Feedback geven als softskill
Feedback geven als softskill

Feedback geven als softskill

Feedback geven is een essentiële softskill binnen het werkveld. Onder feedback geven verstaan wij dan ook een boodschap of commentaar overbrengen wat belang heeft op het gedrag of prestatie van een ander. Zeker bij leidinggevende functies zal je dit op een juiste manier moeten kunnen doen, om ervoor te zorgen dat deze effectief overkomt. Op het moment dat je op een goede manier feedback geeft, is het voor de ander helder wat zijn volgende stappen zijn.

Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Er zijn irritaties rondom je collega’s of taken op de werkvloer of je wilt juist iemand even goed in het zonnetje zetten omdat ze het zo goed doen. Maar hoe geef jou nou goed feedback? Hoe zorg je ervoor dat jouw intenties en opmerkingen op de juiste manier overkomen bij een ander, zonder eventuele escalaties?
Daarom is het leren van feedback geven zo belangrijk! Deze softskill zorgt er namelijk voor dat je voor deze situatie minder stress ervaart, maar ook minder stress oplevert bij de tegenpartij. Tijdens deze cursus gaan we dieper in op de softskill: feedback geven.

Wat zijn softskills

Softskills zijn persoonlijke vaardigheden die te maken hebben met mensen. Het slaat op de manier van functioneren, onder elkaar en individueel. Softskills zijn tegenwoordig een van de meest belangrijke elementen binnen recruitments. Deze onderscheiden jou namelijk van alle anderen. Binnen elk bedrijf zijn ze op zoek naar een bepaalde set softskills die matchen met de waardes binnen een bedrijf. Deze zijn namelijk extra belangrijk voor het juist uitvoeren van een bepaalde functie. Op het moment dat jij deze set softskills bezit, ben jij erg interessant voor het bedrijf. Daarnaast zijn softskills gemakkelijk te ontwikkelen zonder daarvoor te moeten studeren. Met wat doorzettingsvermogen en motivatie kom je hier al erg ver mee.

Het geheim van goed feedback geven

 
The secret to giving great feedback | The Way We Work, a TED series - LeeAnn Renniger
 

4 G’s van feedback geven

 Een fijne methode om aan te houden bij het geven van feedback is de 4G methode. Gedrag, gevoel, gevolg, gewenst (gedrag). De bedoeling is dat je hiermee je feedback goed onderbouwd en hiermee opbouwt.
 1. Je begint met het benoemen van het gedrag: Wat mij opvalt is…, ik zie dat…, enz
 2. Daarna laat je weten wat jouw gevoel hierbij is, met een terugblik op het gedrag: herhaling + Ik heb hierbij het gevoel dat…, ik merk dat…, Wat ik ervaar is…., enz
 3. Daarna gaan we over op het gevolg: Herhaal kort de voorgaande stappen + welke gevolgen/effect dit heeft: Herhaling + nu gebeurt.., dat effectueert in…, enz
 4. Je sluit hierna het verhaal af met het gewenste gedrag: Herhaal kort bovenstaande stappen + Hopelijk kun je in de toekomst…, Kun jij voortaan…, Is het mogelijk om vanaf nu…., enz

Je kunt deze stappen natuurlijk ook los van elkaar gebruiken zonder de herhalingen. Het wordt alleen vaak verduidelijkt als je het op een manier opbouwt dat bij de laatste stap de tegenpartij het hele verhaal samenhangend ziet.

Ik zal dit model eens toepassen op een voorbeeld.

Hallo Collega,
 1. Wat mij opvalt is dat jij tijdens de laatste 5 vergaderingen en de bijeenkomsten van deze maand erg veel sarcastische opmerkingen maakt over mijn werk.
 2. Door deze sarcastische grappen en opmerkingen krijg ik het gevoel dat jij mij niet serieus neemt.
 3. Aangezien ik door jouw sarcastische opmerkingen het gevoel krijg dat jij mij niet serieus neemt, voel ik mij niet meer prettig op de werkvloer samen met jou.
 4. Hopelijk kun jij in de toekomst deze opmerkingen voor jezelf houden. Daarnaast zou fijn zijn als jij mij kunt vertellen waarom jij mij op zo’n manier behandeld hebt en hopelijk kunnen we er samen uitkomen zodat ook ik een fijne werksfeer heb.

 
Belangrijke punten bij het geven van feedback 

Nu je een model hebt om jouw feedback in te verwerken, zijn er een aantal andere punten waar je rekening mee moet houden bij het geven van feedback.
 1. Wees altijd specifiek. Hoe specifieker je kunt zijn over momenten, situaties en gedrag, hoe beter. Het is voor de ander erg fijn om terug te kunnen denken naar een specifiek moment(en) en in te beelden hoe dat ging
  .
 2. Spreek vanuit jezelf. Probeer altijd te formuleren vanuit de ik-vorm. Hierdoor maak je het niet direnz beschuldigend en betrek je er geen andere bij. Geef de feedback vanuit jouw eigen ervaring, gevoel en standpunt.
 3. Laat de ander reageren. Nadat jij hebt kunnen zeggen wat je wilde zeggen, is het tijd voor de ander om te reageren. Geef ze tijd om het te laten bezinken, check even of ze alles goed hebben begrepen en licht eventueel toe. Wees dus ook zeker niet bang om een reactie of bevestiging te vragen.
 4. Ga samen op zoek naar het ‘gevolg’. Natuurlijk kun je met een eventuele ‘oplossing’ komen. Maar het belangrijkste is dat jullie het er BEIDEN mee eens zijn. Vraag dus zeker ook aan de ander wat hun voorstellen om nu te doen en kijk of jullie tot een gezamenlijke vervolgstap kunnen komen.
 5. Let op je timing. Net voor een vergadering, op het moment dat iedereen naar huis wilt of tijdens een lunch met je andere collega’s is niet het moment voor feedback. Denk goed na over het moment en de plek. Zoek een geschikt moment uit en een rustige en comfortabele plek. Dit zorgt niet alleen voor de ander, maar ook voor jou voor wat minder zenuwen en kan er zomaar voor zorgen dat de situatie niet escaleert.


Softskills ontwikkelen

Wil jij jouw portfolio vullen met softskills zoals feedback geven? Dan is een lidmaatschap bij de Business Masters Academy iets voor jou. Elke maand vullen wij onze database van het BMA aan met nieuwe en leerzame cursussen. Binnen deze cursussen gaan wij dieper in op de constante ontwikkeling van jouw ‘people skills’. Jij wilt toch ook het beste uit jezelf halen? Met het premium lidmaatschap van BMA heb jij nu 24/7 toegang tot onze complete collenzie. Zo kun jij altijd en overal werken aan een portfolio vol goed inzetbare softskills!

BMA Kennisbank