvisatiekomedie kunnen toepassen op zakelijk succes.

Hij biedt aan dat wanneer bedrijven worden geconfronteerd met het onvoorspelbare, “Ja, en …” jou kan helpen de aandacht snel te verplaatsen van de huidige gevoelens van hulpeloosheid en naar wat jij concreet kunt doen. ‘Ja’ betekent niet dat je het leuk vindt wat er gebeurt. Het betekent dat je erkent wat er is . ‘En’ brengt je naar een aantrekkelijkere toekomst.

5. IEDEREEN IS EEN LEIDER.

Leiderschap zal niet langer worden gedelegeerd aan mensen met grote titels en jarenlange anciënniteit in de boeken. Elke persoon wordt geroepen om in de rol van een protagonist te stappen, hoe onervaren ook.

Dit betekent dat om echt toegang te krijgen tot de kansen die juist dit moment biedt, we iedereen moeten leren of trainen om de mentale flexibiliteit en behendigheid, creativiteit en kritisch denken te ontwikkelen die we vroeger aan het management uitbesteedden.

Ik hoop van harte dat ik je hiermee geïnspireerd heb en kijk ernaar uit de verdere details van hoe je dit toe kunt passen met je te delen in de cursus Leiderschap, Communicatie en Business Principes.

Veel succes!

Reactie plaatsen