Hoe laat je negatieve overtuigingen over jezelf los?
Hoe laat je negatieve overtuigingen over jezelf los?
07 oktober 2020 

Hoe laat je negatieve overtuigingen over jezelf los?

Je af en toe onzeker voelen is heel normaal, het is menselijk. Er is niemand die op elk moment van zijn leven 100% zeker is van zichzelf. En maar goed ook. Moest dit zo zijn zouden we een samenleving hebben waar narcisme primeert en waar geen plaats is voor zelfontwikkeling.

Maar als je dagelijks last hebt van onzekerheid, dan wordt dit problematisch.

Gelukkig bestaat er voor elk probleem, een oplossing. In dit artikel helpen we je de oplossing te vinden.

Onzekerheid groeit altijd voort uit ANGST. Angst dat jij niet goed, mooi, sterk, of slim genoeg bent in de ogen van een ander. Deze vorm van angst vergiftigt je geest en je hele lichaam. Het zorgt ervoor dat je werkelijk overtuigd wordt dat je niet goed genoeg bent en dit doet je zelfvertrouwen stelselmatig verdwijnen.

Maar waarom heb je angst? Waar komt het vandaan?

Angst is een zeer krachtige en soms ook noodzakelijke emotie. Maar wanneer je er geen controle over hebt kan het zeer destructief zijn. Angst dient in eerste instantie om jou te beschermen. Angst is een intern mechanisme dat ten alle tijden jouw veiligheid wilt garanderen. Het alarmeert je voor mogelijke risico’s en bedreigingen.

Dit mechanisme wilt je ongeacht welke vorm van mentale, fysieke en emotionele PIJN besparen. Zonder dit primitief beschermingsmechanisme zouden we als mens niet kunnen overleven.

Het probleem met angst is dat het je enkel wilt beschermen en het weet niet wanneer het goede zaken tegenhoudt.

En dit is de reden waarom jij controle moet krijgen over je angsten. Als dit niet het geval is, zullen je angsten controle krijgen over wat je doet, over wie je bent en over wie je gaat worden.

In feite bestaan er in welke situatie dan ook, potentiële redenen om angstig te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een drukke straat oversteekt, bevind je je eigenlijk in een levensbedreigende situatie. Elke willekeurige auto zou je zomaar omver kunnen rijden, maar toch steek je rustig over en ben je niet bang. Waarom is dit zo? Omdat je het gewend bent, je hebt dit al duizenden keren gedaan. Maar moest je nu plotseling een speech geven voor een groep van 1000 mensen, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk stress en word je angstig, en dit terwijl deze situatie alles behalve levensbedreigend is.

Dit komt omdat je deze situatie niet gewend bent en daardoor aan jezelf gaat twijfelen. Jouw primitieve beschermingsmechanismen berekenen de “worst case scenario’s”, je beeldt je deze in en je hele lichaam verstijft door angst. Wanneer je nog nooit een speech hebt gehouden voor een grote groep mensen, kan dit even beangstigend zijn als voor de allereerste keer een straat oversteken. De sterkste vorm van angst, is namelijk angst voor het onbekende.

Wanneer je meer zelfvertrouwen wilt opbouwen, dan moet je je angsten confronteren en overwinnen. Je moet op zoek gaan naar situaties buiten je comfortzone. Zo leer je onbekende zaken beter begrijpen en zullen je angsten hier rond verdwijnen.

Je wordt onzeker wanneer je twijfelt aan jezelf.

Maar waar komen deze twijfels vandaan?

Je wordt niet geboren met twijfels. Als baby of kleuter, twijfel je niet aan jezelf. In deze fase van je leven ben je nog een blanco canvas, een perfect volmaakt en gelukkig wezen dat klaar is om de wereld te trotseren en dat instinctief overtuigd is dat het over alles beschikt om succesvol te zijn.

Hoe moeilijk dit ook te geloven is, alle twijfels die jij vandaag over jezelf hebt, werden jou gedurende je leven door een externe bron gegeven. Dat wil zeggen dat de twijfels en negatieve gedachten in je geest, niet jóuw eigen gedachten zijn.

Op een bepaald punt van je leven, hebben mensen jou beoordeeld en dit verbaal naar je geuit. Misschien waren het je ouders, je broers of zussen, je leerkrachten, je vrienden, je klasgenoten, die jou bekritiseerden.

Misschien kan jij je het ook helemaal niet meer herinneren, maar deze opmerkingen en negatieve gedachten waren subjectief en kwamen van iemand anders. Ze werden dus ook gecreëerd in de geest van iemand anders.

  • Jij bent dit, of jij bent dat..
  • Jij kan dit, maar dat kan jij niet..
  • Jij bent veel te dit, en niet genoeg dat..
  • Jij bent goed in dit, maar in dat ben jij slecht..
  • Jij zou beter dit, want…
  • Jij kan zeker nooit… want jij kan niet…

Dit soort opmerkingen kreeg je sinds kinds af aan via allerlei externe bronnen en ze vormden je zelfbeeld. De overtuigingen die je over jezelf hebt en tot in de diepte van je ziel in gelooft, komen niet oorspronkelijk van jou. Ze zijn slechts andermans perceptie van wie jij bent.

HET IS EXTREEM BELANGRIJK DAT JE DIT BESEFT EN BEGRIJPT ZODAT JE EINDELIJK BEPERKENDE GEDACHTEN EN OVERTUIGINGEN KAN LOSLATEN.

Deze negatieve gedachten kwamen uit de geest van iemand anders, omwille van hoe zij zichzelf voelden. Ze gingen dus hun eigen onzekerheden op jou projecteren, uit wanhoop om zichzelf beter te voelen.

Hoe kan je negatieve overtuigingen over jezelf loslaten?

Door opzoek te gaan naar minstens één moment in je leven waar je duidelijk het tegengestelde hebt bewezen van één van de hierboven opgesomde stellingen.

Wanneer je goed zoekt in je geheugen zal je ongetwijfeld een moment weten waar je wel goed, slim, sterk of mooi genoeg was…WANT DAT BEN JE OOK!

Je gaat hoogstwaarschijnlijk meer dan één voorbeeld vinden waarin je dit hebt bewezen aan jezelf, maar in principe is één herinnering al voldoende. Deze herinnering moet je bij wijze van spreken, omcirkelen met een markeerstift. Zodat je deze nooit meer vergeet en zodat je blijft beseffen dat je het WEL kan en WEL goed genoeg bent.

JE HEBT HET AL BEWEZEN!

Nu je dit weet, kan je al je negatieve overtuigingen gaan elimineren, omdat je weet dat ze niet van jou komen en niet over jou gaan. Je kan deze nu vervangen met positieve affirmaties die je blijft herhalen tot deze jouw ultieme overtuigingen worden. Zo zal je steeds meer en meer zelfvertrouwen creëren en geloven in jezelf!

DIEP VAN BINNEN KEN JE JE EIGEN WAARDES BETER DAN WIE DAN OOK DUS GELOOF ER IN, JE KUNT HET!

In dit artikel hebben we slechts de basis van wat zelfvertrouwen inhoudt aangekaart.

We gaan dit onderwerp nog meerdere malen en vanuit verschillende perspectieven bespreken in komende blog artikels.

Dit onderwerp ligt ons nauw aan het hart, omdat het van fundamenteel belang is om te groeien als mens en om succesvol te zijn in alles wat je echt wilt.

Onzekerheid onderdrukt al het beste dat schuilt in je ziel, al datgene waarvoor je bent geboren en jouw werkelijke missie op deze aarde.

Jij bent uniek en dat moet je beseffen. Jij kan zaken die niemand anders kan, want jij bent jij en dat is alles wat of wie jij moet zijn!

 

Zelfvertrouwen krijg je niet door vallen te voorkomen, maar juist door te leren opstaan na de val

Reactie plaatsen