Empathisch vermogen ontwikkelen | BMA Kennisbank
Empathisch vermogen ontwikkelen | BMA Kennisbank

Empathisch vermogen ontwikkelen

Empathie, of medelijden is een belangrijke emotie. Empathie komt van net Griekse empatheia, wat inhoudt dat je het vermogen hebt om te begrijpen en wat mensen voelen en dit ook kunt delen. In het Tibetaans is het woord voor medeleven “nying je”, de Dalai Lama heeft uitgelegd dat ‘nying je' een synoniem is voor onder andere ‘liefde', ‘aardigheid' en ‘gulheid'.

Medeleven is een emotie die een grote rol heeft gespeeld in de menselijke ontwikkeling.

De mens is een groepsdier waardoor acties vanuit medeleven vaak in de interesse zijn van de groep. Denk aan iemand meenemen, die een gebroken teen heeft in de tijd van jagers en verzamelaars. Dit zien we ook nu weer terug; een onderzoek heeft ontdekt dat de hersenen op dezelfde manier gestimuleerd worden wanneer we een donatie doen, meteen wanneer ze een donatie ontvangen.

Echter, als mens kunnen we aan iets doen aan het lijden, dat medeleven-vermoeidheid heet. De truc is om vanaf een plek van begrip te handelen, en niet neerkijkend op degene die je helpt. Ook medeleven voor jezelf is belangrijk, dit klinkt misschien raar omdat je altijd met jezelf meeleeft, maar probeer echt aan jezelf te denken als een derde partij.

Onderstaand delen wij hoe jij meer medelevend kunt zijn naar anderen, en tegelijkertijd naar jezelf.

Hoe je meer empathisch kunt zijn

Stap in de schoenen van een ander. Ken je iemand die door een moeilijke tijd gaat? Neem een moment en bedenkt je hoe jij ze zou voelen als jij in die situatie zat. Wees de persoon die een ander de hand rijkt en maak het verschil, opnieuw: hoe zou jij het vinden als iemand dat voor jou doet?

Daag jezelf uit om je standaard reacties te verbeteren

Vaak als we in het dagelijks leven iemand tegenkomen die onaardig of vervelend doet gebruiken wij (vrijwel altijd) standaard de kleuterreactie.

Dit heb je waarschijnlijk niet door, maar wanneer iemand onaardig doet door bijvoorbeeld heel kortaf antwoord te geven, ga jij dat ook doen. Probeer jezelf uit te dagen om er eerst even een seconde of twee erover na te denken. Misschien zitten zij in een hele vervelende situatie, hadden ze helemaal niet door dat ze zo handelden of was het niet zo bedoelt. De kans dat jullie beiden beter af zijn als jij prettig reageert, is immens groot, zo niet dan heb je jezelf in ieder geval niet “tot hun houding verlaagd”. Het is moeilijk om de “betere” persoon te zijn, daarom heet het ook een uitdaging.

Behandel jezelf met medeleven

We hebben dagelijks kleine momentjes van empathie, waarin we complimentjes geven aan naasten, of zelfs aan vreemden. Probeer die ook aan jezelf te geven. “Hard gewerkt vandaag?”, “lekker gekookt vanavond!”, “leuke outfit uitgekozen”. Je hoeft niet bang te zijn om meteen een narcist te worden, jezelf aanmoedigen is een hele gezonde manier om je leven beter te maken.

Spendeer tijd met anderen

Jezelf isoleren kan zo nu en dan even heerlijk zijn, even ‘me-time'. Maar samenzijn kan ook heel erg gezellig zijn. Zoals we eerder hebben behandeld, is de mens een groepsdier en hierdoor erg gehecht aan anderen. Samenzijn hoeft niet perse te betekenen dat je de hele dag gaat stappen, of een weekendje weg gaat. Maar misschien even borrelen met vrienden, of een keertje samen lunchen. Familie en vrienden zijn een goed middel om jezelf even uit je normale sfeer te halen, even weg van werk of thuis. Dit leidt tot ontelbaar positieve effecten, je wordt productiever, het is gezond, je verbetert je vriendschappen en familie banden, en als kers op de taart leer je ook empathisch te zijn tegenover anderen en jezelf.

Probeer vrijwilligerswerk

Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar dit sluit niet uit dat je het een keer moet proberen om erachter te komen. Misschien vind je het niks,  of misschien ben je achteraf wel heel blij dat je dit hebt gedaan. Er zijn talloze mogelijkheden om vrijwilligerswerk te proberen en het helpt niet alleen jezelf maar ook de mensen die je helpt. Als het voor jou is weggelegd is het dus absoluut een win-win situatie.

BMA Kennisbank