Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want daar is de sterrenpracht
Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want daar is de sterrenpracht
11 december 2020 

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want daar is de sterrenpracht

Sterrenkijken wordt gezien als een nieuwe vorm van mindfulness: het helpt stress te verminderen en een mentale stilte te zoeken in de astrale wereld. Het nemen van een ‘sterrenbad’ heeft veel bewezen voordelen, blijkt uit onderzoek. Het geeft een rustpauze in je drukke leven. Iedereen weet dat er voordelen zitten aan één worden met de natuur en om af en toe een moment rust te nemen. Voor sterrenkijken geldt hetzelfde. Laten we de voordelen die sterrenkijken heeft op je gezondheid en welzijn eens nader onderzoeken. Houston, we have lift-off!

Vanwege de beperkte snelheid van het licht kijk je rechtstreeks naar het verleden als je omhoog kijkt naar de nachtelijke hemel.

Sterrenkijken maakt je vriendelijker, suggereert een wetenschappelijke studie. En daarom helpt het je te realiseren dat je “klein bent in de aanwezigheid van iets dat groter is dan jezelf.” Als je omhoog naar de sterren kijkt, realiseer je hoe onbelangrijk je eigenlijk bent, en hoe klein je problemen zijn. Contact maken met de natuurlijke kracht van het duister en de onmetelijk grote hemel werkt stimulerend en herinnert je eraan dat er iets groters schuilt achter de kleine beslommeringen van je leven. We voelen ons klein en ervaren een gevoel van ontzag als we naar de sterrenkijken. Dat gevoel van verwondering bevordert een altruïstisch, behulpzaam en positief sociaal gedrag. “Door minder nadruk te leggen op het individuele zelf, raken mensen geïnspireerd om verder te kijken dan hun eigenbelang en anderen te helpen hun welzijn te verbeteren”, zegt hoofdonderzoeker, Dr. Paul Piff.

Als je omhoog kijkt naar de sterren, ben je compleet in het moment. Langzaam drijf je af in een meditatieve toestand waarin de dingen om je heen naar de achtergrond verdwijnen, en jij een gevoel van verlichting en vrede ervaart. Als je je aandacht op de kosmos richt, lijkt het of je wordt bevrijd van alle afleidende gedachten, verplichtingen en verwachtingen. Het enige wat je hoeft te doen is stilstaan, kijken en reflecteren. Dit heeft veel voordelen voor je mentale, fysieke en spirituele welzijn.

“Kijken naar de nachtelijke hemel is therapie,” zegt astronoom Gary Boyle uit Ottawa. Een andere studie uit 2014 laat zien dat mensen die naar de sterrenkijken een diepere band met de natuur ervaren. Het geeft je lichaam en geest een onverklaarbare kalmte. Wat je zorgen ook zijn, zodra je naar de sterren kijkt, valt er een last van je schouders en de spanning in lichaam en geest lost zich op.

Je weet dat je onder de douche of net voordat je ’s avonds in slaap valt of achter het stuur als je in de file staat, vaak je beste ideeën krijgt. Het zijn juist de momenten dat je geest tot rust komt en je onderbewuste ruimte krijgt om het over te nemen. Je onderbewuste werkt als jouw fabriek voor creatieve ideeën, het is de plek waar je innovatief en speels kan zijn. Door naar de sterren te kijken – helemaal aanwezig in het moment – ervaar je een gevoel van verlichting, vrede en ontzag. In combinatie met een bijna meditatieve staat is dit het moment dat je verbeelding zich vrij kan voelen en verder gaat dan de beperkingen die je brein vaak oplegt aan je gedachten.

Kan je niet wachten om te beginnen? Het enige dat je nodig hebt is een heldere nachthemel! De beste tijd om naar de sterrenhemel te kijken is als er helemaal geen maan te zien is. Deze fase heet nieuwe maan. De maan reflecteert zoveel licht dat het moeilijker wordt de sterren goed te zien. Kleed je warm aan, ga comfortabel zitten of liggen en laat je ogen wennen aan de omgeving. Hoe verder weg je bent van de stad, des te meer sterren je zult zien, uiteraard, maar zelfs vanuit je eigen tuin of balkon in de stad kun je nog steeds veel sterren zien. Laat je ogen minimaal 30 minuten wennen, zo lang duurt het voor je ogen zich hebben aangepast aan de lage lichtsterkte. Kijk tussendoor niet op je telefoon, want daarmee doe je het hele proces meteen teniet! Gebruik de tijd om lekker achterover te leunen en te relaxen. Het is het helemaal waard.

Jij bent het waard!

Veel liefs,

Claudia

Reactie plaatsen