Leef in het moment
Leef in het moment
24 april 2022 

Leef in het moment

Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk het is om de belangrijke dingen in het leven uit het oog te verliezen. Drukke schema's en regelmatige routines hebben de neiging om de hersenen op de automatische piloot te zetten.

Als de dingen niet helemaal gaan zoals je zou willen, komt dat vaak omdat je de focus hebt verloren op wat er echt toe doet. Maar focussen op de fundamentele waarheden van het leven kan moeilijk zijn, vooral als ze je eraan herinneren dat je de verkeerde kant opgaat.

De beste dingen in het leven komen niet gemakkelijk, en jezelf niet zorgvuldig observeren is een zekere weg naar middelmatigheid. Ik geloof dat Socrates het het beste zei:

"Het niet-onderzochte leven is het niet waard om geleefd te worden."

De observatie van Socrates is ook van toepassing op het bedrijfsleven. Toen Eric Schmidt CEO van Google was, zei hij: "We runnen dit bedrijf op vragen, niet op antwoorden."

Leven en zaken draaien op vragen, niet op antwoorden. Je moet jezelf regelmatig afvragen of je op de goede weg bent.

Veel van de essentiële waarheden van het leven moeten worden herhaald. We hebben herinneringen nodig die ons helpen erop gefocust te blijven. Houd deze waarheden bij de hand en ze zullen je zeker een broodnodige boost geven.

Aan groot succes gaat vaak een mislukking vooraf. Helaas.

Je zult nooit echt succes ervaren totdat je leert falen te omarmen. Je fouten maken de weg vrij om te slagen door te onthullen wanneer je op het verkeerde pad bent.

De grootste doorbraken komen meestal wanneer je je het meest gefrustreerd voelt en het meest vastzit. Het is deze frustratie die je dwingt om anders te denken, buiten de kaders te kijken en de oplossing te zien die je hebt gemist.

Succes vereist geduld en het vermogen om een goede houding te behouden, zelfs als je lijdt voor waar je in gelooft.

Druk zijn staat niet gelijk aan productief zijn. Kijk naar iedereen om je heen. Ze lijken allemaal zo druk te zijn: van vergadering naar vergadering rennen en e-mails afvuren. Maar hoeveel van hen produceren echt, slagen echt op een hoog niveau?

Succes komt niet van beweging en activiteit. Het komt voort uit focus - door ervoor te zorgen dat uw tijd efficiënt en productief wordt gebruikt.

Je krijgt hetzelfde aantal uren in een dag als iedereen. Gebruik de jouwe verstandig. Jij bent tenslotte het product van uw output, niet jouw inspanning. Zorg ervoor dat jouw inspanningen gericht zijn op taken die resultaten opleveren.

Je bent zo goed als degenen met wie je omgaat.

Je moet ernaar streven jezelf te omringen met mensen die je inspireren, mensen die ervoor zorgen dat je beter wilt worden. En jij waarschijnlijk ook. Maar hoe zit het met de mensen die je naar beneden halen? Waarom laat je ze een deel van je leven zijn?

Iedereen die ervoor zorgt dat je je waardeloos, angstig of ongeïnspireerd voelt, verspilt je tijd en maakt je misschien meer op hen. Het leven is te kort om met zulke mensen om te gaan. Snijd ze los.

Je leeft het leven dat je hebt gecreëerd.

Je bent geen slachtoffer van de omstandigheden. Niemand kan jou dwingen beslissingen te nemen en acties te ondernemen die in strijd zijn met jouw waarden en ambities.

De omstandigheden waarin je nu leeft, zijn van jou - jij hebt ze gecreëerd.

Evenzo is je toekomst helemaal aan jou. Als je het gevoel hebt vast te zitten, komt dat waarschijnlijk omdat je bang bent om de risico's te nemen die nodig zijn om je doelen te bereiken en je dromen waar te maken.

Wanneer het tijd is om actie te ondernemen, onthoud dan dat het altijd beter is om onderaan de ladder te staan die je wilt beklimmen dan bovenaan een ladder die je niet wilt.

Angst is de nummer 1 bron van spijt.

Als het allemaal gezegd en gedaan is, zul je klagen over de kansen die je niet hebt genomen, veel meer dan over je mislukkingen. Wees niet bang om risico's te nemen.

Ik hoor mensen vaak zeggen: “Wat is het ergste dat je kan overkomen? Zal het je doden?” Toch is de dood niet het ergste dat je kan overkomen.

Het ergste dat je kan overkomen, is dat je van binnen sterft terwijl je nog leeft.

Je hoeft niet te wachten op een verontschuldiging om te vergeven.

Het leven gaat een stuk soepeler als je wrok loslaat en zelfs degenen vergeeft die nooit hebben gezegd dat het hen speet. Wrok laat negatieve gebeurtenissen uit je verleden het geluk van vandaag verpesten. Haat en woede zijn emotionele parasieten die je levensvreugde vernietigen.

De negatieve emoties die gepaard gaan met het vasthouden aan wrok, creëren een stressreactie in je lichaam, en het vasthouden aan stress kan verwoestende gevolgen hebben voor de gezondheid. Onderzoekers van Erasmus Universiteit hebben aangetoond dat het vasthouden aan stress bijdraagt aan hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

Wanneer je iemand vergeeft, keurt het hun acties niet goed; het bevrijdt je eenvoudig van hun eeuwige slachtoffer te zijn.

Leef in het moment. 

Je kunt je volledige potentieel pas bereiken als je leert om je leven in het heden te leven.

Geen enkele mate van schuld kan het verleden veranderen, en geen enkele mate van angst kan de toekomst veranderen. Het is onmogelijk om gelukkig te zijn als je constant ergens anders bent, niet in staat om de realiteit (goed of slecht) van dit moment volledig te omarmen.

Om jezelf te helpen in het moment te leven, moet je twee dingen doen:

1) Accepteer je verleden. Als je geen vrede sluit met je verleden, zal het je nooit verlaten en zal het je toekomst creëren.

2) Accepteer de onzekerheid van de toekomst. Zorgen hebben geen plaats in het hier en nu. Zoals Mark Twain ooit zei: "Je zorgen maken is als het betalen van een schuld die je niet verschuldigd bent."

Je eigenwaarde moet van binnenuit komen. Wanneer je gevoel van plezier en voldoening voortkomt uit het vergelijken van jezelf met anderen, ben je niet langer de baas over je eigen lot. Als je je goed voelt over iets dat je hebt gedaan, sta dan niet toe dat iemands mening of prestaties je dat afnemen.

Hoewel het onmogelijk is om je reacties op wat anderen van je denken uit te schakelen, hoef je jezelf niet met anderen te vergelijken en kun je de mening van mensen altijd met een korreltje zout nemen. Op die manier komt je eigenwaarde van binnenuit, wat andere mensen ook denken of doen. Ongeacht wat mensen op een bepaald moment van je denken, één ding is zeker: je bent nooit zo goed of slecht als ze zeggen dat je bent.

Het leven is kort. Niemand van ons is gegarandeerd van een morgen. Maar als iemand onverwacht overlijdt, zorgt dat ervoor dat we de balans opmaken van ons eigen leven: wat echt belangrijk is, hoe we onze tijd besteden en hoe we andere mensen behandelen.

Verlies is een rauwe, viscerale herinnering aan de kwetsbaarheid van het leven. Het zou niet zo moeten zijn.

Herinner jezelf er elke ochtend bij het ontwaken aan dat elke dag een geschenk is en dat je zeker het meeste zult halen uit de zegen die je hebt gekregen. Het moment dat je begint te doen alsof het leven een zegen is, is het moment dat het zich ook zo gaat gedragen.

Een geweldige dag begint tenslotte met een geweldige mindset.

Verandering is onvermijdelijk - omarm het.

Alleen als je verandering omarmt, kun je het goede erin vinden. Je moet een open geest en open armen hebben als je de kansen die verandering creëert wilt herkennen en benutten.

Je zult zeker falen als je dezelfde dingen blijft doen die je altijd hebt gedaan in de hoop dat het negeren van verandering het zal doen verdwijnen.

De definitie van waanzin is immers steeds hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten.

Het leven stopt voor niemand. Als dingen goed gaan, waardeer ze dan en geniet ervan, want ze zullen zeker veranderen. Als je altijd op zoek bent naar iets meer, iets beters, waarvan je denkt dat het je gelukkig zal maken, zul je nooit genoeg aanwezig zijn om te genieten van de geweldige momenten voordat ze weg zijn.

Resumé

Gefocust blijven en de moeilijke vragen stellen kan erg ongemakkelijk zijn. Maar we leren en groeien niet door vast te houden aan wat comfortabel is.

Wil je hier verder over praten of heb je hier hulp bij nodig? Meld je aan voor mijn webinar en stel me jouw vragen. Je kunt ook direct starten met de training, dan hoef je nergens op te wachten en beginnen we direct. Ik kijk naar je uit.

Deel alstublieft jouw mening in de opmerkingen hieronder, want ik leer net zoveel van jou als jij van mij.

Liefs,

Claudia

Als je dit artikel leuk vond, klik dan op de abonneerknop en laat je details achter: je ontvangt dan elke keer mijn nieuwe artikel.


Reactie plaatsen