6 Redenen om actief te netwerken | Business Masters Academy
6 Redenen om actief te netwerken

6 Redenen om actief te netwerken

Het lijkt alsof we allemaal in verschillende netwerken opereren en bezig zijn om ons bedrijf en onszelf te verbeteren en te verbinden. Nee, eigenlijk niet. We zijn allemaal onderdeel van één groot netwerk en zijn we allemaal nauw met elkaar verbonden. 

Kijk als voorbeeld maar naar je LinkedIn contacten. Al jouw contacten hebben weer contacten die jij nog niet kent maar wel weer verbonden zijn aan relaties uit jouw netwerk. De meest succesvolle mensen zijn niet degenen met de beste verzameling contacten maar de mensen die hun netwerk het best kunnen overzien, hierin investeren en het netwerk optimaal benutten.

Het netwerk is overal, en zal altijd winnen.

Door positiviteit en samenwerking zijn we in staat onze organisaties wendbaar te maken.

Kun je nagaan hoe wendbaar en flexibel jij bent wanneer je deze kennis en informatie op dagelijkse basis gaat inzetten!

Een sterk netwerk hebben zorgt ervoor dat je voldoende ondersteuning ervaart. Je bent minder vatbaar voor stress en depressies en wist je dat je zelfs gezonder ouder wordt, wanneer je een sterk netwerk hebt? Je kunt door het voeden en in stand houden van je netwerk namelijk beter je traumatische gebeurtenissen en tegenslagen verwerken.

Daarnaast biedt je netwerk je kansen om beroepsmatig te optimaliseren en het zorgt ervoor dat je daardoor stabieler in het leven staat. Met andere woorden: een netwerk zorgt zeker ook voor het bepalen van jouw identiteit. Je kunt erop terugvallen als er problemen zijn, om kansen te krijgen of om successen mee te vieren.

We nemen je even mee op de redenen waarom het van belang is hier echt op dagelijkse basis mee aan het werk te zijn.

Maar weet je ook waarom precies?Je collegae blijven niet altijd je collegae, studenten blijven geen studenten en werknemers hoeven niet altijd werknemers te blijven. Zo zullen je collegae carrière maken en andere functies krijgen. Vrienden van vrienden worden ondernemers en kunnen enorm succesvol worden.

Het is goed om te beseffen dat relaties uit jouw netwerk jou misschien niet nu, maar op een dag kunnen helpen. Hoe groter en sterker jouw netwerk, hoe groter de kans is dat een van jouw relaties jou verder kan helpen. Daarbij is het een stuk gemakkelijker om jouw dromen te realiseren als jouw relaties invloed hebben en jou willen steunen. Zo kan jouw baan, opdracht, project of boeking binnen handbereik komen.

Het is een gegeven, dat hoe meer mensen je kent, hoe reëler je beeld van de wereld en de economie wordt. Wanneer je uitsluitend met dezelfde soort mensen omgaat, uit dezelfde omgeving, in jouw eigen sociale kring, hoe kleiner jouw bereik qua invloed en besef van hetgeen er zich afspeelt is. Ook al komt dit dagelijks binnen via nieuws en social media, wanneer je hier geen gesprekspartners over spreekt, of jouw mening kunt delen met anders gestemden, blijft jouw blik naar binnen gekeerd. Andere, nieuwe relaties brengen ook nieuwe inzichten en een andere expertise en ervaringen mee, waar we van kunnen leren. Hierdoor gaan we de wereld en hoe deze werkt beter begrijpen en dat is een enorm belangrijk onderdeel van jouw eigen groei en ontwikkeling. Begrip zorgt namelijk voor openheid, loyaliteit, empathie en inlevingsvermogen. Hoe meer je daarvan hebt, des te prettiger je met andere mensen kunt samenwerken en des te beter je kunt leidinggeven. En dit leidt weer tot een optimale persoonlijke maar ook zakelijke groei.

Mensen voelen zich het best als ze met andere mensen spreken, leven, praten en delen. Mensen kunnen niet zonder andere mensen. We zijn sociale wezens. Het blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat mensen met een groot netwerk gelukkiger zijn dan mensen met een klein netwerk. Dit is ook logisch, want een groot netwerk zorgt voor diversiteit en de mogelijkheid constant met nieuwe, interessante mensen te spreken en ervaringen en kennis te delen. Je kunt daarnaast je gevoelens en kwetsbaarheid delen, omdat het vertrouwd is. Het is dan ook bewezen dat een gevarieerd sociaal contact ons blij en gelukkig maakt.

Nieuwe mensen openen nieuwe mogelijkheden en laten jouw ideeën zien die je mogelijk niet zelf had kunnen bedenken. Je bent omringd door de relaties waar jij je prettig bij voelt, die jou verder kunnen helpen, die jou zien en waarderen. Je hoeft niet te wachten tot je omgeving ‘opgewaardeerd’ wordt want daar wordt gezamenlijk voor gezorgd. Een nieuwe relatie kan jou zomaar op een VIP lijst krijgen voor dat diner waar je zo graag bij aanwezig wilde zijn, een collega blijkt een oom te hebben die interesse heeft in jouw vastgoedexpertise en een contact op LinkedIn blijkt je verder te kunnen helpen met je project. Er gaan nieuwe deuren open die tevens de deur naar jouw gewenste toekomst opent.

Als je veel mensen in jouw netwerk hebt, die jou graag mogen en die jou iets gunnen, dan is het een stuk eenvoudiger om je ideeën te verspreiden. Je hebt daarmee dus concreet meer invloed. Mensen zijn namelijk eerder bereid om je te helpen met je plannen omdat ze je aardig vinden. Ze geven terug wat je gegeven hebt en willen graag invulling geven aan wat jij vraagt. Deze positie kun je gebruiken om je bedrijf te versterken, aandacht te vestigen op zaken die jij belangrijk vindt en ervoor te zorgen dat de geopende deuren ook voor anderen een meerwaarde betekent. Een groot netwerk betekent een bepaalde mate van macht en tevens meer aanzien en invloed in de sector en de maatschappij.

Uiteraard heb je voor een groot deel zelf in de hand hoe jouw reputatie zich ontwikkelt. Het is wel zo, dat jouw reputatie bepaalt wordt door hoe anderen jou zien. In die zin ben je in grote mate afhankelijk van je netwerk en de kracht daarvan. Wanneer veel mensen jou vriendelijk, aardig, geweldig, een expert of professioneel vinden, ontwikkel je daarmee een steeds sterkere reputatie. Een goede reputatie is een bijzonder soort kracht die steeds voor je uit loopt en het pad baant. Wanneer jij ergens binnenkomt, solliciteert of een gesprek gaat voeren is allang bekend binnen die organisatie dat jij prettig bent om mee te werken. En dit geeft jou altijd direct een voorsprong. Daar hoef je niets voor te doen. Dat harde werk heb je dan al gedaan. Jouw grote en sterke netwerk zorgt voor jouw goede en waardevolle reputatie die zich ook nog verspreidt, terwijl jij lekker achter je bureau zit.

BMA Kennisbank