Strategisch denken als softskill | Business Masters Academy
Strategisch denken als softskill | Business Masters Academy

Strategisch denken als softskill

Strategisch denken is eigenlijk precies zoals het omschreven staat. Het vermogen om iets op te pakken met oog op de toekomst. Een langetermijnvisie hebben op een doel in de toekomst, waar je vanuit een proces aan gaat werken. Mensen met deze softskill weten hoe ze dit gaan aanpakken, welke stappen en acties ze willen ondernemen en welke kleine doelstellingen ze onderweg moeten behalen.
 
In dit artikel gaan we het hebben over de softskill strategisch denken. Softskills zijn een set vaardigheden die steeds belangrijker worden bij het recruiten van personeel. Maar wat houden deze softskills of ‘people skills’ nou precies in? Softskills = het vermogen om met jezelf en anderen om te gaan. Het schetst voor een werkgever direct een beeld van hoe jij jouw werk gaat doen of kan jou vertellen hoe de zaken binnen een organisatie gaan. Door jezelf te kenmerken met softskills ben je gemakkelijker onderscheiden van andere kandidaten en collega’s. Het vertelt een bedrijf namelijk precies wat jij hen kunt bieden. Een organisatie is vaak op zoek naar een bepaalde combinatie van softskills in een werknemer. Als deze matchen met wat jij te bieden hebt, ben jij al een stuk interessanter voor een bedrijf.

Doe ik aan strategisch denken?

Bezit jij de softskill strategisch denken? Er zijn verschillende kenmerken waar een persoon met deze competentie aan moet voldoen. Daarvoor heb ik een aantal vragen opgesteld die jou een handje kunnen helpen. Als je ‘ja’ beantwoord op al deze vragen betekent het dat je in ieder geval de basiselementen bezit van een persoon met de softskill strategisch denken.
 • Ik heb een doel waar ik naartoe werk. 
 • Ik weet waar in het proces ik mij op dit moment bevindt.
 • Ik kan aan zelfevaluatie doen en eventueel mijzelf aanpassen. 
 • Ik weet hoe ik het proces en de route bepaald die mij brengt naar mijn doel.
 

Hoe wordt ik beter in strategisch denken

Wil jij de softskill strategisch denken aan je portfolio toevoegen of deze eens flink aanscherpen? Dat is mogelijk! Het fijne aan softskills is dat je aan deze kunt werken zonder de boeken in te hoeven duiken. Het zijn ‘people skills’, wat betekent dat je deze met mensen om je heen constant kunt oefenen. Ik heb wat tips verzameld hoe je kunt werken aan je strategisch denkvermogen. 
 • In andermans schoenen staan. Probeer je eens in de denken dat je een ander persoon bent. Dit mag een bekend iemand zijn of misschien een collega of familielid. Probeer hierbij je voor te stellen hoe deze persoon denkt. De gehele dag probeer jij je als deze persoon te gedragen. Maak keuzes die zij zouden maken, kleed je zoals zij dat doen en zo voort. Beschrijf hoe je deze dag ervaren hebt en wat je hebt geleerd.
   
 • Schrijf een vijfjarenplan. Stel voor jezelf een vijfjarenplan op. Visualiseer jezelf over vijf jaar. Waar wil je wonen, wat wil je doen? Schrijf alle doelen op en wees specifiek en realistisch. Persoonlijke, financiële, plezierige en familie gerelateerde. Beschrijf ook de tussenstappen die je wilt gaan maken op deze doelen te behalen. Probeer dit plan ook bij te houden. Vink de zaken af die gedaan zijn en vog doelen toe als deze zich voorstellen.
   
 • Stel veel vragen. Leer jezelf aan om constant vragen te stellen. Ik bedoel niet alleen aan de mensen om je heen, maar ook aan jezelf. Wees up-to-date met het laatste nieuws en vraag jezelf af ‘wat als?’. Wat als we een vaccin vinden voor corona? Wat als we elk jaar een heftigere hittegolf krijgen? Wat als mijn sector opeens onnodig blijkt te zijn? Denk en speculeer over wat de toekomst kan brengen en praat hier met anderen over.

 • Leer nieuwe dingen. Denk erover na om eens in een andere functie of sector te duiken. Verbreed je kennis en perspectief. Als je meer weer over andere functies en sectoren, kun je deze ook meenemen in het bedenken van strategieën. Loop dus een keer mee met een andere afdeling, zit in tijdens een andere vergadering en praat eens met andere collega’s. Deze informatie kan allemaal nuttig zijn voor het grotere plan.

 • Verdiep je in trends. Weet wat er gaande is in de wereld. Wees altijd op de hoogte van de veranderende wereld. Er komen steeds meer innovatieve oplossingen voor diverse problemen, er verdwijnen banen van de markt en er ontstaan dagelijks nieuwe problemen. Als strategische denker moet jij constant op de hoogte zijn van deze veranderingen. Jij kijkt namelijk verder dan over 12 maanden, dus dit zijn allemaal factoren die jij eventueel moet meerekenen. Abonneer jezelf dus op magazines of websites die jou op de hoogte houden van deze veranderingen en ben er bewust mee bezig. 
 

Ontwikkeling strategisch denken

Bij het BMA hebben wij verschillende cursussen waar wij ons richten op het trainen van verschillende softskills zoals strategisch denken. Door je portfolio te vullen met deze diverse skill sets kun jij een interessante asset worden voor een organisatie. Daarom is het altijd een goed idee om jezelf nieuwe softskills aan te leren of degene die je al bezit te versterken. Voor het trainen van deze skills hoef je geen boeken in te duiken en uren te studeren, maar kom je door middel van kleine oefeningen, motivatie en doorzettingsvermogen al erg ver. Oefen deze in je woonkamer, tijdens een rustig moment op werk of tijdens een bijeenkomst. Vraag andere mensen naar hun softskills en hoe zij deze verbeteren. Het zijn nog altijd ‘people skills’, dus wees niet bang om er ook anderen bij te betrekken. 

BMA Kennisbank