Blijf gefocust op jouw doelstellingen
Gefocusseerd op jouw leervermogen

Blijf gefocust op jouw doelstellingen

Blijf gefocust op jouw doelstellingen

Laten we nog even verder spreken over presenteren en het belang van het leervermogen daarbij.

Het is bij het voorbereiden van jouw presentatie belangrijk om een strategie te implementeren die het gesprek in een richting stuurt die jouw publiek toestaat effectief doelen te bereiken. 

Bij workshops is het vaak zo dat er een doel op de PowerPoint wordt gezet, en na vijf minuten is het doel dan definitief verdwenen, om nooit meer gezien te worden. Mensen onderschatten het belang van een blijvend doel, door het doel op de Powerpoint te laten staan blijft het doel goed hangen bij mensen en zullen ze beter in staat zijn op het doel ook echt te behalen, samen met jou. Dit is ook altijd een mooie afsluiter aan het eind van je presentatie, om dit te benoemen.

Wat je zult zien is dat er mensen zijn tijdens een workshop of training, vaak twee of drie (op de veertig) die in gaan op het gesprek en er eigenlijk voor zorgen dat het gesprek ontspoort, het is belangrijk om effectief het gesprek te blijven sturen zodat je alle tijd nuttig kunt gebruiken.

Probeer respectvol de controle over het gesprek te nemen, niet in de militaire zin, maar als gespreksleider, en leidt het gesprek terug naar het originele onderwerp. Dit kan door dingen te zeggen als, ‘bedankt voor je input’, ‘goede opmerking laten weer daar een andere keer op terug komen’. Het is gewoon belangrijk dat je controle houd over een gesprek zodat anderen niet afdwalen of interesse in het onderwerp verliezen.

Ik ga het toch nog weer een keer herhalen omdat ik weet hoe belangrijk het is, we gaan hier in de live trainingen echt dieper op in. 

Spreken in het openbaar kan voor de meeste mensen bijzonder angstig en eng zijn. 

Daarom deel ik graag Geheugentechnieken en visuele aanwijzingen.

Een van de dingen die de angst creëren, is de angst om te vergeten en beschaamd te worden. De kans is groot dat je een keer voor een publiek staat en iets vergeet, dat is geen ramp want van fouten kun je leren. Door dit soort ervaringen leer je technieken die je kunnen helpen wanneer dit gebeurd. Dit zal ook je zelfvertrouwen een boost geven, wat dan weer helpt met onthouden en voorbereiden, een soort vicieuze cirkel.

Dus met andere woorden, als je weet dat je niet afhankelijk bent van kaarten of een diavoorstelling, zal je met een prettiger gevoel op het podium staan. Het stelt je ook in staat oogcontact te houden met je publiek en daardoor zul je een krachtige presentator worden.

Nogmaals, het stelt je gewoon in staat om echt contact te maken met mensen en wanneer je klaar bent met je presentatie, je ook echt een blijvende connectie hebt. Denk er vanuit dit perspectief over na.

Als je je formatie kent en je veel kennis over het onderwerp bezit zal dit zorgen dat je geloofwaardig overkomt tijdens je presentatie. Ook zullen mensen dan meer vertrouwen hebben in wat je zegt.

Wat ik nog echt wil doen, is  je een paar stappen geven die je kunt nemen om je de details te helpen onthouden.

De eerste stap is om de basis voor je presentatie te maken. En de grootste fout die veel mensen op dit gebied maken, is dat ze gaan proberen om elk deel, woord voor woord uit hun hoofd te kennen, en dat is een recept voor falen, want je publiek zal meteen merken tijdens een presentatie dat je als een robot je tekst staat te vertellen. 

Begrijp me niet verkeerd, want ik heb dit ook regelmatig gedaan toen ik een keynote had, of als ik een specifiek deel van een toespraak hield. Ik wilde er zeker van zijn dat een bepaalde tekst letterlijk weer gaf en onthield dan dat specifieke deel. Dat kwam uiteindelijk er niet goed uit en voelde de interesse in de zaal verflauwen. Nu, als ik een keynote geef, dan leer ik misschien een deel woord voor woord, omdat ik echt wil dat dat stukje perfect gaat, maar nooit mijn hele presentatie, dan komt het er gewoon niet natuurlijk uit op het podium.

Ik sluit dit artikel voor de kennisbank, wat ook onderdeel is van de cursus Presenteren af met een laatste tip voor Presenteren als een Expert: 

Maak een overzicht met de belangrijkste punten die je tijdens je presentatie wilt behandelen.

Dit geeft je de flexibiliteit om spontaan te klinken en echt aan de behoeften van je publiek te voldoen. Je moet in staat en bereid zijn om ook wat je zegt ter plekke een beetje te veranderen en op de situatie in te spelen, bijvoorbeeld door een gedeelte iets naar voor te halen als dat goed aansluit bij het antwoord op een vraag. Je hebt flexibiliteit nodig. Dus wat we doen is dat we korte zinnen onthouden, enkele woorden en langzamerhand steeds minder exact onthouden.

Ik gebruik een makkelijke vergelijking zodat je kunt zien wat er belangrijk is.

We kunnen bijvoorbeeld vijf hoofdzaken hebben bij de presentatie, waarvan de eerste twee vlees en aardappelen zijn, binnen die punten liggen misschien nog wel kleinere punten, zoals rundvlees en aardappelpuree. Waar je dan mee zou kunnen beginnen is met indexkaarten, dus in je hand heb je een stapeltje kaarten, met daarop in het groot ‘Vlees’ en in het klein er onder ‘rundvlees’ en ‘spareribs’. 

Je kunt oefenen met die kaarten in je hand, en wanneer je naar het kaartje kijkt weet je precies wat je nu moet gaan zeggen. Vervolgens kan je dit langzaam afbouwen door alleen nog maar ‘vlees’ op het kaartje te zetten, tot dat je jouw hele presentatie kan geven zonder kaartjes. Je hoeft alleen maar te denken bij onderdeel 1, ‘vlees’ en dan zul je zien dat je vanzelf gaat denken aan ‘rundvlees’ en ‘spareribs’.

Dit kan je met elk punt uit je presentatie doen, wanneer bijvoorbeeld jouw presentatie over inkomen gaat, met als deelonderwerp het variëren en verhogen van inkomsten, maak je dus een kaartje met in het groot ‘inkomsten’ en in het klein ‘variëren’ en ‘verhogen’, dit bouw je dan langzaam af tot je het uit je hoofd kent.

Wat er gebeurd tijdens je presentatie is dat eer een plaatje in je hoofd ontstaat van het kaartje, hierdoor weet je alles alsof je dat kaartje in je hand hebt. Zo kun je grote delen onthouden zonder hulpmiddelen nodig te hebben op het podium.

De reden dat dit zo goed werkt, is omdat het natuurlijk is voor het menselijk brein om afbeeldingen te associëren met verhalen/herinneringen. Wanneer jij zo’n kaartje associeert met een deel van je presentatie en daarna het kaartje inbeeld, gaan jouw hersens automatisch de rest van de herinnering aanvullen. Het is dus een slim trucje om grote delen te comprimeren in een enkel beeld.

 Veel succes!


 

BMA Kennisbank