Leiders in een veranderende wereld
Leiders in een veranderende wereld
18 januari 2023 

Leiders in een veranderende wereld

Als leidinggevende, manager, ondernemer of directie heb je regelmarig te maken met veel verantwoordelijkheid: het maken van grote beslissingen, je team juist laten functioneren of ervoor zorgen dat die belangrijke meeting soepel verloopt. 

Beslissingen maak je beter met een rustige, ontspannen mindset. Ook sociaal contact verloopt veel beter wanneer jij in kalme staat verkeert als leider. Dan bewaar je overzicht en zie je niets of niemand over het hoofd.

Dit artikel geeft je drie stappen tot innerlijke rust als leider of leidinggevende. 

Hoe creëer en behoud jij die innerlijke rust? Hoe werk jij in kalmte wanneer je in je leidersrol zit?

Stap 1: Jouw Authentieke Visie op Innerlijke Rust

Iedere leider heeft een authentieke visie op wat innerlijke rust en kalmte voor hem of haar betekent. Wat is innerlijke rust precies voor jou? Wat betekent het voor jou om kalmte te ervaren? En hoe ziet de belichaming van kalmte er voor jou als leider uit?

Iedere leider – of eigenlijk ieder mens – heeft een ander antwoord op deze vragen. Jouw leiderschapsstijl en persoonlijke wensen zijn wezenlijk verschillend dan die van een ander. Luisteren naar je eigen authentieke verlangens, waarden en overtuigingen, is een belangrijk onderdeel van NLP.

Pak een pen en papier en begin maar eens jouw authentieke antwoorden op die eerder genoemde vragen op te schrijven. Zet een timer aan voor 5 minuten. Schrijf maar gewoon op wat er naar boven komt, zonder dat je je pen loslaat. Alle antwoorden zitten al in onszelf. Soms moeten we onszelf slechts de tijd gunnen om die antwoorden op te merken.

Clarity is power. Wanneer we precies weten hoe innerlijke rust er voor ons uitziet, weten we welke stappen we kunnen zetten. Dan bewegen we vaak automatisch in de richting van de gewenste (nieuwe) realiteit. Wil jij hier nog dieper op ingaan? Lees dan stap 2.

Stap 2: Vind Innerlijke Rust als Leider met de Logische Niveaus van Bateson 

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de Logische Niveaus van Bateson. Het doel is om al deze niveaus op één lijn te krijgen. Dan zijn we in zogenaamde ‘alignment’. We weten dan dat alles wat we doen, denken, geloven in één lijn staat met wie we zijn (onze identiteit) en waar we naartoe willen bewegen (onze missie).

Wanneer we in ‘alignment’ zijn, voelen we die innerlijke rust en kalmte ook. Dat betekent niet dat er minder werk is of dat er geen problemen meer zijn, maar wel dat we de juiste visie hebben zodat die problemen makkelijker worden opgelost. We voelen dan de innerlijke kracht om de volgende, juiste stappen te zetten. Er is dan ook een beter overzicht op de betreffende zaken en een diep vertrouwen dat onze visie realiteit wordt!

Stel jezelf de onderstaande vragen om in ‘alignment’ te komen en dus meer innerlijke rust te ervaren.

Missie: Wat is mijn hogere doel? Wat is het hogere doel van het bedrijf/organisatie waarin ik werk? Waarom wil ik meer kalmte creëren voor mijzelf als leider? Waartoe dient mijn innerlijke rust?

Identiteit: Wie ben ik wanneer ik innerlijke rust ervaar? Wie wil ik zijn als (kalme) leider? Welke identiteit en eigenschappen passen daarbij voor mij?

Waarden: Waarom doe ik wat ik doe? Wat vind ik zó belangrijk dat ik er geen compromis over kan sluiten? Wat drijft mij?

Overtuigingen: Waar ben ik van overtuigd, als het gaat om kalmte ervaren  in mijn leidersrol? Wat geloof ik dat goed is? Welke overtuigingen heeft een leider die innerlijke rust en kalmte ervaart? En wat geloof ik over uitdagende, stressvolle situaties als leider?

Vaardigheden: Waar ben ik toe in staat, als het om innerlijke rust gaat? Wat kan ik nog niet? Wat kan ik wel?

Gedrag: Wat doe ik specifiek? Welke gedragingen zorgen ervoor dat ik meer of minder innerlijke rust ervaar? Wat doe ik dagelijks ter verbetering van mijn innerlijke rust? Ben ik reactief of proactief? Neem ik het initiatief of laat ik het op me af komen?

Omgeving: Waar, wanneer en met wie ben ik bezig op dagelijkse basis? Welke omgevingsfactoren zorgen ervoor dat ik meer of minder kalmte als leider ervaar? Waar werk ik het beste? En op welk moment van de dag?

Met het beantwoorden van deze vragen, merk je dat je een duidelijker beeld krijgt bij het zijn van een kalme leider die veel innerlijke rust ervaart. Zo zie je maar, elk antwoord zit al in jezelf. Wil jij dus meer kalmte ervaren als leider of leidinggevende? Jij weet nu precies hoe dat eruit ziet.

Dan kun je ook bedenken welke stappen je mag zetten. Hoe kun jij bewegen naar het beeld of de visie die jij zojuist hebt geschept?

Stap 3: Kalmte als Leider – Gebruik de NLP Anker-Techniek

Om die kalmte als leider te versterken, gebruiken we bij NLP ankersAnkeren is een term die we gebruiken wanneer een externe prikkel gekoppeld wordt aan een interne stemming. Dat klinkt misschien heel ingewikkeld wanneer je de NLP practitioner nog niet hebt gedaan, maar dat valt reuze mee. Ankers ervaren we namelijk elke dag!

Heb jij een biertje in je hand en word je daar ontzettend vrolijk van? Daar wordt een anker gezet. Vrolijkheid wordt dan gekoppeld aan je biertje. Of voel jij een bepaald gevoel van nostalgie wanneer jij in je geboortedorpje wandelt? Misschien voel jij een gevoel van thuiskomen als jij je huis in loopt? Ook daar heb je ankers gecreëerd.

Twee Tips om Ankers te Gebruiken als Leider

We kunnen ankers ontzettend goed gebruiken om meer kalmte te ervaren. Niet alleen binnen je team, maar ook binnen jezelf! Ankers werken dan als een hulpmiddel voor ons brein.

1. Behoud jouw privé omgeving ‘zuiver’ in je ankers

Jouw werkplek is een anker voor focus, concentratie of creativiteit. Daar wordt veel energie van je geëist. Blijf je te lang daarna in je werkplek hangen? De kans is groot dat je niet goed schakelt naar een rustige gemoedstoestand.

Zorg ervoor dat jij in je privé omgeving daarom een walhalla creëert van rust en kalmte.

Bijvoorbeeld, zorg dat je je slaapkamer-anker ‘zuiver’ houdt. Niet meer werken of zware onderwerpen bespreken wanneer je in bed ligt, maar lees een boekje of geef je partner een knuffel. Op die manier blijft de slaapkamer een zuiver anker van rust, kalmte en geborgenheid.

Je zult merken dat je veel sneller in slaap valt en je rustige gevoelens ervaart als jij je slaapkamer-anker ‘zuiver ‘houdt.  Zo kun jij volledig opladen voor de volgende dag. Klaar om die positieve uitdagingen op je werk weer aan te gaan!

2. Creëer ankers van kalmte als leider

Hoe doe je dat? Heel simpel. Op twee manieren! De eerste manier is om een fysiek anker van rust te plaatsen op een gewenste plek op je lichaam. Zet jij je eigen anker van rust? Dan kun je die op elk moment afvuren om je een boost te geven van innerlijke rust en kalmte. Een tweede manier is een andere externe prikkel, zoals een betekenisvol voorwerp, een sterke houding of een mooie quote of affirmatie als anker van innerlijke rust te installeren. Zorg ervoor dat je het anker herhaaldelijk toepast, dan wordt het extra sterk.

Door het gebruik van de juiste ankers, zet jij je lichaam en je geest in een rustige, kalme staat. Dan worden die belangrijke beslissingen makkelijker gemaakt en loop jij glimlachend die wekelijkse meeting in.

In de coaching van Claudia van Haeften Consulting leer je onder andere hoe je jouw mindset kunt inzetten om de leider te zijn die je wenst.

Daarnaast geven wij inzichten in hoe je ankers kunt zetten bij jezelf. Zet jij bijvoorbeeld een anker op je hand? Dan kun je die altijd gebruiken en een intens gevoel van rust ervaren wanneer jij dat wilt. 

Meer weten over NLP? Of meer artikelen lezen over NLP? Volg de link

Reactie plaatsen