Probleemoplossend vermogen als softskill
probleemoplossend vermogen business masters academy

Probleemoplossend vermogen

Probleemoplossend vermogen als softskill

Mensen met een probleemoplossend vermogen herkennen dat er problemen ontstaan en komen met een plan om deze op te lossen. De softskill probleemoplossend vermogen is er eentje waar in veel vacatures om gevraagd wordt. Hierbij zoeken ze iemand die een probleem kan analyseren en op zoek gaat naar realistische en praktische oplossingen. Dit kan zijn door de oorzaak van het probleem aan te pakken of door een compleet nieuwe oplossing te bedenken. In dit artikel gaan we dieper in op het probleemoplossend vermogen als softskill.   

Softskills zijn een set vaardigheden die steeds belangrijker worden bij het vinden en aannemen van personeel. Maar wat houden deze softskills of ‘zachte competenties’ nou precies in? Softskills zijn persoonlijke, intellectuele, emotionele en sociale vaardigheden. Deze skills schetsen voor een werkgever direct een beeld van hoe jij jouw werk gaat doen, maar kan ondertussen ook jou vertellen hoe de zaken binnen een organisatie ervoor staan. Door jezelf verschillende softskills aan te leren of de skills die je al hebt te verbeteren, ben je gemakkelijker te onderscheiden van andere kandidaten en collega’s. Het kan een werkgever een beeld geven van wat jij hen kunt bieden. Daarnaast is een bedrijf vaak op zoek naar een bepaalde combinatie van softskills in een werknemer. Als deze softskills matchen met wat jij te bieden hebt, heb jij een grotere kans om gekozen te worden door het bedrijf.  

Vaardigheden probleemoplossend vermogen 

Een van deze waardevolle softskills is het probleemoplossend vermogen. Deze skill vraagt om verschillende andere vaardigheden om het te versterken. Denk hierbij aan analyseren, doorzettingsvermogen, creatief denken, signaleren, evalueren, samenwerken en reflectie vermogen. Door al deze vaardigheden te laten samenwerken creëer je een groot en sterk probleemoplossend vermogen.  

Probleemoplossend vermogen in het werkveld

In het werkveld ontstaan er vaak situaties waar snel een oplossing voor moet komen. Het probleem moet geanalyseerd worden en hier moet een oplossing bij komen. Vaak zijn dit dan ook snelle en tijdelijke oplossingen. Als jij met zo’n probleem te maken hebt, zijn er eerst een paar vragen die je jezelf moet stellen, namelijk: 

 1. Wat is het uiteindelijke doel? > wat is de eindsituatie?
 2. Welke acties zijn er al ondernomen?
 3. Zijn er al andere oplossingen geweest?
  1. Zo ja, welke waren dit?
  2. Hebben ze goed gewerkt?

Door het beantwoorden van deze vragen creëer je vanzelf kleine acties en ideeën die als stappen ondernomen kunnen worden richting de uiteindelijke oplossing. Op deze manier ben je niet vol gefocust op het probleem, maar kijk je constant naar de toekomst en dus het uiteindelijke doel.   

Voor het oplossen van een probleem waar een blijvende oplossing voor gevonden moet worden kun je natuurlijk dezelfde werkwijze hanteren. Belangrijk is om hierbij goed te analyseren waarom vorige oplossingen niet hebben gewerkt. Kijk hier ook goed naar alle kleine acties die je moet voltooien en documenteer deze goed. Je weet maar nooit of jouw oplossing ook echt blijvend blijkt te zijn.  

Probleemoplossend vermogen trainen

Wil jij jouw probleemoplossend vermogen trainen en verbeteren? Dan zijn er een aantal oefeningen die je kunt doen om hiermee te oefenen. 

 

 1. Los vraagstukken op. Zoek hypothetische vraagstukken en probleemstellingen op op het internet en los deze theoretisch op. Let hierbij goed op de stappen die je neemt. Gebruik je kennis en logica en probeer hiermee door middel van kleine stappen het vraagstuk op te lossen. Deze oefening is niet alleen erg goed voor het oefenen van het probleemoplossend vermogen, maar hiermee train je ook voor een sollicitatie. Een goede manier om jouw probleemoplossend vermogen te testen tijdens een sollicitatie is namelijk om je een hypothetisch probleem te geven om op te lossen. Hiermee kan de werkgever zien welke stappen jij onderneemt en hoe jij met het probleem omgaat.


 2. Ga puzzelen. Een leuke en ontspannen manier om aan jouw probleemoplossend vermogen te werken is door te puzzelen. Denk aan sudoku, kruiswoordpuzzel of een legpuzzel. Door te puzzelen ben je constant bezig om een probleem (de hele puzzel) op de lossen door steeds kleine problemen aan te pakken. Het fijne aan puzzelen is dat je dit geheel onbewust aan het trainen bent. Toch liever samen met iemand oefenen? Denk dan aan het spelen van kaartspellen of rummikub. 

Het probleemoplossend vermogen is een van de 21e eeuwse vaardigheden. Dit is een collectie van 11 vaardigheden die wij nodig hebben in de 21e eeuw. Deze lijst is ontstaan omdat er uit onderzoeken zijn gebleken dat bedrijven en opleidingen steeds minder waarde hechten aan kennis en meer aan diverse skill sets. Onder de 21e eeuwse vaardigheden vallen o.a: 

 1. Samenwerken
 2. Communiceren
 3. Kritisch denken
 4. Sociale & culturele vaardigheden 
 5. ICT- basis vaardigheden
 6. Creativiteit 
 7. Mediawijsheid

Ontwikkeling probleemoplossend vermogen

Binnen de cursussen van het BMA richten wij ons ook op het trainen van verschillende softskills zoals probleemoplossend denken. Voor het trainen van deze skills hoef je geen bibliotheek in te duiken en uren te studeren, maar kom met oefenen, motivatie en doorzettingsvermogen al erg ver. Het helpt ook als je anderen erbij betrekt. Vraag bijvoorbeeld andere mensen naar hun softskills en hoe zij deze verbeteren of zichzelf nieuwe aanleren. Door je rugzak te vullen met deze verschillende softskills kun jij een interessante asset worden voor een werkgever of bedrijf. 

BMA Kennisbank