Kun je je karma besturen?
Kun je je karma besturen?
27 september 2020 

Kun je je karma besturen?

Hi vriend,

Een vraag die ik regelmatig krijg bij coaching-gesprekken is of je je karma kunt sturen. Ik vraag dan meestal als eerste waarom men dat zou willen. En hoe deze persoon naar zijn of haar karma kijkt.

Er ontstaat dan altijd een mooi en waardevol gesprek.

Reden genoeg om met jou te delen waarom oefenen en inzetten op een goed karma jou verder kan helpen bij een zinvol leven. Of moet ik zeggen een ziel-vol leven?

Ok, laten we een doorsnee dag van jou als voorbeeld nemen.

Zo’n dag waarbij je van de vroege ochtend tot de late avond aan het rennen bent, van afspraak naar afspraak. Je vergeet te lunchen, je vergeet zelfs te pauzeren want er staat zoveel op je to do list. Je agenda is ieder uur vol gepland met belangrijke meetings die je niet kunt missen en je bent bang te laat te komen, want er hangt veel vanaf.

Op een dergelijke doordeweekse dag vergeet je te reflecteren, want wanneer zou je dat moeten doen?

Je probeert zoveel mogelijk op de linkerbaan te blijven, want dat schiet tenminste op. Dan snijdt iemand je af. Je raakt geïrriteerd en je drukt lang en hard op je claxon terwijl je gebaren maakt met je hoofd dat de andere bestuurder een totale onbenul is.  Terwijl dit gebeurt, probeert een andere bestuurder in te voegen maar je laat hem niet voor omdat je al vijf minuten te laat bent. En je bent sowieso nijdig omdat die slechte chauffeur je afgesneden heeft.

Dan gaat je telefoon.

 Ja, het is zo’n dag.

Helaas, door het tempo van ons normale en hedendaagse leven, komen dit soort dagen meer en meer voor. Zijn gewoon geworden.

Ga naar welke zelfhelp website dan ook en dan zie je hetzelfde advies: “zoek een manier om te relaxen”, en natuurlijk het advies du jour: “probeer tijd te nemen voor jezelf”.

In het bovenstaande scenario zal ‘tijd nemen voor jezelf’  je er waarschijnlijk van weerhouden hebben een woede aanval te krijgen op de snelweg, maar zal het je ook helpen op de lange termijn?

Hopelijk en mogelijk wel.

Maar stel nou dat je anders had gereageerd, in plaats van te toeteren, door de persoon gewoon laten gaan, en zelfs even vriendelijk goedendag te zwaaien, wat was er dan gebeurd?

Oefen voor een goed karma

Of nog beter, wat als je tijdens dat akkefietje met de eerste bestuurder anders had gereageerd, en ook daarna de volgende bestuurder wél had laten invoegen?  De barmhartige keuze had gemaakt.

Dat heet handelen met goed karma, en dat is tevens de essentie van ziel-vol leven.

Wij lazen hiervoor een onderzoek van Brian Draper die de link tussen goede karma en ziel-volheid onderzoekt.

Hij schrijft hierover: “Het is een ruimte waarin we opzoek kunnen gaan naar onze uniekheid en onze liefde en nuttigheid kunnen uiten doormiddel van acties”.

Omdat ‘karma’ in het Sanskriet betekent ‘actie’, is het gemakkelijk te zien dat er een duidelijke connectie is tussen karma en acties. Ziel-vol leven gaat om connecties maken tussen mensen op een emotioneel niveau. Idealiter creëert het een betere omgeving voor ons allemaal.

Reageren op negativiteit met positiviteit

Wanneer we beter in contact komen met onze eigen ziel, en moeite doen deze relatie positief te voeden, wordt het makkelijker om te kijken naar de ziel van een ander.

Het is zeker niet altijd makkelijk om positief te reageren op negativiteit.

Ik ga daar zelf minstens een keer per dag de fout mee in door ongeduldig te zijn, of nijdig te worden als men me niet direct begrijpt. Ik werk eraan!

Maar als je gelooft in karma, betekent het dat wanneer je dit wel doet, je de positiviteit ook weer terug krijgt als je die uitdeelt.

Ook in het Nederlands is dit “geloof” weergegeven in het gezegde: ‘je oogst wat je zaait’. 

Kleine daden van aardigheid

Dus laat de bestuurder gewoon invoegen morgen als je onderweg bent, het kost je misschien tien extra seconden.

Zet een fijne podcast op als je in de file staat. Haal je winkelkarretje uit het gangpad wanneer je een moeder met een babywagen ziet aankomen. Bied iemand hulp aan wanneer hij spullen laat vallen. Bel die persoon die wacht op jouw telefoontje. En omhels degene die jou een goed gevoel geeft (als het kan en mag en anders vertel je deze persoon dat je hem of haar graag zou omhelzen omdat er zo’n goed en fijn gevoel gegeven wordt en je daar dankbaar voor bent).

Goede karma beoefenen is gratis, en op de lange termijn helpt het jou ook. Beloofd. 

Ik doe met je mee.

Liefs,

Claudia

 

Claudia & Constantijn | BMA
Door

Claudia & Constantijn | BMA

op 28 Sep 2020

nnnn

Reactie plaatsen