Assertiviteit als softskill
assertiviteit-als-softskill

Assertiviteit als softskill

Assertiviteit betekent platweg dat jij op een gepaste, eerlijke maar directe manier jouw gedachten kan uiten. Mensen met de softskill assertiviteit zijn respectvol naar anderen maar komen tegelijkertijd ook op voor hun eigen belangen.

In dit artikel gaan we het hebben over de softskill assertiviteit. Onder softskills verstaan we zachte vaardigheden die in onze huidige economie vaak belangrijker kunnen zijn dan harde skills zoals computertalen en het besturen van apparaten. Softskills zijn namelijk sociale, emotionele en persoonlijke vaardigheden die aan anderen kunnen tonen wat voor een persoon jij bent op de werkvloer. Wij verzamelen allemaal gedurende onze carrière verschillende softskills voor onze portfolio. Het is belangrijk om deze te blijven ontwikkelen en nieuwe te blijven toevoegen. Met een gevulde softskill collectie kun jij namelijk extra aantrekkelijk worden voor organisaties.

Subassertief en agressief

Als we kijken naar de softskill assertiviteit, zit deze eigenlijk precies tussen twee eigenschappen in. Namelijk subassertief en agressief. Het is belangrijk om een constante balans te hebben tussen deze twee en de touwtjes in handen te houden.  

Subassertief
Op het moment dat je hele leven draait om anderen en jij jezelf op de laatste plek zet, noemen wij dat subassertief. Deze manier van denken en werken zorgt ervoor dat je vrij snel opgebrand kan raken en kan dus een erg negatieve invloed hebben op je werk- en privésfeer.  

Agressief
Daarnaast is er nog het compleet tegenovergestelde, namelijk agressief. Dit gebeurd als juist alles om jou moet draaien en jij geen poot uitsteekt naar anderen. Jij zal nooit iemand uit jezelf helpen en de belangen van anderen vallen jouw niet op. Ook dit kan een negatieve invloed hebben op jezelf, maar zeker ook de mensen om jou heen. Die voelen namelijk de negatieve sfeer en de muur die jij om jou heen hebt.

Assertief
Dan hetgeen waar wij willen zitten, assertiviteit. Precies het midden van deze twee. Je houdt een mooi balans tussen de belangen van anderen en die van jezelf en weet deze ook zo te uiten. Je kan op een respectvolle manier iemand afwijzen als iets niet mogelijk is en neemt alleen taken op die niet botsen met jouw eigen werk.

Wat is assertief gedrag? - Expert Academy

 

Wanneer assertief zijn?

Er zijn bepaalde momenten die vragen om een assertief persoon. Op het moment dat jij deze softskill bezit, zijn dit dus de momenten voor jou om te shinen. 
 
Bij het weigeren van een taak of verzoek
Op het moment dat het tijd is om ‘nee’ te zeggen, komt jouw assertiviteit goed van pas. Jij hebt namelijk de skills om op een respectabele manier iets te weigeren. Je houdt het algemeen en gaat geen discussie aan. Dit is op dit moment voor jou iets wat je er niet bij kunt hebben.

Bij het geven van negatieve feedback
Jij kan de feedback formuleren vanuit de ik-vorm. Jij laat deze persoon weten waarom dit “gedrag” voor jou niet werkt. Daarbij geef jij voorbeelden voor hoe het anders kan op een manier wat de ander niet schaadt en voor jou wel werkt.

Afwijkende meningen
Jij kan op een rustige, duidelijke en rationele manier jouw mening delen als deze varieert van anderen. Je kan deze goed beargumenteren en kunt met anderen in gesprek gaan hierover zonder een discussie te vormen.

Als je iets nodig hebt
We maken het allemaal wel eens mee, je hebt gewoon iets nodig en een ander kan jou hiermee helpen. Gelukkig bezit jij de softskill assertiviteit en kan je dit dus op een normale manier vragen. Je bent direct en duidelijk, maar nog steeds respectvol. Jouw 

Hoe assertiever worden?

JJij vind dat wel wat, assertief zijn. Maar hoe zorg je er nou voor dat ook jij deze binnenkort aan jouw portfolio kan toevoegen? Met de volgende oefeningen kom je al een heel eind!

Leer ‘NEE’ zeggen
Een moeilijke voor ons allemaal, het woordje: nee. Leer om zo nu en dan jouw behoeftes op nummer 1 te zetten en ‘nee’ te zeggen tegen een ander. Voel je zeker niet schuldig. Mensen moeten er vanaf nu aan wennen dat jij taken kan afwijzen als deze niet voor jou uitkomen. Wees ook duidelijk als er vaak om iets gevraagd wordt wat jij niet kan, wilt of hoort te doen. Als mensen jou vaker ‘nee’ horen zeggen, komen ze het vanzelf niet meer vragen.

Werk aan je lichaamstaal
Bij de nieuwe, assertieve, jij hoort een zelfverzekerde uitstraling. Wees zeker van jezelf en zorg dat jij ook zo overkomt op anderen. Als jij nu om iets vraagt of iets weigert zullen mensen jou ook een stuk serieuzer nemen.

tip van mij: Ik bereid een belangrijk gesprek met bijvoorbeeld mijn werkgever voor in de spiegel. Door jezelf te zien ben je bewuster van hoe jij overkomt op een ander. 
 
Wees specifiek en duidelijk
Je weet wat je wilt, draai hier dan ook niet omheen. Door niet duidelijk en specifiek te zijn kan je onzeker en niet serieus overkomen. Bij jouw volgende verzoek stap jij met een zelfverzekerde lichaamshouding de ruimte binnen en zeg je duidelijk wat je wilt. Daarna kun je dit eventueel beargumenteren.
Ga in gesprek en kom terug
Ga eens in gesprek met jouw collega’s of werkgevers. Vraag aan ze waarom ze bijvoorbeeld steeds jouw vragen voor bepaalde dingen. Wil je dit niet doen of past dit eigenlijk niet in jouw werkschema? Praat hier dan over en laat ze dat weten. Vertel wat jou dwars zit en waarom dit niet uitkomt. Zolang jij overal ‘JA’ op zegt, hebben hun vaak geen idee dat dit iets is wat voor jou niet werkt.

How to be more assertive: 7 tips - The Distilled Man


Het ontwikkelen assertiviteit

Op dit moment vullen wij maandelijks onze BMA bibliotheek met leerzame cursussen. Binnen deze cursussen verwerken wij meerdere manieren om verschillende softskills, zoals assertiviteit, te ontwikkelen. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen constant aan zijn softskills moet werken, bewust of onbewust. Door verschillende softskills in jouw persoonlijke portfolio te doen, kun jij een stapje voor hebben als het gaan om het veroveren van een nieuwe functie. Daarom willen wij bij BMA jouw helpen om dit waar te maken. 

BMA Kennisbank