Hoe zorg je ervoor dat je meer uitgerust bent overdag? | BMA
Hoe zorg je ervoor dat je meer uitgerust bent overdag?
30 oktober 2020 

Hoe zorg je ervoor dat je meer uitgerust bent overdag?

We kunnen concluderen dat onze slaap en een goede nachtrust van fundamenteel belang zijn voor onze algemene gezondheid. Het zorgt ervoor dat onze hersenen optimaal functioneren en zo al onze fysiologische systemen op de meest doeltreffende manier blijven aansturen.

Een diepe en goede nachtrust is dus de basis van een gezonde levensstijl voor iedereen die gelukkig en vol energie door het leven wilt gaan.

Ontdek 6 tips die je meteen kunt toepassen om je slaapcyclus te verbeteren en slaapstoornissen te voorkomen.

 1. Neem controle over je blootstelling aan licht

Werk jij ook graag in het donker? Veel mensen hebben de neiging binnen te blijven, het licht uit te doen, de gordijnen te sluiten en zich in een gezellig donker hoekje te nestelen wanneer ze in volle concentratie willen werken achter hun computerscherm. Dit voelt rustgevend en aangenaam aan omdat je jezelf volledig afschermt van de buitenwereld en dus makkelijker kan concentreren op één geestelijke activiteit.

Het probleem is dat elke keer dat jij het licht uitdoet en je directe omgeving verduistert, je hersenen verward worden. Jouw dagelijks blootstelling aan zonlicht, heeft een directe en zeer grote impact op de kwaliteit van je slaapcyclus.

Tijdens in onderzoek in de jaren ’90 kwam men tot de definitieve conclusie dat gereguleerde blootstelling aan licht een beduidende invloed heeft op je slaapkwaliteit. Al wie dat overdag aan fel licht blootgesteld werd, ervaarden een veel betere en efficiëntere slaap.

Waarom is dit zo?

Omdat licht één van de meerdere factoren is, waar je brein rekening mee houdt bij het reguleren van jouw slaappatroon. Wanneer je omgeving zonnig is en er schijnt veel licht, dan concludeert je brein automatisch dat het dag is en dat je energie nodig hebt om productief te zijn. Wanneer je regelmatig overdag het licht uit doet en in het donker zit, worden je hersenen verward en weten ze niet meer welk moment van de dag het precies is en hoe ze jouw slaapcyclus moeten reguleren. Deze verwarring zorgt ervoor dat je je sloom en lui gaat voelen gedurende de dag.

Probeer dus in de ochtend meteen de gordijnen te openen en stel je overdag zo veel mogelijk bloot aan zonlicht. Dit zal je meer energie overdag geven, en de kwaliteit van je nachtrust verbeteren.

 1. Vroeger opstaan

Neem enkel dutjes op regelmatige tijdstippen.

Jouw slaapcyclus volgt een biologisch patroon dat men een “Circadiaans ritme” noemt. Dit is een biologisch dag/nacht ritme waarvan de cyclus ongeveer 24 uur duurt. Je circadiaans ritme reguleert allerlei fysiologische aspecten zoals je lichaamstemperatuur, activiteit, slaap, metabolisme, hartslag, bloeddruk en hormoonafscheiding. Je brein gebruikt dit ritme om steeds te ontwaken en in slaap te vallen rond hetzelfde tijdstip. Daarom is het zo belangrijk om de structuur van je slaapcyclus consequent bij te houden. Hoe gelijkmatiger jouw slaappatroon is, hoe makkelijker je in slaap zult vallen.

Wanneer je nu op onregelmatige tijdstippen van de dag dutjes doet, wordt jouw circadiaans ritme verstoord. Volgens een studie in “ The journal of behavioral neuroscience” hebben onregelmatige dutjes een schadelijk effect op slaapkwaliteit maar ook op belangrijke cognitieve processen in je brein zoals je geheugen.

Als je voelt dat je dagelijks nood hebt aan een dutje, probeer het dan telkens op hetzelfde tijdstip van de dag te doen. Zo kunnen je hersenen zich aanpassen en zullen ze dit automatisch implementeren in het patroon van je circadiaans ritme.

 1. Geen cafeïne in de namiddag

Cafeïne is een opwekkend middel dat je wakker houdt, meer energie geeft en je concentratievermogen kan verbeteren. Het heeft helaas een verslavende werking, waardoor veel mensen het vroeg in de ochtend al nodig hebben om te kunnen functioneren. Hoe meer en hoe frequenter je cafeïne consumeert, hoe resistenter je lichaam er tegen wordt, en hoe meer en frequenter je het nodig hebt om je energiek te voelen. Dit is dus een negatieve vicieuze cirkel waar veel mensen in vast zitten.

Cafeïne wordt ook door veel mensen gebruikt om de vermoeidheid van de namiddag tegen te gaan, zodat ze nog een paar uurtjes ijverig verder kunnen werken. In feite is dit een grote fout, omdat het een negatief effect heeft op je slaapkwaliteit. Cafeïne heeft namelijk een veel langduriger effect dan de meeste mensen echt beseffen. Na consumptie blijft het nog 6 tot 8 uren actief in je lichaam, en als je gevoelig bent voor cafeïne kan dit zelfs nog langer duren.

Het kan slaapstoornissen veroorzaken zoals:

 • Moeilijk in slaapvallen
 • Vaker wakker worden in de nacht
 • Minder diep slapen
 • Vermoeid ontwaken

Probeer dus niet afhankelijk te zijn van cafeïne om je wat extra energie te geven in de namiddag. Probeer eerder een gezonder en natuurlijk alternatief zoals:

 1. Een frisse neus halen door bijvoorbeeld een korte wandeling te maken
 • Eet wat vers fruit of noten
 • Verminder je stress met ontspannende avondroutines

Stress heeft een negatieve invloed op zowel de kwaliteit als de kwantiteit van je slaap. Voordat je in slaap valt hebben je hersenen nood aan ontspanning, maar stress geeft je hersenen hier niet de kans voor. Stress vult je gedachten met zorgen en twijfels wat ervoor zorgt dat je brein gespannen blijft.

Daarom is het zo belangrijk dat je stress verminderende activiteiten doet voor dat je gaat slapen. Als je een drukke en stressvolle levensstijl hebt, dan kan een ontspannende avondroutine wonderen verrichten voor jouw nachtrust en de kwaliteit van je slaap.

Wat kan zo’n avondroutine inhouden?

 • Een goed boek lezen
 • Een heet bad nemen
 • Ontspannende muziek beluisteren
 • Ademhalingsoefeningen
 • Meditatie

Het maakt niet zoveel uit wat je doet, het is gewoon belangrijk dat het je ontspant. Vind dus een gepaste activiteit waarvan je helemaal tot rust komt en probeer deze elke avond te doen als een soort avondroutine voordat je gaat slapen. Door dit te doen zal je brein ook geprogrammeerd worden om deze routine te linken aan je circadiaans ritme. Zo zal je sneller in slaap vallen en wordt de kwaliteit van je slaap verbeterd.

 1. Pas je slaapschema geleidelijk aan

Ben je ontevreden met je huidige slaapschema? Zou je graag vroeger opstaan en vroeger gaan slapen, en hier het nodige voor doen? Dan is dit zeker een goed idee! Aangezien je hier meerdere voordelen uit kunt halen.

 • Meer energie
 • Verhoogde concentratie
 • Helder van geest
 • Minder stress

Je brein functioneert namelijk het best tijdens de eerste helft van de dag. Als je hiervan wilt genieten, dan moet je eerst je slaapcyclus aanpassen. Maar dit moet je geleidelijk aan doen. Als je gewend bent om pas om 9.00 uur in de ochtend op te staan, is het onverstandig om plots om 6.00 uur op te gaan staan. Jouw brein kan zich niet zo snel aanpassen aan een nieuw slaapschema en dit zal resulteren in nog meer vermoeidheid waar je zeker niet productiever van wordt.

Je hersenen houden van regelmaat in je slaapcyclus, dus houd daar rekening mee. Je kan je slaapcyclus niet in 1 nacht veranderen. Doe het geleidelijk aan door het met halve uurtjes aan te passen, zoals bijvoorbeeld om 8.30 u op te staan i.p.v. om 9.00. Zulke kleine aanpassingen werken veel minder vermoeiend op je lichaam en zullen je meer succes garanderen in jouw missie om je slaapcyclus te verbeteren.

We kunnen concluderen dat onze slaap en een goede nachtrust van fundamenteel belang zijn voor onze algemene gezondheid. Het zorgt ervoor dat onze hersenen optimaal functioneren en zo al onze fysiologische systemen op de meest doeltreffende manier blijven aansturen. Een diepe en goede nachtrust is dus de basis van een gezonde levensstijl voor iedereen die gelukkig en vol energie door het leven wil gaan. Een goede nachtrust is ook van belang als jij wil investeren in jouw optimale toekomst en beste leven.

Om dat in de volgende versnelling te brengen is je nachtrust dus echt heel belangrijk.

Reactie plaatsen