Hoe vind ik geluk?
Hoe vind ik geluk Business MASters Academy

Hoe vind ik geluk?

Hoe vind ik geluk 

Je ziet het vaker gebeuren. Het runnen van een goed lopend bedrijf ten koste van geluk. Veel ondernemers starten geen gezin of zien deze bijna niet, hebben geen of moeizaam lopende relaties of zijn in het algemeen gewoon niet gelukkig omdat ze iets missen in hun leven. Maar waarom moet dit zo zijn? Wie zegt dat je dit niet kan combineren. De sleutel ligt hem in het vinden van geluk in combinatie met werkveld. 

 In ons hele leven zijn wij ongeveer ⅓ van de tijd aan het werk. Het is dus erg belangrijk dat je iets doet wat je gelukkig maakt en waar jij jezelf ook gelukkig bij voelt. Daarnaast is het bedrijfsleven nooit alleen maar werk. Hier ontstaan vriendschappen, frustraties, relaties en passies. Het is de plek waar je zelfvertrouwen kan stijgen of flink kan kelderen. Het is een plek waar je naast geluksmomentjes, ook te maken krijgt met stress en andere vormen van negativiteit. Hoe zet je deze om in iets positiefs en belangrijker nog, hoe hou je deze vast. 

Ik ging op onderzoek uit. 

Waar ik al snel achter kwam is dat geluk voor iedereen iets compleet anders kan betekenen. Mijn eerste tip is dan ook: doe wat werkt voor jou! 

Na mijn research heb ik de 4 meest nuttige tips opgeschreven die mij vertellen hoe ik wat gelukkiger kan worden. Ik zal ze met je delen. 

Schrap het als/dan motief - Srikumar Rao

We denken vaak in een als-/dan motief. Namelijk als dit gebeurt, dan word ik gelukkig. Als ik meer geld verdien, dan ben ik pas echt blij. Als ik aangenomen wordt, dan stijgt mijn zelfvertrouwen. 

Dit motief is niet goed, je kunt namelijk voor eeuwig doorgaan en uiteindelijk nog steeds het gelukspunt niet behalen. Je leven is op dit moment perfect, je accepteert het alleen niet waardoor je geen geluk ervaart. Je steekt al je energie er in om dit te veranderen. In plaats van te focussen op het uiteindelijke doel, moeten we ons focussen het proces die we doorlopen om deze waar te maken. Je kunt dan terugkijken op dit proces met de vraag: Heb ik alles gedaan wat ik kon doen? 

Dan maakt het doel niet uit. Je hebt je best gedaan en dit is goed zo. 

Behaal je je doelen? Fantastisch! Behaal je deze niet? Nog steeds top, dan begin je vanaf dat punt en ga je zo verder. Dit kost een stuk minder stress en frustraties en biedt een weg om nieuwe dingen te leren. 

Leef in het moment - Matt Killingsworth

Matt Killingsworth heeft met zijn website trackyourhappiness.org een onderzoek gestart naar het geluk van mensen. Een van de zaken die ze onderzochten was dagdromen. 

Wij mensen hebben al snel de mogelijkheid om onze gedachten te laten afdwalen naar een andere plek. Beter nog, 75% van de tijd zijn mensen aan het dagdromen over andere zaken dan waar ze mee bezig zijn. Maar wist je dat dagdromen bijdraagt aan ongelukkig zijn? Misschien heb je wel eens de zin “leef in het moment” gehoord? Dit is advies dat wij allemaal eens moeten opvolgen. 

Met dagdromen ben je namelijk altijd over andere scenario’s aan het nadenken, die je ook onbewust ongelukkig kunnen maken. Bij negatieve gedachtes is dit logisch, maar wat dacht je, als je denkt aan je gezin in het park of droomt over het huis wat je over 10 jaar wilt bouwen. Hiermee maak je jezelf onbewust ongelukkig omdat dit scenario’s zijn waar jij je niet in bevindt op dit moment. Invulling geven aan je dromen is essentieel, maar laat je niet ontmoedigen door wat je nog niet hebt. Probeer dus je focus te houden op je werk en in het moment te leven. 

Bouw geluk op van binnen - Matthieu Ricard

Het vinden van geluk begint bij onszelf, in ons innerlijk. Alle zaken buiten ons, zijn alleen maar hulpmiddelen om het doel te bereiken. We moeten stoppen met kijken naar wat mensen zeggen en vinden en beginnen bij onszelf. Stel, je bent boos. Woede. Je zit op een dreigende onweersbui, maar eigenlijk is het gewoon een hoopje mist. Kijk naar de gedachten achter deze woede en relativeer, dan verdwijnt deze als sneeuw voor de zon. 

Doe je dit elke keer, dan zal je neiging naar woede steeds iets meer afnemen, tot het op een punt puur een gedachteflits is die door je hoofd gaat. Zo train je je geest om hier minder waarde aan te geven. Als we onze gedachten trainen om veel waarde te geven aan de goede dingen en minder aan de slechte, zijn we weer een stap dichterbij het vinden van geluk. 

Stop met het najagen van geluk - Emily Esfahani Smith

Onze cultuur is geobsedeerd met het vinden van geluk. Uit onderzoek blijkt alleen dat wij ongelukkig worden als wij constant op zoek gaan naar geluk. In plaats daarvan moeten we kijken naar zingeving. Wat zijn de dingen in ons leven die betekenis hebben. Dit zijn de zaken die pas echt voldoening geven. Een pijler in het hebben van geluk is het focussen op het leven van een betekenisvolle leven. Je wilt ergens toe behoren, mensen om je heen helpen en jezelf ontwikkelen hierin. Geluk komt en gaat. Maar als je leven echt goed en zinvol is, heb je echt iets waar je je aan vast kunt houden. 

Er zijn natuurlijk talloze boeken, scripties, filmpjes en meer die jou vertellen hoe je geluk kunt vinden. Dit zijn allemaal ontzettend nuttige hulpmiddelen in je zoektocht. Maar vergeet niet dat het vinden van geluk helemaal bij jezelf ligt. Als je jezelf niet openstelt voor nieuwe mogelijkheden of voor veranderingen, kan deze zoektocht eeuwig duren. 

BMA Kennisbank