Gedrevenheid als softskill
Gedrevenheid als softskill

Gedrevenheid als softskill

Mensen met de softskill gedrevenheid zijn vaak erg enthousiast en gepassioneerd over hun werk. Dit is waarom gedrevenheid onder werkgevers een geliefde skill is. Gedreven mensen worden gemotiveerd door zichzelf en gaan zelf nieuwe acties en taken aan. Deze mensen kunnen vaak erg goed zelfstandig werken, maar maken ook fantastische leiders.

Binnen dit artikel gaan we dieper in op de softskill gedrevenheid. Softskills kennen we ondertussen wel. Deze sociale, emotionele en persoonlijke vaardigheden zijn namelijk in onze huidige cultuur en economie vaak belangrijker dan harde skills zoals computertalen. Softskills tonen namelijk aan anderen wat voor een persoon jij bent op de werkvloer. Tegen de tijd dat wij aan onze carrière beginnen, hebben wij allemaal door de jaren heen al verschillende softskills voor onze portfolio verzameld. Om deze te kunnen (blijven) inzetten is het belangrijk om deze te blijven ontwikkelen en nieuwe te blijven toevoegen.

Ben ik gedreven?

Bezit jij de kenmerken van een gedreven medewerker? Laten we even het lijstje afgaan.
Mensen met de softskill gedrevenheid zijn allereerst ontzettend enthousiast en intrinsiek gemotiveerd. Ze houden ervan om anderen te inspireren en werken vanuit hun hart. Deze mensen vertonen een geweldige inzet en weten dit ook over te brengen naar anderen, dit horen ze dan ook vaak terug van collega’s en werkgevers.

Ook gedreven mensen kunnen geïrriteerd raken. De irritaties bij een gedreven persoon komen vaak vanuit de mensen om hun heen die extrinsiek gemotiveerd zijn, het feit dat ze weinig uitdagingen krijgen en op het moment dat ze hard werken zonder resultaat.
 

Gedrevenheid ontwikkelen

Herken jij je niet terug in de vorige alinea, maar klinkt dat wel als een goede mindset? Dan kun ook jij jezelf ontwikkelen om gedreven te worden op werk. Ik heb een paar oefeningen neergezet waarmee jij de beginstappen kan maken tot een gedreven werker.

Van negatief naar positief
De eerste stap tot een gedreven you is het vermijden van negativiteit. Jij wilt enthousiast worden van je werk en je omgeving. Als daar constante negativiteit in te vinden is, kan dit moeilijk zijn, negativiteit is namelijk hartstikke besmettelijk. Vind dus de bron van jouw irritatie en werk eraan om deze uit je werksfeer te krijgen. Dit kan een collega zijn, een taak of een werkomgeving. Ga met anderen in gesprek, beargumenteer je zorgen en laat weten dat dit een stap voor jou kan zijn tot betere prestaties. Iemand die zich omringt met fijne dingen en gemotiveerde mensen, spiegelt dit vaak terug in zijn werk.

Stel een doel
Dit werkt voor heel veel dingen. Stel een doel en visualiseer dit. Herinner jezelf er constant aan waarom je dit doet, wat is de end-goal. Dit kan iets fysieks zijn, maar ook een promotie, een fijnere werksfeer of een stressloze thuissituatie. Als jij weet waar je heen wilt werken, kun jij hier acties voor ondernemen om ervoor te zorgen dat jij er komt.

Heb zelfvertrouwen
Heb wat meer zelfvertrouwen in jezelf. Op het moment dat jij je kantoor of werkplek instapt met het gevoel dat JIJ hier goed in bent en er een reden is dat juist JIJ deze baan hebt gekregen, kan dit voor een geweldige boost zorgen. Iemand die met zelfvertrouwen zijn werk doet straalt dit uit naar anderen en creëert zo voor zichzelf een betere sfeer. Een goede sfeer helpt dan weer om extra enthousiast en ambitieus te zijn over het werk wat je doet en oplevert.

Over je grens gaan

Nu even over een grote valkuil bij gedreven mensen, het overschrijden van jouw grenzen. Soms kunnen mensen met hun gedrevenheid doorslaan, waardoor ze onbewust over hun eigen grenzen gaan. Ze komen uitgebrand thuis omdat ze op werk alles hebben gegeven. Ze pakken alle taken op, doen met liefde iets extra’s en helpen daarnaast ook nog eens anderen. Maar luister goed naar je lichaam. Zorg dat je genoeg rust pakt, laat werk een keertje liggen in het weekend en neem een stapje terug. Als je dit niet doet, duurt jouw gedrevenheid, waar iedereen zo heerlijk op leunt en van geniet maar tijdelijk. Dan komt er opeens een moment waar jij stil komt te liggen en daarmee eventueel een groot deel van de werkzaamheden ook.

Dus jij daar, gedreven werker, zeg eens wat vaker ‘nee’. Neem eens een keer een halve dag en verwaarloos je sociale leven niet. Morgen is nog een dag en bepaalde taken mogen even wachten.

Het ontwikkelen van softskills

Onze bibliotheek binnen het BMA heeft ondertussen al heel wat handige en leerzame cursussen zoals Realiseer wat jij wil en ‘Krijg zelfvertrouwen en leer overtuigen’. Tijdens deze cursussen houden wij constant rekening met de ontwikkeling van softskills. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat als jij jouw portfolio vult met diverse softskills en deze blijft doorontwikkelen, dit een grote stap kan zijn binnen jouw carrière. Jij wilt toch ook het beste uit jezelf halen? Met het premium lidmaatschap van BMA heb jij nu 24/7 toegang tot onze complete collectie. Zo heb jij binnen no-time een portfolio vol goed inzetbare softskills!

BMA Kennisbank