Doelgericht werken als softskill | Business Masters Academy
Doelgericht werken als softskill | Business Masters Academy

Doelgericht werken als softskill

Hi vriend,

Omdat wij falen vervangen hebben door leren, nemen we je mee op visualisatie vandaag.

”Alles begint met een gedachte. Van visualisatie tot realisatie”.

Het is niet zonder reden dat in alle grote succesverhalen visualisatie steevast naar voren komt. Je moet het zien voor je het kunt aanraken.
Bedank alsof je het al gekregen hebt, en je kunt het tegemoetzien. Om te krijgen wat we willen, is het belangrijk het echt voor je te zien.
Het is een essentiële stap, want wanneer je het verlangen kunt visualiseren, dan kun je het materialiseren.
Waarom?

Omdat ons onderbewustzijn geen verschil kan maken tussen een verbeelding en de realiteit.
” Verbeelding is de werkplaats van je onderbewuste verstand. Het verlangen komt tot leven in je verbeelding”.
Ben jij klaar om jouw bestelling te doen?

Wij zijn heel benieuwd naar wat je wenst. Om dit extra aan kracht bij te zetten, helpt het dit op te schrijven en er een moodboard bij te maken, waar je iedere dag naar kijkt.

Ervaar bij voorbaat wat er gebeurd als jouw bestelling gerealiseerd wordt. Hierdoor verbind je je wens aan blijdschap.

Doelgerichtheid 

Een fijne softskill om te bezitten is doelgerichtheid. Dit helpt ook geweldig goed bij het realiseren van jouw doelen.

Mensen die doelgericht werken focussen zich op het behalen van een gestelde doel. Dit doen ze ondanks tegenslagen, tijdverspillende activiteiten en afleidingen die zich onderweg presenteren.

Laten we het samen hebben over de softskill doelgerichtheid of doelgericht werken. 

Softskills zijn zachte vaardigheden die net zo belangrijk, als niet belangrijker, zijn dan de harde skills zoals software-ontwikkeling en vreemde talen. Softskills zijn emotionele, persoonlijke en sociale vaardigheden. Deze tonen aan wat voor een persoon jij bent op de werkvloer en wat een bedrijf aan jou heeft. 

Veel mensen hebben al een collectie aan softskills, maar het mooie aan deze zachte competenties is dat je ze continu kunt ontwikkelen en kan bijleren. Bedrijven en organisaties zijn namelijk vaak op zoek naar een perfecte match als het gaat om softskills en als jij jouw softskills ontwikkeld, kun jij zomaar eens die match zijn!   

Waarom doelgericht zijn?

Waarom is het nu zo belangrijk om doelgericht te werken en te leven? Door je energie en focus te stoppen in een doel, werk je vanzelf met meer motivatie. Dit geldt voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Als mensen anderen doelen zien bereiken, raken zij zelf ook meer gemotiveerd om dit ook voor zichzelf te doen. Daarnaast geeft het behalen van doelen ook een boost aan zelfvertrouwen. Want als jij dit kan, dan kan je dat andere ook wel!  

Door te werken met een doel en een stappenplan kun je altijd voor ogen houden waar je naartoe werkt. Dit is fijn voor jezelf, maar ook voor je collega’s en werkgever. Je kunt namelijk altijd aantonen waar in het proces je nu zit, wat je nog moet doen en een indicatie geven van hoe lang dit gaat duren. Dit is waardevolle informatie voor een bedrijf. 

Bewust leven kan je op verschillende manieren invullen. Op individueel niveau kan dat mindfulness betekenen: aandacht besteden aan het nu, balans vinden en minder oordelend leven. Op wereldniveau ben je meer bezig met hoe je jouw levensstijl kunt omzetten naar eentje die zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Kies vooral wat ‘bewust leven’ voor jou betekent, en blijf dicht bij jezelf.

Hoe werk ik doelgericht?

Je wilt doelgericht aan de slag gaan met een opdracht of activiteit. Top! Maar hoe begin je hier nou mee? 
Waarom is doelgericht werken zo belangrijk? Merk je wel eens aan het einde van de dag dat je niet gedaan hebt wat je had willen doen?
Of dat je die ene belangrijke klus steeds blijft uitstellen? Ik vraag regelmatig deelnemers aan onze trainingen waarom doelgericht werken zo moeilijk is.
Daarbij hoor ik verschillende oorzaken die doelgericht werken saboteren.
De meest genoemde redenen zijn:

  • Te veel afleiding
  • Doel is niet duidelijk
  • Doel is moeilijk haalbaar
  • Weerstand tegen de klus
  • Teveel verschillende dingen tegelijk doen

Wat zijn de stappen die jij kunt nemen om ervoor te zorgen dat je “focussed on your end-goal” blijft? 

  1. Focus op het doel

Waar ga je naartoe? Wat is de bedoeling en welke stappen moet je hiervoor nemen? Schrijf als het kan jouw (bekende) tussenstappen op. Zo kun je deze ook continu afstrepen en werk je dus door middel van subdoelen naar je einddoel. Dit hoeft niet gelijk een complete lijst te zijn, begin met een of twee subdoelen. Hang hier (als mogelijk) ook data aan. Zo kun je precies een beeld krijgen van hoe lang je nog moet tot je doel behaald is. Het belangrijkste hier is om altijd op je einddoel te focussen.  

  1. Subdoelen opstellen 

Dus wat moet je nu allemaal tussendoor doen om uiteindelijk het einddoel te behalen? Bedenk als eerste wat je volgende stap is. Dit kan bijvoorbeeld zijn om input op te vragen bij een klant. Formuleer dit dan ook als een actie. ‘Mailen van klant’. Dit toont direct wat je moet doen. Ga hier ook direct mee aan de slag, dat is al gelijk een subdoel minder. Zodra je dit gedaan hebt weet je waarschijnlijk ook wat je volgende stap(pen) zal zijn.  

  1. Think out of the box

Wees niet bang om te improviseren of om een alternatieve oplossing te gebruiken. Er zijn meerdere wegen naar Rome. Als je erachter komt dat een bepaald pad ervoor gaat zorgen dat je vast komt te lopen, oriënteer dan naar andere oplossingen om jouw (sub)doel te bereiken.  

  1. Blijf georganiseerd

Zorg dat je ten alle tijden georganiseerd blijft en niet afwijkt van je stappenplan. Ga geen gekke omwegen maken en houd ten alle tijden je doel voor ogen. Dit werkt het beste met een tijdsplanning en de lijst van subdoelen die je moet behalen. Je mag natuurlijk wel subdoelen toevoegen die uiteindelijk meehelpen aan het einddoel. Stel jezelf dus altijd de vraag: ‘Is dit op dit moment nodig?’ of ‘Helpt dit mij om mijn uiteindelijke doel te behalen’? Is het antwoord ‘nee’? Dan is dit een activiteit voor een andere keer.  

  1. Blik terug

Kijk na het behalen van je doel terug. Zijn er stappen die je bent overgeslagen, zijn er dingen die je volgende keer anders moet/wilt doen, was dit de beste manier van werken. Door je deze vragen af te stellen, kun je leren van je proces. De volgende keer dat je naar een groter doel moet werken kun je hieraan terugdenken en bij jezelf checken of je niet weer dezelfde fouten maakt, van tevoren valkuilen herkennen of misschien wel een bestaande oplossing meepakken.  

Het ontwikkelen van doelgericht werken

Binnen het BMA hebben wij ondertussen een bibliotheek vol met handige en leerzame cursussen. Binnen deze cursussen blikken wij terug naar verschillende softskills en het inzetten van deze op de werkvloer. Iedereen is constant bezig met het ontwikkelen van zijn softskills, maar soms is het ook van belang om dit bewust te doen met diverse oefeningen. Door gevaardigd te zijn in verschillende softskills, kun jij een interessante individu worden voor een bedrijf of organisatie. Daarom streven wij ervoor om iedereen die onze cursussen volgt naar huis te sturen met een portfolio vol met goed inzetbare softskills. 

Doelgericht leven?

Wat is jouw levensdoel? Wat is doelgericht leven? Als je jouw doel (nog) niet gevonden hebt, stop dan maar met zoeken. Weet je wel wat het is, vraag je dan eens af of je doel haalbaar is en of je wel echt gelukkig wordt van het constante streven om dit doel te behalen. Het kan je echte geluk namelijk in de weg zitten.
Er worden boeken over vol geschreven, talloze discussies over gevoerd, inspirerende speeches over gehouden… Op zoek naar je levensdoel, daar vervolgens heel hard aan werken en – uiteindelijk – je levensdoel vervullen. Klinkt als het meest ultieme wat je kunt bereiken in het leven, toch?
Wanneer je hier graag wat tips voor ontvangt, hier zijn ze!

1. Ga het avontuur aan
Wanneer je erg gefocust bent op het ontdekken en vervullen van je ultieme doel, kun je veel moois missen. Misschien doen zich juist onderweg mooie kansen voor. Probeer de dag eens te beginnen met de volgende vraag: wie ben ik vandaag en welke fantastische avonturen zal ik vandaag gaan beleven? Zo stap je uit de vicieuze cirkel van zoeken, ontdekken en proberen, en stel je jezelf open voor heel veel meer.

Hoe leuk zou het zijn om een verborgen talent in jezelf te ontdekken? Om je te storten in een volledig nieuwe hobby? Om nieuwe, inspirerende mensen te ontmoeten? Zodra jij de deur opent voor eindeloze kansen zullen deze op je afkomen. Beperk je dus niet tot dat ene doel waar je zo aan hangt, maar stel jezelf elke ochtend weer opnieuw open voor nieuwe avonturen.

2. Kies elke 10 seconden hoe je je leven wilt leiden
Door je elke dag alleen maar bezig te houden met het ultieme doel dat je jezelf hebt gesteld, wat dat ook is, sta je jezelf veel minder toe om vragen te stellen. Om bepaalde keuzes te maken voor jezelf en voor je leven. Je verplicht jezelf dan namelijk om je alleen maar bezig te houden met dat doel. En zo verdoe je steeds meer van je kostbare tijd.

Dain Heer heeft een oplossing: de choose every 10 seconds tool. Het werkt als volgt:
Je hebt 10 seconden om de rest van je leven te leiden, wat zou je kiezen? Die seconden zijn nu alweer over. Opnieuw heb je 10 seconden om de rest van je leven te leiden. Wat kies je nu?

Door dit trucje maak je jezelf bewust van de kostbare tijd in je leven, die je héél gemakkelijk kunt versplillen. Door hier af en toe bewust bij stil te staan leef je niet meer op de automatische piloot, en kan je bewuster genieten.

3. Verander je kijk op het leven
Iedereen kijkt op een bepaalde manier naar zaken in het leven. Naar zichzelf en naar anderen, maar ook naar onderwijs, werk, de politiek. De manier waarop je naar de zaken in het leven kijkt, bepalen jouw realiteit.

Dat geldt ook voor het doel dat je jezelf stelt en hoe je daar naar kijkt. Zie jij het behalen van jouw levensdoel als de sleutel tot het ultieme geluk? Tot een zinvol en tevreden leven? Dan zal je, totdat je dat doel voor 100% behaald hebt, nooit helemaal gelukkig zijn. Niet een heel rooskleurig vooruitzicht.
Gelukkig kun je zelf iets doen aan de kijk die je hebt op je levensdoel. Probeer elke keer dat je geconfronteerd wordt met je hang naar het behalen van dat doel, en dus met die sterke, onaantastbare blik waarvan jij zelf hebt bepaald dat dat de waarheid is, eens te denken: goh, wat een interessante kijk op het leven. Zo verander je jouw kijk op het behalen van je doel van vastgeroest en onaantastbaar naar simpelweg interessant. En dat laat weer de ruimte voor een heel andere, blijere en lichtere blik.

Onthoud daarbij dat elk ander doel dan plezier hebben in het leven en daar voldoening uithalen, je op een verkeerd spoor kan zetten. Een spoor waarop je op een zeker moment alleen nog maar teleurstelling en schuldgevoel zal tegenkomen.

Stel jezelf daarom open voor de avonturen van het leven, ga zorgvuldig om met je kostbare levenstijd. En wil je motivatie en begeleiding bij het realiseren van jouw doelstellingen in je leven en werk? Het BMA programma staat voor je klaar! Veel plezier en veel succes!

 

 

 

BMA Kennisbank