Autonomie als softskill | Business Masters Academy
Autonomie als softskill | Business Masters Academy

Autonomie als softskill

Autonomie als softskill is een belangrijke competentie om binnen een bedrijf te hebben. Werk jij zelfstandig en kun jij je eigen keuzes maken? Dan ben jij waarschijnlijk erg autonoom. Dit betekent dat jij geen sturing nodig hebt en zelfstandig en onafhankelijk projecten kunt oppakken. Autonomie betekent letterlijk het recht hebben om zelf te bepalen wat je doet. 

In dit artikel gaan we dieper in op de softskill autonomie. Binnen deze softskill is het belangrijk dat je de regie houdt over je werk, vertrouwen uitstraalt en toont, zelf keuzes kan maken maar ook die van anderen kan respecteren en een eigen manier van werken hebt. Dit doe je allemaal terwijl je netjes en sociaal blijft tegenover je collega’s en je het gezamenlijke doel voor ogen houdt. Autonoom werken levert goede prestaties op en helpt je te ontwikkelen binnen je werkveld. 


Waarom is autonomie belangrijk?

Mensen willen graag controle hebben over hun leven. Door autonomie op de werkvloer te hebben laat je aan werknemers zien dat je vertrouwen hebt in hen en hun werk. Doordat mensen de controle hebben over hun werkzaamheden en werkschema, zorg je ervoor dat ze gelukkiger zijn op het werk en met meer plezier hun taken uitvoeren. Daarnaast kiezen mensen sneller een eigen werkplek, wat ook kan bijdragen aan geluk op het werk. Door eindelijk op dat fijne zonnige kantoor te zitten of twee keer per week te mogen thuiswerken vergroot je het vertrouwen en daarmee ook de prestaties. Dit alles zorgt indirect ook voor minder overspannen en burn-out klachten. Door het maken van eigen werkschema’s ervaren mensen minder werkdruk en gaan ze met minder moeite naar hun werk. 


Verbeteren van autonomie

Wil jij beter worden in het autonoom werken? Begin dan met je planning. Bepaal je werkzaamheden en deel je dag logisch in. Kijk of je meer vrijheid kan krijgen in de taken die je opneemt en de vergaderingen die je moet bijwonen. Neem de regie van jouw werkdag in eigen handen. Verder zijn er nog wat andere oefeningen die je kunt doen om jouw autonomie te verbeteren.  

  1. Check je werkplek

Waar ben jij het meest productief? Ga voor jezelf op onderzoek uit waar je het beste kan werken. Wil je liever in het zonlicht, thuis of juist in de gemeenschappelijke ruimte werken? Ga in overleg en beargumenteer waarom het veranderen (of aanpassen) van jouw werkplek ervoor kan zorgen dat jij productiever bent en daarmee dus betere resultaten behaald voor het bedrijf.  

  1. Sta open voor andere meningen

Je bent goed in jouw werk en dat is helemaal top. Je werkt zelfstandig en maakt je eigen keuzes, maar sta zeker ook open voor meningen van anderen. Sta achter je werk als je het presenteert en toon aan waarom jij dit op die manier heb gedaan, wat het oplost, hoe je dit gaat doen en wat je hiervoor nodig hebt. Als jij gelooft wat je verteld, geloven andere mensen ook in jouw verhaal.  

  1. Find your purpose

We hebben allemaal die ene functie op werk waar we in shinen. Vind uit wat dit is voor jou en leg hier meer focus op. Door iets te doen wat je leuk vind en goed kan heb je meer plezier in je werk (intrinsieke motivatie), verhoog je je werkprestatie en heb je een beter humeur. Dit zie je dan ook terug in het werk en communicatie met anderen. Dit zijn vaak ook de onderwerpen waar je autonoom mee aan de slag kunt, omdat je jezelf sturing geeft en weet waar je mee bezig bent.  

  1. Maak een tijdsplanning

Bepaal voor elk project je eigen werkplanning. Hoe ga je dit aanpakken, wat moet ik doen en hoe lang heb ik hiervoor nodig? Door een aantoonbare planning te maken kun je jezelf en anderen laten zien waar je mee bezig bent en hoe je dit zelfstandig aan gaat aanpakken. Op een gegeven moment zal dit routine worden en weet zowel de organisatie waar je voor werkt als jij zelf hoe jouw werkzaamheden van een project gaan.

 

Ontwikkelen van autonomie

Op dit moment vullen we de website van het BMA met allemaal handige en leerzame cursussen. Deze gaan over diverse onderwerpen, maar een terugkerende factor is het ontwikkelen van softskills voor op de werkvloer. Wij zijn er namelijk van ervan overtuigd dat je met een portfolio vol met goede softskills een stuk verder komt in het uitbreiden van je carrière en uitblinken op het werk. Wij willen met onze artikelen over softskills dan ook zoveel mogelijk tips en tricks te geven hoe je bestaande softskills kan verbeteren of nieuwe kunt aanleren. Gelukkig hoef je hiervoor niet de studieboeken in te duiken, maar kun je door middel van wat kleine aanpassingen in je werkzaamheden en goede communicatie met andere al erg ver komen. 

 

BMA Kennisbank