Hoe vind je jouw passie?
Hoe vind je jouw passie?
25 februari 2021 

Hoe vind je jouw passie?

In deze blog gaan we het even hebben over PASSIE. Er wordt vaak gezegd: “Vind je passie en je zult nooit meer moeten werken.”

Maar wat betekent dit eigenlijk? Passie is datgene dat ons leven zou moeten bepalen, iets dat ons opwindt en ons van binnenuit aanwakkert.

Het is datgene wat ons drijft en wanneer we er mee werken voelt het ook helemaal niet aan als werk, maar eerder als een ontspannende bezigheid die constant voldoening geeft.

Maar klopt dit wel helemaal?

Er zijn mensen die het het geluk hebben hun ware passie en dus wat ze het liefste doen, in een vroeg stadium van hun leven te ontdekken, maar deze mensen zijn eerder uitzonderingen. De meesten onder ons hebben absoluut geen flauw idee van wat onze ware passie is, dus laat staan hoe we er ons brood mee zouden kunnen verdienen.

Ook al beschik je reeds over een goedbetaalde job en beschik je over de nodige conventionele voorzieningen, is het zeer normaal om je nog steeds verward te voelen. Verward omwille van het feit dat je niet zeker bent of je jezelf op het pad bevindt dat je zal leiden naar een gevoel van voldoening en vervulling.

Betekent dit dan dat mensen die hun passies vinden geniaal zijn en zij die nog zoekend zijn niet geniaal kunnen zijn? Absoluut niet, integendeel!

Het woord passie wordt vaak in de markt gezet als een magische oplossing voor alle levensproblemen. Maar wat als we passie konden bezien als een begeerte, als iets waar we van nature goed in zijn of waar we toe geneigd zijn?

In feite zijn we allemaal wel ergens goed in! Het vinden van een passie is dus voor iedereen mogelijk, net als het volhouden ervan. Als we eenmaal door de warboel van culturele idealen over passie heen zijn, kunnen we ons perspectief veranderen en ons ware pad ontgrendelen.

Het ontkrachten van de mythen over passie

Onze ideeën over de wereld worden gevormd door de cultuur waarin we opgroeien. We leren bepaalde dingen te zien als cool, glamoureus, goed of waardig. Andere dingen aanschouwen we dan als saai, sullig, laag of onwaardig.
Wanneer we denken aan het zoeken van onze passie, kan deze sociale conditionering een rol spelen en ervoor zorgen dat we ons afkeren van onze ware passie.

Of we denken dat we onze passie gevonden hebben en volgen die dan met veel ijver. Maar de interesse neemt stelselmatig af, waardoor de drive om het te blijven doen verdwijnt.

Misschien wijten we het aan luiheid of onbekwaamheid, of duiden we externe factoren aan als reden voor onze mislukking.

Dit lijkt misschien allemaal los van elkaar te staan, en gewoon een opsomming van verschillende redenen waarom velen onder ons nooit hun passie vinden. Maar al deze mislukkingen zijn het gevolg van het geloven in verschillende mythen die door onze cultuur in stand worden gehouden. Dus het eerste wat we moeten doen is deze mythen ontkrachten.

Mythe#1: Het voelt niet aan als werken
Hoe gepassioneerd we ook over iets kunnen zijn, we zullen toch hard moeten werken om het te laten aanhouden of er voldoening uit te kunnen halen. Je kan bijvoorbeeld enorm van koken houden, maar om een groot aantal culinaire vaardigheden onder de knie te krijgen, zal je uren in de keuken moeten doorbrengen.

Je zult ook niet altijd succesvol zijn wat ook frustraties kan teweegbrengen, en dat is normaal. Hoe beter je wordt, hoe meer je jezelf moeten pushen om steeds beter te worden.

Wat je passie ook is, het nastreven ervan vergt focus en hard werk. Gewoon omdat het je vooruit drijft, betekent niet dat het niet moeilijk zal zijn of dat je geen obstakels zult tegenkomen.

Passie betekent niet dat er geen moeilijkheden zijn. Het betekent gewoon dat je een reden vindt om door te zetten, wat er ook gebeurt.

Mythe#2: Het moet iets speciaals zijn
Het idee dat we speciale of unieke talenten hebben, wordt gevormd door onze omgeving. Rond de wereld reizen om scholen te bouwen of waterputten te graven lijkt misschien een heel gepassioneerde bezigheid.

Maar als het je passie is om mensen te helpen, zijn een baan in de klantenservice, het onderwijs of de gezondheidszorg allemaal carrières die diezelfde passie kunnen voeden. Deze carrièrepaden klinken misschien minder glamoureus, maar ze kunnen wel net zo bevredigend zijn.

Een passie hebben gaat niet over het vinden van iets speciaals om te doen. Als je ontdekt waar je echt gepassioneerd over bent en je hebt er je job van kunnen maken, dan zal je wakker worden en uitkijken naar je werkdag. Niet omdat het glamoureus of makkelijk is, maar omdat het je innerlijke drive vervult.

Doen waar we van houden gaat over het aanwakkeren van onze innerlijke rust. En om dat te laten gebeuren, moeten we in onszelf kijken, niet erbuiten.

Waar je naar op zoek bent, zit al in je! Wat je passie ook is, de kans is groot dat je het al doet.

Zodra we ons ontdoen van de mythes die ons tegenhouden, kunnen we de kaart ontsluiten om onze ware passie te vinden.

Wordt zelfbewuster en leer luisteren naar jezelf

We denken misschien dat we weten wat het beste voor ons is, maar dat is vaak om verschillende redenen niet het geval.

Ten eerste zijn we voortdurend aan het leren. En dit geldt ook voor ons innerlijke zelf.

Gedurende ons leven ontdekken we nieuwe dingen over onze innerlijke drive, onze emoties en onze motivaties. We veranderen ook voortdurend. Wie we een jaar geleden waren, kan vaak helemaal anders zijn dan nu, naarmate gebeurtenissen en ervaringen ons vormen.

Deze veranderingen maken het er niet makkelijker op om jezelf en je ware verlangens te begrijpen, en te kunnen plaatsen. Daarom is het belangrijk een scherp zelfbewustzijn te ontwikkelen om je passie te kunnen vinden. Maar hoe doe je dit?

Probeer jezelf op mindfulness te trainen. Mensen doen namelijk veel dingen puur uit gewoonte, en zonder er verder bij na te denken.

Begin met het noteren van elk van die handelingen. Wanneer hou je je met bepaalde gewoonten bezig? Hoe voel je jezelf tijdens deze activiteiten? Ben je tevreden? Of wacht je gewoon tot de taak voorbij is?

Maak vervolgens tijd vrij om na te denken en te reflecteren over je eigen observaties. Zoek uit wat de kern is van je gedrag en wat deze gewoonten veroorzaakt.

Dit zal je helpen patronen te identificeren binnen je eigen gedrag. Met zorgvuldig onderzoek kan je onderliggende thema’s vinden die je acties sturen.

Vind jouw Waarom in je leven

Waar we gepassioneerd over zijn, loopt als een rode draad door al onze verschillende interesses. Waar je in gelooft, dat is jouw waarom.

Stel bijvoorbeeld voor dat stripboeken, tuinieren, schilderen, kleding maken en vechtsport op verschillende momenten van je leven je belangstelling hebben gehad. Terwijl sommige van deze interesses consistent bleven, en andere stelselmatig uitblusten.

Maar wat je interesse nu ook was, je hebt er altijd over geschreven. Misschien in de vorm van een blog, een uitgebreid dagboek of je schreef er regelmatig zeer enthousiaste posts over op je sociale media platformen.

In dit geval zullen al deze zaken jouw interesses zijn, maar het schrijven zou je passie zijn. En de kans is groot dat je het niet eens beseft.

Onze passie is datgene wat al die dingen waar we naar terug grijpen, met elkaar verbindt. In plaats van te kijken naar de brede onderwerpen van je interesses, moet je diep in je drijfveren duiken. Misschien organiseer en plan je altijd dingen, of het nu om evenementen of klusjeslijsten gaat.

Of misschien ben jij altijd diegene die spontaan van alles aanleert aan zijn collega’s, zodat ze de job beter onder de knie krijgen. Het zou dan kunnen dat je ware passie onderwijzen of coachen is, en dat je het eveneens niet doorhebt.

Oefening baart kunst: ook wat betreft je passie

Zodra je de rode draad hebt gevonden, is het tijd om te oefenen. Je moet je passie verkennen en aanscherpen door zo vaak mogelijk te oefenen en je vaardigheden uit te breiden.

Zodra je comfortabel bent, moet je je vaardigheden in de echte wereld toepassen. Als je bijvoorbeeld het schrijven onder de knie wilt krijgen, kan je lid worden van een schrijfgroep, waar je je werk kan delen en om feedback kan vragen. Als koken je passie is, zou je diners kunnen organiseren voor je naasten.

Denk niet aan rendement of wat mensen zullen denken, maar hou wel rekening met de feedback die je krijgt. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet.

Hoe meer je jezelf en je vaardigheden in de wereld zet, hoe groter de kans dat er kansen voor je opengaan en opportuniteiten zich presenteren.

Zie geld niet langer als belangrijkste drijfveer

Geld is belangrijk, dat valt niet te ontkennen. Maar als je alleen maar denkt aan het geldelijke rendement, is de kans groot dat je snel ontmoedigd raakt.

Het is belangrijk om te onthouden dat je misschien een natuurlijke neiging hebt voor je passie, maar dat je toch tijd nodig hebt om je vaardigheden te ontwikkelen.

Daarom is het een goed idee om je passie gescheiden te houden van je primaire financiële bron, althans in eerste instantie. Het maakt niet uit in welke levensfase je jezelf bevindt, van student tot professional, het ontwikkelen van je passie kost tijd en toewijding.

Zorg er dus voor dat je een manier plant om aan je financiële behoeften te voldoen terwijl je je passies ontplooit.

De waarheid is dat als je plezier hebt in wat je doet, de voldoening niet afhangt van hoeveel geld je ermee verdient. Echter, je kan de twee met elkaar verbinden door banen of carrières na te streven die aansluiten op je gemeenschappelijke rode draad.

Naarmate je vaardigheden ontwikkelen door oefening, zal je merken dat je passie je zal helpen om in deze posities te gedijen, wat leidt tot meer kansen.

Conclusie over het ontplooien van je passie

Veel te vaak denken we dat passie iets is waar we extern naar op zoek moeten gaan. De truc is juist om de zoektocht naar binnen te richten. Ga niet op zoek naar iets dat mainstream of populair is en dat tot een passie te forceren.

Ga eerder op zoek naar de rode draad binnen je interesses. Besteed tijd aan het ontwikkelen van deze vaardigheden in je persoonlijke tijd, zoek functies op de arbeidsmarkt die deze rode draden gebruiken, en aanschouw vervolgens hoe je passie evolueert en opfleurt.

Reactie plaatsen