Mag ik jou iets vragen?
Mag ik jou iets vragen?

Mag ik jou iets vragen?

Graag neem ik je vandaag mee op de achtergrond van een coaching gesprek. Ik merk toch dat er bij velen veel vragen zijn over coaching en wat dit voor hen kan betekenen. Begrijpelijk. Daarom neem ik je graag mee op een inzage tijdens een eerste sessie.

Je komt binnen, hangt je jas op en we begroeten elkaar. Dan schenk ik jou lekker koffie of thee in en je zoekt een fijne plek op een van de banken. Daar starten we mee, zodat het voelt of je bij goede vrienden op bezoek bent. Daarna beginnen we en dat doe ik eigenlijk altijd door je een aantal vragen te stellen.

Ik stel je natuurlijk eerst nogmaals op je gemak en start dan met het stellen van een aantal vragen, omdat dit voor jou direct een mogelijkheid is te ontspannen en ten tweede, om meer over jezelf te kunnen vertellen zodat we daarmee samen aan het werk kunnen gaan.

Ben je benieuwd welke vragen ik je bijvoorbeeld zal stellen? 

Ik heb er een aantal voor je opgeschreven, zodat je direct meer inzage krijgt in hoe we samen invulling geven aan een versterking en verrijking van jouw doelen.

Ben je er klaar voor?

Laten we samen starten met een voorbeeld van 10 vragen, die belangrijk zijn om samen invulling te geven aan verwachtingsmanagement, het erkennen en herkennen van patronen of ik jou een ander perspectief kan bieden. De intentie is door deze vragen een start te maken met de gewenste positieve veranderingen.

Waarom? 

Omdat vragen de basis zijn van een coaching beleven en samen ingaan. 

Waarom? 

Omdat we inmiddels weten dat de vaak oppervlakkige problemen vaak diepere problemen maskeren.

Laten we beginnen!

1. Wat wil je hebben bereikt aan het einde van dit gesprek?

Dit is een vraag die ik je kan stellen aan het begin van elke sessie. Door dit elke keer te doen weten jij én ik precies wat de doelstelling is, behouden we samen de focus en weet jij dat je veel waarde ontvangt, bij iedere sessie opnieuw. 

2. Wat ontbreekt er momenteel in jouw leven?

Deze vraag is simpel maar enorm krachtig. We hebben het vaak zo druk dat we vaak niet doorhebben dat we iets missen in ons leven. Door stil te staan bij deze vraag herken jij mogelijk een onvervulde behoefte. Niet alleen is dat een prachtige inkijk in jezelf maar hiermee leer ik jou direct ook verantwoordelijkheid te nemen voor het vervullen van jouw eigen behoeften.

3. Als je nu één verandering kunt maken, wat zou dat zijn?

Dit is een mooie vraag om te stellen wanneer jij overweldigd bent of raakt, of dat je geen onderwerp weet te kiezen of wellicht het lastig vindt je te focussen.

4. Hoe specifiek weet je wanneer je je doel hebt bereikt?

Het klinkt wellicht als een wat saaie vraag maar de grootste reden waarom we onze doelen niet bereiken komt doordat we niet specifiek zijn in wat we precies willen en welke acties we mogen ondernemen om dit te verwezenlijken.

In plaats daarvan mag ik jou gaan helpen met specifiek zijn! Want wanneer we jouw doel helder voor ogen hebben is het makkelijker om daarna actiepunten te bedenken en deze vervolgens uit te gaan voeren. Hierdoor zien we gaandeweg ook duidelijk onze voortgang en weten we wanneer we dat mogen gaan vieren.

5. Wat is de eerste of de makkelijkste stap die je nu kunt nemen?

Deze vraag ga ik je zeker stellen wanneer jij een groot doel hebt, het overzicht bent verloren, overweldigd raakt, te veel op de inhoud en de details zit, of jij je zorgen maken over hoeveel werk het doel in beslag zal nemen. Hierbij is het zinvol om concreet ook deze stap in dezelfde week (of zelfs morgen al!) te gaan ondernemen.

6. Wat wil je dat ik jou niet vraag?

Jouw antwoord hierop geeft aan welk onderwerp je graag vermijd. Door dit juist naar de voorgrond te brengen en aan te pakken versterk ik onze relatie. Ook ga jij hierdoor inzien dat je meteen aan de slag wil gaan met een onderwerp dat voor jou de grootste lading heeft.

7. Wat bereik je hiermee / hoe dient dit jou?

Deze vraag onthuld de sabotage die jijzelf nu nog inzet. Niet alleen dat, maar zo komen we er ook achter waarom je dat doet. Vaak is er sprake van zelf-sabotage wanneer we niet bewust door hebben hoe eng het eigenlijk is om een grote verandering te ondergaan, of beseffen we niet wat de voordelen zijn van niet veranderen.

Mocht je dit niet prettig vinden, dan zal ik je vragen “Wat zijn de voordelen van blijven waar je nu bent?”.  Je zal verrast zijn in de beweegreden die je hebt om te blijven in een situatie en mindset waarvan je eerder vond dat het jou helemaal niet dient!

8. Hoe ga jij dit vieren?

Ik zal je dit vragen voor grote doelen maar we kunnen dit ook inzetten voor kleine overwinningen en door jou ondernomen acties. Vaak slaan we het vieren van succes over en het kan ook zomaar zijn dat jij jouw successen bagatelliseert. Door succes te vieren zal jij niet alleen jouw voortgang beter zien maar het geeft jou ook motivatie om door te zetten, vooral in moeilijke periodes.

9. Wat is mis met wie jij bent op dit moment? En waar of waarin ben jij al geweldig?

Dit is een prachtige vraag om te stellen wanneer jij een sterke focus hebt op jouw toekomst en daar je energie aan besteed "Als ik dit of dat heb bereikt, dan wordt mijn leven pas echt fijn". Hierdoor is er geen of nauwelijks waardering voor wie je nu bent en waar je nu al bent.  Deze vraag wordt vanzelfsprekend zonder oordeel en heel serieus gesteld, ik neem je dan ook graag even mee op hoe ik jou zie. Bijvoorbeeld: “want ik zie een prachtige vrouw voor mij die gepassioneerd is over dat en dat en zich dagelijks  enorm inzet voor haar passie”.

10. Wat was je grootste overwinning van de sessie van vandaag?

Deze vraag zal ik je vaak stellen aan het einde van een coaching sessie. Het helpt jou de voordelen in te zien van onze samenwerking, je krijgt direct inzage in wat er geleerd wordt en waar de groei zich manifesteert, en zeker ook in wat belangrijk voor jou is.  Ik leer hier zelf ook enorm veel van omdat ik hierdoor herken waarom jij gekozen hebt voor coaching. Je zult merken dat we door deze vraag sneller en vaker patronen en thema’s herkennen!

Meteen meer lezen over de mogelijkheden voor coaching?

Ik wens je een heerlijk weekend, en je kunt vast starten met jouw partner deze vragen te stellen. Ik beloof je dan een weekend vol diepgang!

Lieve groet, Claudia

Reactie plaatsen