Leiderschap als softskill | Business Masters Academy
Leiderschap als softskill | Business Masters Academy

Leiderschap als softskill

Leiderschap is een softskill dat als paraplu boven andere softskills staat. Het is eigenlijk de combinatie van de verschillende softskills die er samen voor zorgen dat jij de leiderschaps skill bezit. Werkgevers zoeken dan ook deze skills in mensen die een leidinggevende functie moeten vervullen.

In dit artikel gaan we het hebben over de softskill leiderschap en alle skills die daaronder vallen. Softskills, ook wel zachte vaardigheden genoemd, zijn in de huidige maatschappij soms zelfs belangrijker dan harde skills zoals software-ontwikkeling en vreemde talen. Onder softskills vallen emotionele, persoonlijke en sociale vaardigheden. Deze skills laten een organisatie zien wat voor persoon jij bent op de werkvloer en wat een bedrijf aan jou heeft. We hebben allemaal al een huidige collectie aan softskills, maar het mooie aan deze zachte competenties is dat je ze continu aan het ontwikkelen bent. Daarom is het goed om voor jezelf eens te kijken welke skills jij al bezit en welke jij nog wilt toevoegen aan jouw portfolio. Die ene extra skill kan er namelijk voor zorgen dat jij een interessante asset wordt voor een bedrijf.

Welke softskills vallen onder leiderschap

Zoals ik al eerder benoemde is de leiderschap skill er eentje waar verschillende andere softskills onder vallen. Als jij al deze skills bezit, heb jij dus automatisch de leiderschap softskill te pakken. De enige manier om dit uit te testen, is om een keer uit je comfortzone te gaan en om een leiderschapspositie te vragen. Begin klein bij bijvoorbeeld een project en laat hiermee jezelf en de mensen om jou heen zien dat dit een geschikte functie is voor jou.  
  • Delegeren
Allereerst is het belangrijk als leider dat jij taken kunt delegeren. Als goede leider leer jij waar de sterke punten van jouw team liggen en verdeel je met die kennis de taken. Dit was voor mij een van de moeilijkste taken als leider. Als perfectionist is het namelijk erg moeilijk om taken uit handen te geven. Maar uiteindelijk is het extra belonend om te laten zien dat jij vertrouwen hebt in je team en kom jij ook over als een sterke leider.

  • The surprising truth in how to be a great leader | Julia Milner | TEDxLiège:

  • Communicatie vaardigheden
Als leidinggevende is het jouw taak om ervoor te zorgen dat alle informatie helder is voor jouw team. Jij moet dus ervoor zorgen dat de communicatie van jou naar het team, maar ook van het team onderling, sterk is. Daarnaast is als leider een open houding erg belangrijk (non-verbale communicatie). Laat zien dat jij er bent voor ze, dat ze met hun problemen naar jou kunnen komen en dat jij een persoon bent waar ze met hun verhaal terecht kunnen. Alleen dit kan er al voor zorgen dat er meer respect ontstaat tussen jou en je team en zul je sneller conflicten kunnen afhandelen omdat mensen zich vertrouwd genoeg voelen om met jou het gesprek aan te gaan.
  • Verantwoordelijkheid
Als leider moet jij de verantwoordelijkheid voor het team durven aan te nemen. Jij bent eindverantwoordelijk en uiteindelijk zal jij aangekeken worden als er iets niet goed is gegaan. Dit laat niet alleen sterke leiderschap skills zien, maar ook respect. Een leider die maar alles en iedereen de schuld geeft voor het falen van zijn team wordt niet serieus genomen. Zie het falen dan ook gelijk als een leermoment. Volgende keer weet je misschien wel waar het vorige keer fout ging en laat je dit niet nogmaals gebeuren.
  • Flexibiliteit
Er kan op elk moment vanalles gebeuren of misgaan. Een goede leider leert dit te accepteren en kan snel met creatieve oplossingen komen. Jij moet als leider laten zien dat jij met elke situatie om kunt gaan en dat zelfs de grootste verrassingen jouw niet van je stuk brengen. Dit zorgt voor vertrouwen en respect vanuit jouw team en jouw werkgevers.
  • Feedback
Als leider moet jij jouw team voorzien van feedback op hun werk. Dit kan positief, maar ook zeker negatief feedback zijn. Doe dit door in gesprek te gaan met deze persoon en geef de persoon feedback door middel van voorbeeldsituaties. Zorg bij negatief feedback ervoor dat jullie samen tot een oplossing komen hoe iets wel kan werken. Misschien moet deze persoon wel een ander soort taak krijgen of is de omgeving waarin hij dit doet niet optimaal. Zorg ervoor dat jij dit feedbackmoment gebruikt om gelijk alles af te sluiten zodat je er niet mee rond gaat lopen of het op jezelf gaat nemen.

Leiderschap oefenen 

  • 4 Tips to Improve Leadership Skills - Brian Tracy:  • Leiderschap verbeteren? (7 Valkuilen Die Je wilt Vermijden) - Bart van den Bel:Leiderschap ontwikkelen

Als premium lid van het BMA kun jij 24/7 genieten van een collectie met diverse cursussen. Daarnaast vullen wij onze collectie elke maand aan met nieuwe leerzame trainingen. Binnen deze cursussen trainen wij verschillende softskills, met onder andere leiderschap skills. Check bijvoorbeeld nu onze cursus Exceptioneel Leiderschap, een cursus over hoe jij gemotiveerd kan leiden. Wij zijn ervan overtuigd dat het ontwikkelen van softskills iets is wat iedereen moet doen. Ze zijn zeer gewild door werkgevers en organisaties en kunnen zelfs binnen privésfeer een groot impact maken. Wij van BMA willen daarom jou helpen om het beste uit jezelf te halen!
 

 

BMA Kennisbank