De kunst van het repareren
De kunst van het repareren
21 september 2020 

De kunst van het repareren

Hi vriend,

Vandaag vertel ik je graag iets over Kintsugi, dat is de Japanse kunst van het prachtig repareren van wat kapot is.

Filosofie van Kintsugi

Bij deze Japanse techniek uit de vijftiende eeuw, gaat het erom een gebroken voorwerp op zo’n manier te herstellen dat de breuklijnen duidelijk in het oog springen. Een kintsugimeester werkt de barsten niet weg, maar accentueert ze juist door ze met goud te bedekken. De filosofie achter deze techniek gaat verder dan een praktische artistieke vaardigheid: het raakt aan de symboliek van genezing en veerkracht. Goud, zilver, en soms platina worden gebruikt om een gebroken voorwerp mee te herstellen, terwijl er tegelijk ook wordt gewerkt aan het verbeteren en het verfraaien ervan.

Het voorwerp wordt zorgvuldig in ere hersteld, het verzoent zich met zijn verleden en wordt daardoor paradoxaal genoeg sterker, mooier en dierbaarder dan voor de breuk.

Deze metafoor biedt een leidraad om nieuw licht te werpen op elke fase in een genezingsproces, ongeacht of het om een fysieke of een emotionele kwetsuur gaat.

Dag na dag, week na week is de restaurateur bezig het object te reinigen, verzorgen, behandelen en uiteindelijk verbeteren zodat het gaat schitteren. Zo worden de littekens getoond, in plaats van ze te verbergen.

‘Kintsugi’ is hierdoor praktisch en biedt hulp. Het laat de schoonheid van emotionele scherven zien en maakt ons imperfecte leven mooier dan het ooit was.

Het is een bekende therapeutische metafoor om emotionele wonden te helen. Je wordt hersteld en verrijkt door waardevolle levenslessen.

Het woord kintsugi komt van het Japanse kin (goud) en tsugi (verbinding), en betekent dus letterlijk goudverbinding. Kintsugi als kunstvorm wordt kintsukuroi genoemd wat ‘met goud herstellen’ betekent.

Repareren wat kapot is

In het leven, is er soms een pauze of oponthoud in onze spam of control, en soms is wat er gebeurd volledig buiten onze wens en invloed. Echter, wat er ook gebeurt, we kunnen blijvend werken aan de invloed en nieuwe inzichten van het herstel.

Mijn vraag aan jou is dan ook, investeer in je werk om je leven (en zaken) te herstellen met schoonheid. Een pauze of oponthoud kan ook een kans zijn om zaken om te draaien en waarde en toepassingen te verbeteren.

Accentueer de ervaring en lessen in plaats van te werken aan maskeren, verbergen of vergeten.

Elegante reparatie

Een elegante reparatie vergt vaardigheid, focus en geduld. Het kost tijd. Het kan niet overhaast worden.

Wees geduldig en werk samen met iemand die gekwalificeerd is en weet wat ze doen om jouw Kintsugi te begeleiden in je leven (en in het bedrijfsleven). Laat je door de filosofie van kintsugi inspireren tijdens je herstelproces; net zolang tot je jezelf weer hebt gevonden en weer vol in het leven staat.

Net als bij kintsugi kun je door alles wat je hebt meegemaakt een ander en sterker mens worden.

Het herinnert je eraan dat je littekens, of ze nu zichtbaar of onzichtbaar zijn, het bewijs vormen dat je je moeilijkheden hebt overwonnen. Door gestalte te geven aan wat je is overkomen, zeggen we: ‘Je hebt het doorstaan!’ en dit sterkt jouw gevoel en eigenwaarde.

De energie van kintsugi kan je ondersteunen en je vergezellen in je genezingsproces. Beschouw de wond als het startpunt van iets dat in ontwikkeling is, een alchemistisch proces waarin je die wond langzaam en geduldig in goud verandert.

Een mooie dag gewenst,

Lieve groet, Claudia

Reactie plaatsen