Hoe ga je beter met de donkere dagen om? | Business Masters Academy
Hoe ga je beter met de donkere dagen om?
30 oktober 2020 
in Geluk

Hoe ga je beter met de donkere dagen om?

Terwijl de nachten korter worden en het ochtendzonlicht dat door het raam stroomt een verre herinnering wordt, kunnen de saaie dagen van de winter onze stemming sterk beïnvloeden. Licht is daarbij krachtig en voor sommigen kan het gebrek eraan onze gelukkige gevoelens wegnemen.

Hoewel we er nog niet van overtuigd zijn wat precies de oorzaak is van SAD (seizoensgebonden affectieve stoornis), zijn experts van mening dat de lichtvermindering een deel van de hersenen beïnvloedt, dat de hypothalamus wordt genoemd. Dit vermindert de productie van de hormonen melatonine, die verantwoordelijk zijn voor de slaapregulatie, en serotonine, bekend als het gelukshormoon.

Zonlicht heeft ook de kracht om onze circadiaanse ritmes te reguleren. Het zijn deze ritmes die de slaap- / waakpatronen van ons lichaam en onze hersenen triggeren, en als deze verstoord raken, kan dit ook leiden tot de uiting van SAD-symptomen, waaronder een slecht humeur, prikkelbaarheid, meer slapen dan normaal en hunkeren naar troostmaaltijden. Om je humeur op peil te houden, zijn hier SAD-optimalisatie-ideeën om te proberen …

PROBEER LICHTE THERAPIE

Lichttherapie is iets dat je thuis kunt proberen met een speciale lichtbak die is ontworpen om SAD aan te pakken. Volgens de Mayo Clinic zijn er drie belangrijke dingen om in gedachten te houden bij het selecteren van een lichtbak en het uitvoeren van een sessie thuis.

1) INTENSITEIT

Gemeten in lux, houdt de lichtbak van 10.000 lux op een afstand van 41-61 cm van je gezicht.

2) DUUR

Richt gedurende 20-30 minuten. Als het licht een lagere intensiteit heeft dan 10.000 lux, wil jij de tijd dienovereenkomstig aanpassen, maar zoals bij alles is het ook hier het beste om de productinstructies te volgen.

3) TIMING

De meeste mensen krijgen de beste resultaten als ze eerst een lichte sessie uitvoeren, maar jouw arts kan je het beste adviseren.

Je kunt natuurlijk ook een lichte wekker aanschaffen (Philips heeft hele goede) die je wakker maakt door een zonsopgang in je slaapkamer na te bootsen. Hierdoor word je geleidelijk wakker en krijg je ook een optimale dosis licht.

En, zoals velen van ons weten, probeer de blootstelling aan apparaten met blauw licht te beperken of een tot twee uur voor het slapengaan over te schakelen naar de nachtmodus.

GA NAAR BUITEN

Probeer voorrang te geven aan waar je ook mee bezig bent door naar buiten gaan als het zonnig is, de zon in de herfst en winter is misschien niet zo sterk, maar hij kan nog steeds de kracht hebben om je gelukkig te laten voelen. Zelfs op bewolkte dagen kan het ’s ochtends vroeg naar buiten gaan echt helpen om je humeur te verbeteren en gevoelens van angst en stress te verminderen. Probeer buiten te zitten met je ochtendkoffie of naar je werk te lopen (ook al is het maar een deel van de weg).

SUPPLEMENT VOOR ZONNESCHIJN, SLAAP EN GLIMLACH

In een ideale wereld zouden we al onze voedingsstoffen uit onze voeding halen, maar geef jezelf in de herfst en winter een helpende hand door strategisch rekening te houden met sommige supplementen. Vitamine D (ook te vinden in vette vis, eieren en kaas) staat ook bekend als de zonnevitamine, dus dit zou een prioriteit moeten zijn tijdens de donkere maanden. Als je moeite hebt met slapen, probeer dan magnesium aan te vullen (ook te vinden in pompoenpitten, amandelen en spinazie), het is een mineraal dat je kan helpen ontspannen en wegdromen. Tryptofaan (gevonden in eiwitrijk voedsel, haver en bananen) is een voorloper van het gelukshormoon serotonine, dus probeer het aan te vullen als je humeur slecht is.

Bij elk supplement is het de moeite waard om met een arts of diëtist te overleggen of het geschikt voor je is en hoeveel je moet innemen.

VERTROUW OP GEUR

Van citrusgeuren wordt aangenomen dat ze ongelooflijk opbeurend zijn, dus begin je dag met een stemmingsverhogend product en bewaar de Hair & Body Mist in je handtas of op je bureau voor een snelle oppepper gedurende de dag.

VERWELKOM GEZELLIGHEID

In Nederland is er een speciaal woord – gezellig, dat EXTRA vaak wordt gebruikt tijdens de herfst- en wintermaanden. Het heeft geen exacte Engelse vertaling, maar beschrijft een gezellige en plezierige plek, persoon of gelegenheid. Meestal wordt het gebruikt om het idee op te roepen of een plek bij kaarslicht te beschrijven waar je geniet van lekker eten, een goed gesprek en gelach met vrienden.

Een studie toonde aan dat stemmingsverlichting mensen in een meer ontspannen toestand brengt, terwijl fel licht ervoor kan zorgen dat mensen stemmingen intenser gaan voelen, of het nu gaat om blij, verdrietig, boos of anderszins. Probeer deze herfst / winter dus zoveel mogelijk gezellige momenten te creëren, en je huis vullen met geurkaarsen is een goede plek om mee te beginnen.

PROBEER EEN CURSUS

Een cursus of opleiding volgen zorgen voor nieuwe inzichten en andere zienswijzen. Dit kan je energie een enorme oppepper geven. Ook omdat dit je nieuwe gespreksstof geeft tijdens de etentjes met je gezin en familie of tijdens de avonden dat je nadenkt over welke invulling je dag had. Een goed gevoel voor jezelf realiseren begint ook met jezelf te voeden met kennis en informatie, die er weer toe kan leiden dat je je beter voelt, omdat je ervaart dat je met jezelf aan het werk bent om te verbeteren en te optimaliseren. Zodat je straks al deze kennis en informatie kunt inzetten in alles waar je mee bezig bent. Of dit nu je werk, je privéleven of je sociale leven is. Jezelf nieuwe dingen leren is een schat die onaantastbaar is.

Reactie plaatsen