Communicatieve vaardigheden als softskills | Business Masters Academy
Communicatieve vaardigheden als softskills Business Masters Academy

Communicatieve vaardigheden als softskills

Communicatieve vaardigheden worden ook wel eens sociale vaardigheden genoemd in het werkveld. Deze softskills gebruiken wij om te communiceren en interacteren met anderen. Het gaat hier over alle vormen van communicatie, dus verbaal, non verbaal, uitstraling en lichaamstaal. Het is een softskill waar je op alle sociale plekken mee te maken krijgt. Denk aan de werkvloer, school, op pad of in een restaurant. Dit is een softskill die veel mensen hebben, maar vaak wel even getraind mag worden. 

Het hebben van goede communicatieve vaardigheden kan ervoor zorgen dat je betere relaties kan aangaan, binnen en buiten de werkvloer. Je komt namelijk sneller en gemakkelijker in gesprek met anderen en het geeft een fijn gevoel om met jou een gesprek aan te gaan. Daarnaast is het ontzettend goed voor je carrière. Organisaties zoeken namelijk naar mensen die in teamverband kunnen werken. Als je in sales gaat werken, moet je deze vaardigheden ook inzetten om mensen te motiveren en beïnvloeden. Hier kom je niet ver zonder deze skills. Het hebben van sterke communicatieve vaardigheden is in het algemeen gewoon erg belangrijk en goed om je te helpen ontwikkelen. 

Wat zijn softskills

Tegenwoordig is het hebben van een goede set softskills iets wat je carrière kan maken of breken. Softskills zijn eigenschappen die jou versterken bij het uitvoeren van een functie. Deze skills zijn niet meetbaar en staan niet op een diploma. Dit zijn vaardigheden zoals creativiteit, flexibiliteit, doorzettingsvermogen en communicatieve vaardigheden. Een bedrijf of organisatie heeft voor zichzelf altijd vrij duidelijk welke soft skills ze in een kandidaat zoeken. Als jij met deze set je presenteert, is de kans dus een stuk groter dat ze voor jou kiezen. Gelukkig zijn softskills dus ook goed aan te leren. Er zijn verschillende manieren om deze aan je portfolio toe te voegen of om de bestaande te versterken. Vandaag gaan we in op communicatieve vaardigheden, een softskill waar iedereen wel mee te maken krijgt. 

Communicatieve vaardigheden verbeteren

Op de werkvloer is goede communicatie essentieel. Zonder goede communicatieve vaardigheden zal het communiceren met je collega’s niet alleen stroef gaan, maar zul je ook minder prettig je werk doen. Daarom is het goed om altijd te proberen om deze te verbeteren.  Ik zet een paar tips op een rij hoe je dit kan doen.  

  • Luisteren. Goede communicatie begint bij luisteren. Luister naar wat iemand te vertellen heeft, herhaal het terug naar ze en vraag dan door. Op deze manier laat je de tegenpartij weten dat je hun echt hebt gehoord. Door op deze manier bewust naar iemand te luisteren, kom je vaak veel meer te weten. Daarnaast voelt deze persoon zich ook gehoord en zullen zij jou met hetzelfde respect behandelen in de toekomst.
     
  • Non-verbale communicatie. Kijk naar de non verbale communicatie van anderen en leer hiervan. Let op zaken zoals oogcontact, lichaamshoudingen, gebaren, lichaamshouding en spreektoon en –tempo van je gesprekspartner. Deze signalen bieden veel extra informatie op wat jouw gesprekspartner wilt overbrengen. Door op dit te letten en zelf ermee te oefenen, wordt je beter bewust van jouw eigen non-verbale communicatie. Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met het verbeteren van jouw non-verbale communicatie. Een paar voorbeelden om dit te oefenen is:
  • Je gezichtsuitdrukkingen oefenen in de spiegel. Veel van ons hebben een basis gezichtsuitdrukking die iets anders uit dan wij zelf bedoelen. Oefen dus je gezicht in de spiegel tijdens diverse gesprekken. Zo zie jij wat een ander ziet. Matcht jouw gezicht met wat je wilt overbrengen? 
  •  Oefen met je spreektoon en -tempo. Spreek je te hard of te zacht? Ben je goed te verstaan of praat je juist iets te hard? Je kunt dit van jezelf horen door het bijvoorbeeld op te nemen. Wordt bewust van jouw spreektoon en -tempo en ben hier mee bezig als je met een ander praat. Wees ook zeker niet bang om te vragen of het eventueel harder, zachter, sneller of langzamer moet. 
  • Wees bewust bezig met je houding. Niemand wilt een gesprek voeren met iemand die onderuit zit of zenuwachtig met een pen loopt te tikken. Wees dus bezig met je houding en bedenk bij jezelf; ‘Wat als ik mijn gesprekspartner was? Zou ik mij hier prettig bij voelen?’ Zo niet? Pas je houding dan aan. Je komt al erg ver door in je dagelijkse doen al constant op je houding te letten, dan gaat dit op gegeven moment automatisch.
  • How can I help? Wat kan ik voor jou doen? 
    Dit is een vraag die te weinig wordt gesteld, maar wel perfect is voor het trainen van je communicatieve vaardigheden. Door deze vraag te stellen ziet een gesprekspartner jou met een open houding en zullen ze dus meer informatie verschaffen. Door het stellen van deze vraag kun je oefenen met het ‘goed luisteren’ en het uiten van een juiste non-verbale communicatie. Je laat een gesprekspartner zo ook zien dat jij er voor hen bent en hen respecteert, in plaats van dat je dit doet uit eigenbelang.

Communicatieve vaardigheden ontwikkelen

Binnen de cursussen van het BMA staan wij stil bij verschillende softskills en het ontwikkelen hiervan. Wij zijn ervan overtuigd dat jij door je portfolio te vullen met verschillende skills, een interessante asset kan worden voor een organisatie. 

Daarom is het altijd een goed idee om jezelf nieuwe softskills aan te leren of degene die je al bezit te versterken. Een voordeel van het oefenen van deze skills is dat je niet de boeken in hoeft te duiken. Soft skills train je namelijk door te oefenen met anderen om je heen. 

Zeker communicatieve vaardigheden kun je het beste verbeteren door sociaal te zijn met anderen. 

BMA Kennisbank