Haal het meeste uit jezelf
Haal het meeste uit jezelf
08 augustus 2020 

Haal het meeste uit jezelf

Beste vriend,

Laten we eerlijk zijn, het is niet altijd gemakkelijk om over te stappen van een gewone dag met veel gedoe en uitdagingen en spanningen en zorgen naar het delen van informatie met jouw gasten tijdens een presentatie of workshop. Als facilitators willen we graag tools gebruiken die vaak erg simpel zijn, in concept althans. Echter ze worden niet als vanzelfsprekend uitgeoefend of ingezet.

We willen allemaal graag de juiste tools gebruiken om onze klanten te helpen en doen ons best open te zijn, en de ervaringen te delen. Niet alleen in de praktijk, maar in de werkomgeving en ook in het dagelijks leven willen we onze klanten graag helpen. Ervoor zorgen dat zij die exacte tools kunnen gebruiken in hun eigen leven wanneer ze door hun stress en hun teleurstellingen, woede en angsten heen moeten.

Haal het meeste uit jezelf

Een van de tools die je jouw klanten direct kunt leren om hen te helpen het meeste uit zichzelf te halen deel ik graag met je. Deze oefening/tool heet de ‘willende handen’ oefening. Wat betekent dit? Bij ‘willende handen’ gaat het erom bewust te zijn hoe je jouw lichaam gebruikt. Het gaat om je fysieke invulling om met een open mind een ontspannen en open, bewuste houding aan te nemen. Dat ziet er als volgt uit: je houdt je handpalmen omhoog. Als je zit, doe je hetzelfde met jouw handpalmen, waardoor jouw vingers zich lichtjes spreiden, jouw handen rusten ontspannen op jouw schoot.

Jij kunt aan de deelnemers van jouw workshop leren dat het niet alleen henzelf maar ook hun klanten helpt de handpalmen bij stress of irritatie naar voren te richten, en de vingers zachtjes gespreid open te leggen. Dit geeft direct rust en ontspanning.

Het verschil maken

Als deelnemers nu jouw workshop binnenkomen, zijn het mogelijk mensen met enige ervaring. Workshop facilitator ben niet je omdat je je workshops met honderden mensen wilt vullen. Jij wilt echt het verschil maken. Als de mensen binnenkomen, zijn ze misschien enigszins bekend met je, maar naarmate je vordert zullen het zeker mensen zijn die komen omdat ze over jou hebben gehoord. Ze zijn nieuwsgierig.

De deelnemers die bereid zijn te leren over ‘willende handen’ kan je het best een oefening geven. De oefening ziet er zo uit:  Vraag hen na te denken over een argument of een debat dat ze vrij recentelijk met iemand hebben gehad en welke woede dit in hun aanwakkerde. En terwijl ze daarover nadenken, vraag hen dan om de ‘willende handen’ positie in te nemen en hun ogen te sluiten.

Vraag hen om na te denken over die situatie of dat debat, gedurende ongeveer anderhalve minuut tot twee minuten en vraag hen dan om verslag uit te brengen wanneer ze de ‘willende handen’ in tegenstelling tot dicht-geklemde handen hebben geprobeerd.

Wat was de reactie? Het is een heel eenvoudige techniek die je kunt leren aan het begin van een workshop of het begin van een seminar of met een klant, die hen zal helpen om aan te geven aan hun zenuwstelsel dat alles is oké en veilig is.

Veel succes!

 

Reactie plaatsen