Wat zijn de beste en beslissende eigenschappen van een sterke leider?
Leiderschap dat impact maakt
09 januari 2023 

Leiderschap dat impact maakt

We lezen er veel over, leiderschap. Maar wel leiderschap maakt impact en zorgt ervoor dat degenen die aangestuurd worden er beter van worden, en zich gezien en gehoord weten? We nemen je graag mee op een aantal waardevolle feiten om het jaar goed mee te starten!

Dat plafond wordt door veel dingen in stand gehouden, en lang niet al die dingen zijn te veranderen door organisaties zelf. Zo zijn er maatschappelijke rolpatronen en culturele vooroordelen die maken dat vrouwen anders worden beoordeeld dan mannen. Niettemin zijn er veel knoppen waar organisaties aan kunnen draaien om een gelijker speelveld te creëren en een cultuur waarin vrouwen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Zo bepalen belonings- en beoordelingsprocessen in grote mate of vrouwen dezelfde kansen krijgen als mannen, evenals de mate waarin impliciete vooroordelen hierop invloed kunnen uitoefenen. De dagelijkse praktijk speelt eveneens een grote rol, en de manier waarop collega’s met elkaar omgaan. Maar de grootste invloed, blijkt keer op keer uit onderzoek, ligt bij het leiderschap.

Wat leiders in organisaties zeggen en doen, blijkt uit onderzoek, bepaalt voor 70% of werknemers zich wel of niet erbij voelen horen. De meeste leiders lijken zich hier echter niet van bewust, als je kijkt naar het grote aantal mensen dat zich er niet bij voelt horen. Volgens een recent onderzoek van McKinsey voelen veel mensen zich in zekere mate buitengesloten op de werkvloer, waarbij vrouwen veel meer dan mannen aangaven dat ze het gevoel hadden niet over de juiste capaciteiten te beschikken om mee te tellen.

In navolging van deze ontwikkelingen is er een groeiende roep om een nieuw soort leiderschap, waarbij de term inclusief leiderschap steeds vaker klinkt. Maar wat is dat precies en hoe word je een inclusief leider? De Australische wetenschapper Juliet Bourke deed er jarenlang onderzoek naar en ontdekte zes onderscheidende eigenschappen van een inclusief leider.

Commitment

Inclusieve leiders maken zich zichtbaar hard voor meer diversiteit en inclusie, en durven de status quo uit te dagen. Ze spreken anderen aan op bijvoorbeeld seksistisch of racistisch gedrag, en vragen aandacht voor de positie van vrouwen en andere ondervertegenwoordigde groepen.

Moed

Inclusieve leiders hebben moed. Niet zozeer om grote risico’s te nemen of een grote mond te hebben, maar juist om kwetsbaar te zijn, en feilbaar. Ze zijn bescheiden over hun eigen vermogens en kunnen fouten toegeven, waardoor ze ook ruimte geven aan anderen om fouten te maken en hiervan te leren. Ze zijn eerlijk over hun eigen grenzen, en durven anderen om hulp te vragen.

Bewustzijn

Een van de belangrijkste eigenschappen die een inclusief leider onderscheidt van een niet-inclusief leider is bewustzijn van bias. Bias zijn vooroordelen die we hebben over anderen, of ze nu hetzelfde zijn als wij of ogenschijnlijk heel anders. Deze vooroordelen zijn automatische beslissingen die ons brein neemt over een ander, zonder dat we over veel kennis beschikken. Meestal zijn ze gebaseerd op stereotypen waar we mee zijn opgevoed, en die worden gecultiveerd door allerlei maatschappelijke normen en patronen. Zo zijn we geneigd om van een vrouw te verwachten dat ze gevoelig is en gericht op het gezin, terwijl we van een man verwachten dat hij onafhankelijk is en carrièregericht. Deze vooroordelen hebben we niet bewust, maar bepalen wel in grote mate hoe vrouwen op de werkvloer worden beoordeeld, bijvoorbeeld, maar ook hoe empathisch mannen op de werkvloer mogen zijn. Een inclusief leider is zich hiervan bewust en werkt proactief aan het verkleinen van de invloed van bias op zijn of haar beoordelingsvermogen.

Openheid

Een inclusief leider is nieuwsgierig en ruimdenkend. Vanuit het besef dat er meerdere manieren zijn om naar de werkelijkheid te kijken en dat er altijd meerdere perspectieven zijn om naar een probleem te kijken, is hij of zij in staat zonder oordeel en met inlevingsvermogen te kijken en luisteren naar anderen.

Culturele intelligentie

Diversiteit is een gegeven: nooit eerder werkten op de werkvloer zo veel mensen uit verschillende culturen samen, uit zo veel verschillende generaties en met zo veel verschillende achtergronden. Dit vereist een nieuw soort leiderschap dat oog heeft voor de culturele verschillen die dit met zich brengt, respect heeft voor andere normen en gebruiken en waar nodig zorgt voor aanpassing.

Teamplayer

Inclusieve leiders houden niet van haantjes de voorste die zich ellebogend om hoog werken. Ze zijn gericht op effectieve samenwerking, en realiseren deze door iedereen in een team in hun kracht te zetten, door iedereen aan bod te komen en door te zorgen voor psychologische veiligheid. Hun teams kenmerken zich door teamspirit en door de collectieve intelligentie, die nodig is om de innovatieve en creatieve oplossingen te bedenken die deze wereld nodig heeft.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om inclusiever te worden als leider. Je kunt om te beginnen regelmatig vragen aan je medewerkers om je te waarderen op bovengenoemde eigenschappen. Je kunt de boeken van David Livermore of Erin Meyer lezen om je culturele intelligentie te verbeteren, of je verdiepen in de theorie van Amy Edmondson om je sociale intelligentie te vergroten. Er is ook in reguliere leiderschapsprogramma’s steeds meer aandacht voor dit soort eigenschappen, die heel goed zijn te leren en trainen. Eén ding is volgens Juliet Bourke zeker: hoe meer aandacht je hieraan besteedt, hoe effectiever je wordt als leider. Want inclusieve leiders zorgen niet alleen voor een prettiger werkomgeving, maar creëren ook teams die op de lange termijn creatiever, slimmer en innovatiever zijn en dus beter presteren.

Je kunt hiervoor ook de cursussen volgen die ClaudiavanHaeften voor jou klaar heeft staan. Deze trainingen zijn geschreven met kennis en ervaring en getoetst aan de praktijk. Velen zijn jou voorgegaan en hebben door deze cursussen, gecombineerd met coaching uitmuntende resultaten behaald. Van manager naar CEO bijvoorbeeld, of zelfstandig geworden en nu leider van een 30tal betrokken medewerkers die samen met succes het bedrijf naar de toekomst brengen.

Meld je nu aan voor ClaudiavanHaeften voor maar €140 per maand en krijg gedurende een jaar toegang tot alle cursussen, ontvang elke maand een exclusieve business nieuwsbrief met interviews en tips van insiders, inclusief Teams gesprekken met jouw persoonlijke coach, Inclusief groepsgesprekken met andere deelnemers,  Inclusief webinar training met levenskompas & tools, inclusief Training in schrijven, spreken & communicatie, inclusief 24/7 contact via app/mail om vragen te stellen, plus Wekelijkse inspiratiemomenten, plus Inclusief online trainingen persoonlijke én zakelijke groei, Inclusief afsluitende lunch, Inclusief online boeken en inspiratie momenten en natuurlijk inclusief een Resumé van het Inner Circle Coaching programma én breid je je netwerk flink uit met inspirerende, like-minded professionals.

Tot ClaudiavanHaeften, jouw toegang tot succes!

Reactie plaatsen