Hoe krijg ik meer doorzettingsvermogen? | Business Masters Academy
Hoe krijg ik meer doorzettingsvermogen? | Business Masters Academy

Hoe krijg ik meer doorzettingsvermogen?

Als het gaat om zelfontwikkeling, is er een term wat continu terugkomt: softskills. Deze zachte competenties of ‘people skills’ beschrijven het vermogen om met jezelf en anderen om te gaan. Omdat dit natuurlijk behoorlijk breed is, zijn er verschillende vaardigheden die onder softskills vallen. Het hebben van een goede set softskills kunnen ervoor zorgen dat juist jij door een bedrijf wordt uitgekozen. Organisaties zoeken namelijk altijd naar mensen die bepaalde softskills hebben die matchen met hun bedrijfs idealen. In dit artikel duiken we dieper in op de softskill doorzettingsvermogen. Een vaardigheid die het goed doet in leidinggevende- en managementfuncties en bij zelfstandige ondernemers.

Doorzettingsvermogen als softskill

Als jij in het bezit bent van de softskill doorzettingsvermogen betekent dit dat jij door kunt gaan tot jouw uiteindelijke doel bereikt is. Je bent ambitieus en stopt pas als jij al jouw doelstellingen en acties hebt bereikt. Mensen met de softskill doorzettingsvermogen zijn vaak erg vastberaden en standvastig. Ze geven niet op en bij tegenslagen zoeken ze een ander pad naar het uiteindelijke doel, waarmee ze toch hun succes kunnen behalen.

Voor- en nadelen van doorzettingsvermogen

Het hebben van de softskill doorzettingsvermogen is ontzettend positief. Het kan voor een organisatie erg behulpzaam zijn om iemand in het team te hebben met een sterk doorzettingsvermogen. Dit geeft het gevoel dat een taak echt afgemaakt gaat worden of een doel echt behaald kan worden. Maar kijk uit! Mensen met een versterkte doorzettingsvermogen kunnen persoonlijk voor bepaalde valkuilen komen te staan. Denk hierbij aan:

 • Niet kunnen opgeven. Niet willen stoppen en alsmaar door willen gaan tot het werk af is. Ten nadele van zichzelf en anderen.
 • Geen kritiek of ideeën van anderen accepteren. Zij hebben een bepaald plan waar ze zich aan willen volgen.
 • Moeilijk in samenwerking. Deze mensen hebben het vaak zwaar met teamwork als hier mensen tussen blijken te zitten met minder doorzettingsvermogen dan zijzelf. Als het resultaat anders is dat zij verwachten of hoopten kan dit voor botsingen en irritaties zorgen voor zichzelf en tegenover anderen.

Heb ik doorzettingsvermogen?

Bijna iedereen bezit wel een vorm van doorzettingsvermogen. Als dat niet op werk is, dan wel binnen een andere functie van je leven. Maar hoe test je nou of jij doorzettingsvermogen op het werk hebt? Ik heb een paar vragen die jij aan jezelf kunt stellen. Antwoord je bij alle vragen ‘ja’? Dan betekent dit dat je in ieder geval in de goede richting gaat voor een sterk doorzettingsvermogen in het werkveld.

 • Heb ik elke dag zin om naar werk te gaan?
 • Geef ik 100% voor alle taken die mij toegewezen worden?
 • Ik geef niet snel op en vind altijd een nieuwe weg bij tegenslagen.
 • Ik pak grote opdrachten met twee handen aan en duik hier meteen in.
 • Ik stop pas als er echt geen enkele andere mogelijkheid is om dit doel te behalen.
 • Kan ik mijn creativiteit tonen tijdens mijn taken en mij hierin verder ontwikkelen?

Hoe train ik doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen is een van de softskills die je of hebt, of niet hebt. Je kunt hier natuurlijk wel enigszins in oefenen om hier vooruitgang te boeken.

 • Gebruik SMART. Leer jezelf aan om je doelen op de SMART op te zetten. Door al deze punten voor jezelf te hebben benoemd en ze eventueel op papier te zetten, kun jij jezelf beter motiveren. Beter nog, hang dit velletje ergens waar je er continu aan herinnerd wordt. Dit kan werken als een visuele motivatie.
 • Maak een doel voor dit jaar. Schrijf voor jezelf op wat jij dit jaar nog wilt bereiken. Hoe groter het doel, hoe belangrijker het is dat je doorzet. Zo ben je onbewust jouw doorzettingsvermogen aan het trainen. Als je merkt dat het niet goed gaat, herinner jezelf aan het doel en waarom het zo belangrijk is om deze te behalen.
 • Straf jezelf. Maak een doel voor de dag. Bijvoorbeeld om 2 uur ga ik sporten. Schrijf ook de consequenties/ straffen op voor jezelf wat er gebeurt als je dit niet doet. Doe dit elke keer met zaken die je echt gedaan wilt hebben. Zo train je jezelf om je vast te houden aan een doel en dat er anders consequenties zijn.
 • Maak een eigen 30-day challenge. Een gewoonte leer je aan in 28 dagen. Maak dus voor jezelf een 30-day challenge en probeer deze ook echt 30 dagen lang te doen. Lees elke dag 10 bladzijden van een boek, kook elke dag een maaltijd, sport elke dag 30 minuten of oefen elke dag 10 minuten blind typen. De eerste 30 dagen zijn het zwaarst als het gaat om doorzettingsvermogen. Ben je hier doorheen, dan moet het een stuk gemakkelijker zijn om iets vol te houden.

Op de website van het BMA vind je diverse cursussen. Binnen deze cursussen gaan wij dieper in op verschillende softskills en manieren om deze te trainen. Wij zijn ervan overtuigd dat je met een portfolio vol met goede softskills zoals doorzettingsvermogen, flexibiliteit en strategisch denken, een ambitieuze carrière kunt hebben. Daarom zetten wij ons ook in om anderen zoveel mogelijk tips en tricks te geven hoe ze hun bestaande softskills kunnen verbeteren of nieuwe kunnen aanleren. Het fijne aan deze skills is dat ze ook wel eens ‘people skills’ genoemd worden. In onze ogen betekent dit dat ze extra versterkt worden als je ze oefent met anderen.

BMA Kennisbank