Zelfinzicht als softskill
Zelfinzicht als softskill

Zelfinzicht als softskill

Mensen met de softskill zelfinzicht zijn zich volledig bewust van hun eigen kunnen. Dat betekend dat ze weten wat hun competenties, identiteit, kwaliteiten, zwaktes, ambities en overtuigingen zijn. Ze zijn altijd op zoek naar feedback en blijven reëel. Mensen met zelfinzicht weten precies wat ze willen doen en hoe ze willen werken. Deze softskill is dus erg fijn om in te zetten bij bijvoorbeeld een sollicitatie of functieverandering. Ze weten namelijk direct na een gesprek en bezoek of zij bij deze werkomgeving en cultuur passen.

Softskills zijn sociale, emotionele en persoonlijke vaardigheden die in onze huidige cultuur en economie vaak belangrijker dan harde skills. Softskills kunnen een bedrijf namelijk aantonen wat voor een persoon jij bent op de werkvloer. In dit artikel gaan we dieper in op de softskill zelfinzicht. We gaan bekijken hoe jij je zelfinzicht kan verbeteren en ontwikkelen. Bij BMA zijn we ervan overtuigd dat het belangrijk is om al je softskills constant te blijven ontwikkelen en zo je portfolio te vullen met allemaal goed inzetbare skills.

Voordelen van zelfinzicht

Op het moment dat jij een goede zelfinzicht hebt kan dit jouw sterk helpen met jouw persoonlijke groei. Daarnaast leer je jezelf en jouw behoeftes kennen, verbeterd het jouw persoonlijke en zakelijke relaties, heb je het vermogen om jouw (slechte) gedrag aan te passen en weet jij welke stappen jij (moet) nemen in je carrière. Al dit samen zorgt ervoor dat jij met een goede zelfinzicht kan werken aan een betere zelve.

Hoe krijg ik meer zelfinzicht?

Zelfinzicht is eigenlijk gewoon jezelf goed kennen. Als jij een grote zelfinzicht hebt, weet jij dus wat jij wilt in het leven, waar je goed in bent, wat je liever moet laten en veel meer. Door meer zelfinzicht te krijgen moet je dus eigenlijk gewoon jezelf beter leren kennen. Dit kan met wat vragen die je aan jezelf kunt stellen. Door hierover na te denken kom je waarschijnlijk meer over jezelf te weten dan jij nu kunt voorstellen. Na het beantwoorden van deze vragen moet je voor jezelf even een focus moment houden en je antwoorden nalopen. Wat zijn hier de rode draden? Het zit hem vaak in de waarom van beslissingen. Maak een overzicht van informatie die je uit deze antwoorden haalt.

Check onze cursus: Hoe vind ik mijn WHY?

1. Waar ben jij voor gemaakt?

Dit klinkt natuurlijk hartstikke zweverig. Maar denk hier nu is goed over na. Is er een bepaald doel waarvan jij denkt dat jij hiervoor gemaakt bent? Of is er een doel waarvan jij hoopt iets aan te kunnen bijdragen? Ga ervoor zitten en schrijf ook op waarom juist JIJ aan dit bepaalde doel een verandering kunt maken.

2. Terugblikken en reflecteren

Kijk terug naar een situatie die jou goed bij is gebleven. Denk na over de acties die jij hierin hebt ondernomen. Ging het goed? Maakte je fouten? Reflecteer al deze beslissingen. Waarom heb je iets juist zo gedaan? Zou je het nog een keertje op deze manier doen? Zo ja/nee waarom? Door een situatie op deze manier te reflecteren vind je eventuele sterke en zwakke punten van jezelf, verborgen competenties of fouten waar je veel informatie uit kunt halen.

3. Hoe wil jij overkomen? 

Dit is een vraag die ik mezelf erg vaak stel. Ik heb heel lang moeite gehad met het feit dat ik dacht dat mensen mij niet serieus namen als ik over mijn toekomstdromen praatte. Daardoor ging ik onbewust mezelf dus ook niet serieus gedragen. Tot ik hierbij stil ging staan. Ik dacht bij mezelf, wacht eens even. Ik ben bloedserieus. Ik werk al jaren naar een bepaalde doel, ik ben hier nooit van afgeweken en ik ga dit gewoon waarmaken. Op het moment dat ik hier vrede mee had gesloten en gesprekken met mensen aanging, kwam ik ook serieus over. Mensen vroegen door, waren geïnteresseerd en enthousiast. Ik kwam over als iemand met een duidelijk einddoel die er alles aan doet om hieruit te komen.

4. Geef jezelf complimenten en advies

Dit is een mooie oefening voor de ochtend of voor het slapengaan. Blik even terug naar de dag (of de vorige dag) en geef jezelf een tip en een top. Door dit elke dag te doen krijg je meer zelfvertrouwen door de tops, maar geef je jezelf ook iets om aan te werken. Daarnaast wordt je hiervan bewust van jouw sterke en zwakke punten. Een voorbeeld hiervan kan zijn: Je hebt vandaag goed doorgewerkt, zonder afleidingen. Volgende keer moet je wel vaker een kleine beweeg pauze nemen, zodat je niet met pijn in je rug zit aan het einde van de dag.

Het ontwikkelen van softskills

Elke maand vullen wij onze cursus collectie van het BMA aan met nieuwe en leerzame trainingen. Binnen deze cursussen stimuleren wij de constante ontwikkeling van jouw persoonlijke softskills. Het aanvullen van jouw portfolio met diverse softskills kan een grote stap kan zijn voor jouw carrière. Het fijne aan softskills is dan ook dat jij deze kunt ontwikkelen door ze te beoefenen met en rondom andere personen, in plaats van door de boeken in te duiken. Jij wilt toch ook het beste uit jezelf halen? Met het premium lidmaatschap van BMA heb jij nu 24/7 toegang tot onze complete collectie. Zo heb jij binnen no-time een portfolio vol goed inzetbare softskills!

BMA Kennisbank