Flexibiliteit in het werkveld | Business Masters Academy
Flexibiliteit in het werkveld | Business Masters Academy

Flexibiliteit in het werkveld

Softskills, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Maar wat houden deze zachte competenties of ‘people skills’ nou precies in? Softskills beschrijven eigenlijk het vermogen om met jezelf en anderen om te gaan. Het vertelt een werkgever hoe jij jouw werk gaat doen of kan jou vertellen hoe de zaken binnen een organisatie gaan. Softskills zijn een goede manier om jezelf van andere kandidaten te onderscheiden en vertelt een bedrijf wat jij hen kunt bieden. Vaak zoekt een organisatie namelijk naar een bepaalde set van deze skills in een persoon, als jij deze combinatie hebt sta je gelijk een streepje voor op de rest. In dit artikel gaan we in op een van de bekendste en meest gewaardeerde softskills, namelijk flexibiliteit. 

Flexibiliteit als softskill

Flexibiliteit is een softskill die erg wordt gewaardeerd binnen het werkveld. Het betekent dat jij je eigen houding en opvattingen vrijwillig aanpast aan de omstandigheden in jouw werkomgeving. Het is dus niet gek dat veel werkgevers en werknemers aan deze competentie willen werken.  

Veel mensen denken dat flexibeliteit al aangetoont wordt als je een paar uur langer kan blijven of als jij de vergadering van 8 uur ook om 7 uur kan doen. Maar flexibiliteit ligt hem in zoveel meer. Denk hierbij aan:

 • Je collega’s een handje helpen zodat zij hun taken ook af kunnen krijgen.
 • Je vrijwillig aanmelden om iets te organiseren of een taak over te nemen.
 • Jezelf iets nieuws aan te leren waar het bedrijf ook iets aan heeft. 
 • Een leiderschapsrol op je nemen als je ziet dat hier behoefte aan is. 

Ben ik flexibel

Nu komt de vraag, ben ik wel flexibel? Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen of dit een competentie is die je al bezit of eentje waar je nog aan moet werken. Dit betekent niet gelijk dat je een flexibel persoon bent, maar wel dat je de basiselementen van deze softskill bezit.  

 • Sta ik open voor suggesties van anderen?
 • Kan ik prioriteiten stellen?
 • Sta ik open voor veranderingen en aanpassingen?
 • Speel ik makkelijk in op veranderingen en aanpassingen (zonder gestresst te raken)?
 • Kan ik vanuit een ander perspectief naar iets kijken?
 • Kan ik snel en gemakkelijk schakelen?
 • Kijk ik ‘out of the box’ naar problemen?

Flexibele geest 

Naast fysiek flexibel gedrag te tonen, kun je ook een flexibele geest hebben. Mensen met een flexibele geest komen sneller en gemakkelijker met nieuwe ideeën die bruikbaar kunnen zijn voor de organisatie. Heb jij een flexibele geest? Laat je dan horen in vergaderingen of andere vormen van bijeenkomsten. Zet je ideeën op papier en spreek ze uit. Dit is niet alleen een boost voor je zelfvertrouwen maar kan je ook nog eens goed op weg helpen in het opbouwen van je carrière. 

Flexibiliteit oefenen

Je wilt graag de softskill flexibiliteit oefenen, top! Maar hoe begin je daar aan. Zoals al eerder genoemd kun je voor softskills moeilijk een boek openslaan en studeren, dus ik zocht een paar manieren uit om je verder te ontwikkelen in de softskill flexibiliteit. Let wel op, je probeert hier een huidig patroon te veranderen. Verwacht dus niet dat je na 2 keer oefenen de softskill flexibiliteit helemaal bezit. 

 

 • Leer van je fouten. Kijk naar situaties van vroeger en hoe je gehandeld hebt. Wat was je houding en welke reactie kreeg je hier uit. Denk na over manieren waar je een betere uitkomst had kunnen krijgen en probeer deze voortaan in te zetten.

   
 • Heb een open houding. Door je werk te doen met een open houding, ben je ook wat meer aanspreekbaar. Mensen durven naar je toe te komen voor hulp, waardoor jij ervoor kan kiezen dit te doen. Probeer daarnaast open te staan voor nieuwe situaties en veranderingen. Ga niet gelijk in de afweer, maar geef zaken een kans.

   
 • Laat je horen tijdens een vergadering of bijeenkomst. Heb je een goed idee, plan of suggestie tijdens een vergadering of bijeenkomst? Laat jezelf dan eens horen. Organisaties vinden het fijn om ook eens van anderen te horen. Doe dit wel op een moment en plek dat hier ruimte voor is. Door jezelf eens te laten horen, train je je flexibiliteit en communicatie skills en kom je ook gelijk op de radar van je werkgever te staan.

   
 • Reageer niet te snel. Door een snelle reactie te geven kunnen mensen vaak ondoordachte opmerkingen maken. Bekijk het voortaan eerst even vanaf een afstandje, laat het op je inwerken, kijk hoe anderen reageren en neem de tijd voordat je reageert. Zo kun je rekening houden met de gedachten van anderen en eventueel je reactie hier op aanpassen. 

 

 • Vraag eens de mening van een ander. Vraag eens aan een collega wat deze vind van jouw werk. Op deze manier kun je oefenen met het krijgen van suggesties en eventueel kritiek. Train jezelf om hiermee om te gaan en om te zetten in iets goeds. 

 

In onze diverse cursussen van het BMA trainen wij verschillende softskills, met onder andere flexibiliteit. Deze zijn niet alleen ontzettend handig om te hebben, maar ook zeer gewild door werkgevers. Softskills zijn goed te trainen. Voor deze skills hoef je niet de boeken in te duiken, maar kom je door middel van doorzettingsvermogen en oefenen al erg ver. 

Daarnaast kun je softskills bijna altijd oefenen. Denk aan de sportschool, vrijwilligerswerk, hobby's of zelfs op een verjaardag. Ze heten niet voor niks ‘people skills’, dus train deze zeker met mensen om je heen. Door een portfolio vol softskills te hebben kun jij een erg belangrijke asset worden voor een organisatie. 

BMA Kennisbank