Hoe zelfkennis leidt tot zelfontwikkeling | Business Masters Academy
Hoe zelfkennis leidt tot zelfontwikkeling
18 september 2020 

Hoe zelfkennis leidt tot zelfontwikkeling

Hoe zelfkennis leidt tot zelfontwikkeling

De beste manier om te werken aan jouw zelfontwikkeling is om meer over jezelf te weten te komen. Door al je competenties, talenten, krachten en skills op een rij te zetten kom je er vanzelf achter wat je zwaktes zijn en welke vaardigheden net wat extra aandacht nodig hebben om echt te kunnen shinen. Door het lezen van deze blog kom jij erachter op welke punten jij je kunt gaan ontwikkelen en hiermee je beste versie van jezelf kan worden. 

Hoe vind je je softskills?

Softskills vertellen werkgevers en organisaties hoe iemand zijn werk gaat doen en hoe ze met anderen omgaan. Deze softskills zijn namelijk intellectuele, sociale, persoonlijke en emotionele vaardigheden. Ze zeggen veel over hoe een persoon in elkaar zit. Goede softskills zijn een mooie manier om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten of collega’s. Daarnaast zoeken bedrijven vaak iemand met een bepaalde skillset voor een specifieke functie. Als jij ervoor zorgt dat jouw softskills in orde zijn en passen bij wat zij zoeken, ben je niet alleen aantrekkelijker voor deze functie, maar betekent ook dat jij deze waarschijnlijk goed zal uitvoeren.

Een goede manier om meer over jezelf te leren kennen is om een kleine competentietest te doen. We weten vaak onbewust namelijk wel waar onze skills liggen. We moeten deze alleen even voor ons zien. Bij deze test vink je alle competenties aan die jij vind die bij jou passen aan. Door daarna steeds te elimineren waar je minder goed in bent, kom je uiteindelijk bij een top 3 van jouw softskills uit.

 • Klik hier om naar competenties test te gaan

Hoe vind je je talent en kracht?

Een manier om te ontdekken waar jouw talenten liggen, is om een kleine interview te doen met jezelf. Pak pen en papier erbij en schrijf jouw antwoorden op de volgende vragen. De antwoorden op de vragen mogen zo breed zijn als jij zelf wilt. Als het goed is kun je aan het einde verschillende competenties vinden die steeds terugkomen of in ieder geval verbanden leggen tussen de verschillende antwoorden. Dit zijn jouw talenten!

 1. Wat doe je in je vrije tijd ? / Welke hobby steek jij al je passie en tijd in?
 2. Waar wordt jij enthousiast en blij van?
 3. Waar praat je graag over?
 4. Wat deed je vroeger als kind graag?
 5. Wat waren jouw favoriete schoolvakken?
 6. Wat gaat jou gemakkelijk af? / Waar ben je gewoonweg goed in?
 7. Welke successen heb jij in je persoonlijke leven geboekt?
 8. En in je carrière?
 9. Voor wat vragen mensen jouw hulp?
 10. Van welke complimenten wordt jij gelukkig?
 11. Op welke momenten was je echt trots op jezelf?
 12. Wat is meestal jouw rol in een groep of project?

 

Als het goed is heb je nu een lijst met allemaal situaties, woorden en zelfs al competenties. Lees deze goed door en probeer connecties te leggen. Vind de rode draad in al jouw antwoorden en vindt daarmee jouw talent.

Een andere manier om te ontdekken waar jouw talenten liggen, is om hetzelfde te doen met jouw omgeving. De mensen om jou heen zien jou in hele andere ogen dan jijzelf. Vraag dus eens aan de mensen om jou heen de volgende vragen.

 

 1. Omschrijf mij in 3 woorden.
 2. Waar ben ik volgens jou goed in en waarom?
 3. Voor wat zou jij mijn hulp vragen?
 4. Welke baan zie jij mij echt in uitblinken?
 5. Welk talent laat ik volgens jou nu onbenut?

 

Door deze vragen te stellen en hierover in gesprek te gaan, kom jij er misschien achter dat er een verborgen talent in jou zit waar jij zelf nog helemaal niet bij stil hebt gestaan. Voor mij was dat bijvoorbeeld organiseren. Ik wist wel dat ik dat kon, maar het was niet perse iets waar ik iets mee wilde doen. Totdat vrienden en familie mij gingen bellen om te helpen met de organisatie binnen hun huishouden of zelfs hun bedrijf. Het was iets waar ik blijkbaar goed genoeg in was dat andere mij hiermee toevertrouwden.

 

Wat voor type ben ik in een team?

Je hebt vast al eens van een Belbin test gehoord. Dr. Meredith Belbin heeft een theorie uitgebracht waaruit is gebleken dat er negen teamrollen zijn. Ieder team heeft dan ook, afhankelijk van het einddoel, een ideale samenstelling van rollen. Met alleen creatievelingen of juist alleen maar leiders ontstaan er veel van dezelfde meningen en kan de samenwerking stroever verlopen. Een goede team heeft dus een gezonde mix van verschillende teamrollen. Als je binnen een team bewust bent van jouw teamrol en die van de andere teamleden, kun je hierop inspelen. Door gebruik te maken van functies en taken die bij de verschillende teamrollen horen, verhoog je de prestaties en de werking van een team.

 

Zoals ik dus al benoemde heb je binnen de Belbin methode 9 teamrollen. Misschien weet je heel goed voor jezelf welke teamrol jij bezit. Weet je dit niet? Dan kun je hier* een Belbin test maken om erachter te komen. De 9 Belbin groepsrollen zijn:

 • Klik hier om naar Belbin test te gaan.

 

Voorzitter
Perfecte voorzitter en groepsleider, delegeert, plant en organiseert, hakt knopen door.

 • Valkuilen: Wilt graag altijd zijn zin, doelgerichtheid kan soms doordraaien, machtsmisbruik, weinig inbreng.
 • Eventuele spanning met: Vormers, planten & zorgdragers

 

Bedrijfsman – doener

Efficiënt en doelgericht, niet praten maar doen, verantwoordelijk, gedisciplineerd, praktisch ingesteld, doorzettingsvermogen, informatie beheerder.

 • Valkuilen: Weinig flexibel, niet altijd stressbestendig, houdt niet van vernieuwing en verandering, slaat soms nodige stappen over.
 • Eventuele spanning met: brononderzoeker & planten.

 

Plant – denker
Creatief, innovator, ontwerper, denker, out-of-the-box oplossingen.

 • Valkuilen: Kan slecht reageren op negatief feedback, kan soms teveel in eigen bubbel leven, moeilijk focus te houden op doel, vaak op de achtergrond.
 • Eventuele spanning met: Bedrijfsmannen, brononderzoekers, vormers & voorzitters

 

Brononderzoeker – doener
Initiatiefnemer, enthousiaste doener, nieuwsgierig, netwerker, extravert, verkoper, goed in te zetten voor pr of sales.

 • Valkuilen: Kan niet lang focussen, soms te overenthousiast, can’t kill darlings, slechte tijdmanagement. 
 • Eventuele spanning met: Plant, monitor, bedrijfsman & zorgdrager

 

Groepswerker – voeler

Collegiaal, loyaal, bemiddelaar, communicatief sterk, samenwerker, motiverend.

 • Valkuilen: Werkt liever niet alleen, niet assertief, niet goed met conflict, emotioneel, niet prestatiegericht. 
 • Eventuele spanning met: Monitor, vormer, plant & specialist

 

Monitor – denker
Observerend en analytisch, onafhankelijk, onderhandelaar, heeft altijd overview, ziet snel valkuilen of overwinningen.

 • Valkuilen: Kan moeilijk beslissingen maken, energieslurpend, niet empatisch, geen teamplayer, moeilijk met andere meningen. 
 • Eventuele spanning met: Brononderzoekers, groepswerkers, planten, vormers & voorzitters.

 

Vormer
Leider, initiatiefnemer, stelt doelen op, ambitieus, durf, eigen wil, actief in de groep.

 • Valkuilen: Kan arrogant of egocentrisch overkomen, alles moet een uitdaging of wedstrijd zijn, moeilijk te overtuigen. 
 • Eventuele spanning met: Alle rollen, maar het meest met anderen in dezelfde vormer rol.

 

Zorgdrager – voeler

Scherp oordeel, accuraat, collegiaal, goed in planning en organisatie, anticipeert, introvert.

 

 • Valkuilen: Niet stressbestendig, soms te perfectionistisch, komt soms niet voor zichzelf op, kan niet snel ‘nee’ zeggen. 
 • Eventuele spanning met: Vormer, voorzitter & brononderzoeker.

 

Specialist
Onderzoeker, verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen, oplossingsgericht, zelfstandig en onafhankelijk, factchecker.

 • Valkuilen: Niet stressbestendig, soms te perfectionistisch, komt soms niet voor zichzelf op, kan niet snel ‘nee’ zeggen. 
 • Eventuele spanning met: Niemand.

Wat zegt mijn kleurkeuze over mij?

Kleuren zeggen meer dan wij denken. Deze kunnen iets over jezelf communiceren naar anderen of zelfs jouw eigen gevoel en emoties beïnvloeden.

Rood

Rood is een prachtige, veelgebruikte en veelbesproken kleur. We associëren het met agressie, passie, pittig, romantiek en sterkte. Het trekt alle aandacht en is snel een middelpunt. Mensen die voor de kleur rood kiezen gaan voor actie, ze duiken ergens vol passie in en nemen volledige verantwoording over hun leven en hun daden. Daarnaast zijn mensen die voor de kleur rood kiezen vaak aanwezig en worden ze graag opgemerkt.

Paars

Paars is een kleur die geassocieerd wordt met luxe, spiritualiteit en kalmte. Mensen die kiezen voor de kleur paars zijn denkers, visionairs en dromers. Ze kijken veel verder dan anderen en zien wegen en paden die anderen niet opvallen. Ze houden van de wereld en de mensen daar in en willen zich inzetten om deze zo mooi mogelijk te houden.

Grijs

Grijs is een kleur die erg neutraal en somber oogt, maar juist zorgt voor een strakke, georganiseerde en luxe look. Mensen die voor de kleur grijs kiezen zijn vaak wat meer op zichzelf gesteld. Ze hebben een goede zelfbeheersing en houden van focus. Daarnaast kunnen ze wat gevoelig zijn voor stress. Daarom zijn rust en kalmte voor hun belangrijk en willen ze graag wat meer op de achtergrond blijven.

Blauw

Blauw is een echte vredige, kalme en ruimtelijke kleur.  Het straalt natuur uit, maar ook betrouwbaarheid en eerlijkheid. Mensen die de kleur blauw kiezen stralen hierdoor loyaliteit, betrouwbaarheid en zelfstandigheid uit. Je vertrouwt deze persoon vaak gelijk of ze geven je in ieder geval een vorm van rust. Ze zijn communicatief sterk en hebben een motiverende en geloofwaardige vibe.

Groen

Groen associëren we met natuur, positiviteit en geluk. Daarnaast is het de algemene kleur voor ‘gaan’/’go’.  Mensen die voor de kleur groen gaan zijn over het algemeen creatief, geordend, behulpzaam en stralen rust uit. Ze streven naar stabiliteit en evenwicht. Ze houden van groeien en ontwikkelen en zien deze ook graag omvormen naar successen.

Oranje

Oranje is een opvallende, creatieve en enthousiaste kleur, net als de persoon die hiervoor kiest. Ben jij iemand die neigt naar oranje? Dan ben jij levenslustig en sociaal. Je bent de go-to persoon op werk en binnen je vriendengroep. Je doet het liefst alles samen met de personen waar jij het meest om geeft. Door je enthousiasme kun je nog wel eens dingen vergeten of uitstellen. Het belangrijkste is dat je hier weer op terugkomt en grip op houdt. Want jouw projecten kunnen zomaar een echt verschil maken.

Geel

Geel is een vrolijke en lichte kleur die geassocieerd wordt met de zon, positiviteit, nieuwe elementen en zelfvertrouwen. Als jij kiest voor de kleur geel ben jij creatief en communicatief ingesteld. Je bent levendig, spontaan en actief bezig met je omgeving en de mensen om je heen. Je bent betrokken en wilt daarnaast graag je gezette doelen bereiken.

Zwart

Deze kleur (jazeker!) straalt autoriteit, mysterie, duisternis en elegantie uit. Mensen die deze kleur kiezen willen serieus genomen worden. Ze zijn of willen een autoriteitspositie en laten zien dat er meer inzit dan het uiterlijk laat zien. Ze zijn ietwat op zichzelf maar kunnen vrij verrassend om de hoek komen.

Welke punten wil ik ontwikkelen?

Nu je wat meer over jezelf te weten bent gekomen is het tijd om te bekijken waar er ontwikkeling nodig is. Je kunt jezelf ontwikkelen door een cursus te volgen, een boek te lezen of het in de praktijk te testen. Als de vaardigheden die je wilt ontwikkelen nodig zijn binnen jouw functie, kan het nog wel eens de moeite zijn om hierover te praten met je werkgever. Als jij je verder kunt ontwikkelen, kan jij je functie beter uitvoeren en kan dat alleen maar veel goeds betekenen voor het bedrijf.

Bij het ontwikkelen van je softskills en competenties kijken we eerst even naar in hoeverre jij deze al bezit. Nu je jouw kracht en talenten kent, weet je dat dit jouw sterke punten zijn. Deze hoeven waarschijnlijk hooguit een kleine opfrisbeurt te krijgen. Vergeet niet dat alle vaardigheden altijd verbeterd kunnen worden, maar dat betekent niet dat ze nu niet goed genoeg zijn. Kijk het dus stap voor stap aan en probeer je steeds om kleine sub-ontwikkelingen te focussen.

Wij zijn constant bezig met trends en ontwikkelingen binnen het werkveld. Zo moet je de ontwikkeling van jouw vaardigheden ook zien. Elke keer als er iets verandert kan er een nieuw ontwikkel moment ontstaan.

Voorbeeld: Jouw communicatieve vaardigheden zijn erg goed. Je bent sociaal, werkt goed samen en kan sterk en duidelijk acties verwoorden. Dan komt er een moment dat je een vergadering moet leiden. Nu moet je dus dat deel van jouw communicatievaardigheden gaan aansterken en ontwikkelen. Hetzelfde gebeurt als je na een paar weken opeens voor publiek moet presenteren. Elke keer als er een nieuwe ontwikkeling komt, wordt het tijd voor jezelf om eens een kijkje te nemen bij jouw vaardigheden en deze een update te geven. We moeten altijd bezig zijn met het verbeteren van onszelf.

 

Business Masters Academy

Claudia & Constantijn van Haeften
Info@claudiavanhaeften.eu

Reactie plaatsen