Exceptioneel leiderschap, wat betekent dit precies?
Exceptioneel leiderschap, wat betekent dit precies?
19 december 2020 

Exceptioneel leiderschap, wat betekent dit precies?

Beste vriend,

Ik ben echt enorm trots dat we op 17 maart 2021 een workshop annex webinar organiseren voor Business Masters Academy, samen met Huib Boissevain. Huib is al vanaf de start een van de ambassadeurs van Sociëteit Vastgoed en lid van onze Raad van Advies.

En raad vraag ik hem zeer zeker regelmatig! Niet alleen bij het opstarten van een nieuw bedrijf, het uitvoeren van nieuwe opleidingen of bij het invulling geven aan meetings voor de professionals van hét top vastgoednetwerk wat wij begeleiden. Ook bij investeringsvragen van leden of relaties en ook bij mogelijke waardevolle samenwerkingen.

Huib is een geweldig sympathieke persoonlijkheid die altijd bereid is je te helpen en te delen wat de mogelijkheden zijn, wat zijn zienswijze is en hoe hij een dergelijke leider is en is geworden. Zijn bedrijf, Annexum heeft hij onder zijn bewind uit laten groeien tot de grootste particuliere belegger en investeerder in de sector. Annexum bestaat al 20 jaar en biedt particuliere beleggers diverse mogelijkheden om te beleggen in vastgoed.  Hiermee structureert, acquireert en beheert Annexum onder leiding van Huib diverse vastgoedbeleggingsobjecten. Een onvoorstelbaar knap resultaat, zeker als je bedenkt dat hij ieder jaar nieuwe toepassingen en invullingen uitbrengt om dit verder tot groei te brengen. Denk bijvoorbeeld aan flexibel werken of innovatie en proptech toepassingen.

Leiderschap zit in ons allemaal

Ik ben dan ook echt heel erg blij samen met Huib deze kennis en expertise te gaan delen tijdens dit webinar. Want leiderschap zit in ons allemaal. We dealen hier allemaal mee en willen hier allemaal graag in optimaliseren. Toch? Of dit nu het leiden van ons team is, ons gezin of familie, het leiden van onze organisaties of het leiden van onszelf naar het leven wat we invulling willen geven.

Tijdens mijn NLP opleiding dit jaar leerde ik nieuwe grondbeginselen over leiderschap en hoe je dit effectief invulling kunt geven. Enorm waardevol omdat ik deze kennis ook gebruikt heb in de cursus die ik hierover geschreven heb. Over leiderschap en hoe je dit uitbouwt tot een exceptionele eigenschap.

Met een nieuw jaar op handen en de wens van 2021 het beste jaar ooit te maken voor jou, voor mij en voor al degenen die dezelfde idealen nastreven, staat dit voor je klaar. 

Om deze dag, mogelijk je eerste vakantiedag op weg naar de kerst. nog wat mooier te maken deel ik graag de leiderschap- adviezen met je, die ik leerde tijdens de opleiding deze zomer die me zoveel eyeopeners bracht.

Mijn eerste vraag als je dit leest zou zijn, ben jij een leidinggevende of heb je ambities om een manager te worden? En wil jij niet zomaar een leidinggevende zijn, maar een top leidinggevende? De kwaliteit van leiderschap kan namelijk oprecht hét grote verschil maken tussen een succesvol of falend bedrijf. Maar wat maakt van een leidinggevende een goede leidinggevende? Wat maakt nu écht het verschil?

Ik neem je graag mee op een aantal antwoorden die mij veel nieuwe inzichten en reden tot nadenken gaven.  

Talent en groei stimuleren 

Wat is een goede leidinggevende? Eén van de kenmerken van een goede leidinggevende of manager is het kunnen herkennen van talent binnen (en buiten!) het team en ervoor zorgen dat dit talent eruit komt. Een goede leider zorgt er namelijk voor dat de teamleden blijven groeien, continu uitgedaagd worden en daardoor steeds beter gaan presteren. Hij of zij doet dit door zelf het juiste voorbeeld te geven en zijn team te vertrouwen, in plaats van aan micromanagement te doen. Daarnaast door de ruimte te geven om met innovatieve ideeën te komen en om fouten te maken. Makkelijk? Zeker niet, want hiervoor moet je jezelf als leider ook af en toe kunnen parkeren en je eigen behoeften even on hold zetten, om volledig aandacht te kunnen geven aan je team. Ik beloof je, het is de moeite waard.

Een goede leidinggevende is een goede coach

Worden er fouten gemaakt of loopt het team tegen een probleem aan? Een goede leidinggevende gebruikt dit soort momenten als groeimogelijkheid voor zowel individuen als het hele team. Een goede manager lost niet alles zelf op, maar begeleidt het team in het vinden van een oplossing voor het probleem. Dit met het doel om hen nieuwe ervaringen en inzichten mee te geven, zodat het team als geheel groeit. Goed leidinggeven betekent ook dat je net als een goede coach voor vertrouwen en veiligheid zorgt. Een veilige omgeving kunnen creëren om fouten te mogen maken, vragen te stellen of met ideeën te komen is een teken van goed leiderschap.

Kenmerken goed leiderschap? Maak het je eigen en focus op oplossingsgericht denken

Het je eigen maken betekent dat je de verantwoordelijkheid pakt, ook of juist als er iets mis gaat of anders gaat dan je zou willen. In plaats van in een slachtofferrol te zitten, los je dingen op, of begeleid je het team naar de gewenste uitkomst. Hoe lastig het ook is, je blijft focus houden op de doelen. Een proactieve en observerende houding is daarbij essentieel, evenals buiten je comfortzone durven en kunnen gaan. Binnen NLP zeggen we ook wel: “Ga voor in de bus zitten op de chauffeursplek, in plaats van achter in de bus. Jij bepaalt waar je heen gaat, in plaats van dat je je laat besturen.”

Processen en belevingswereld begrijpen

Eén van de goede eigenschappen van een top leidinggevende, is dat hij of zij processen ziet en herkent. Niet alleen bij zichzelf, maar ook bij de medewerkers en het team als geheel (groepsprocessen). Een goede manager kijkt hoe deze processen bij zichzelf en anderen verlopen en wat daaraan verbeterd kan worden. Om dit te kunnen is het voor een goede leider nodig om te weten wat voor mensen in het team werken. Hij of zij kent hun belevingswereld en kan zich goed inleven in de ander zodat processen indien nodig veranderd kunnen worden.

Goede, succesvolle communicatie

Zonder goede communicatie kun je geen goede leider zijn. Eén van de kenmerken van topmanagers is dat zij heel goed kunnen luisteren naar anderen. Daarnaast dat ze zowel individuen als groepen via verbale en non-verbale communicatie motiveren en activeren in de gewenste richting. Een goede leider weet dat rapport daarvoor essentieel is. Maar ook dat je door goed te luisteren en observeren kunt waarnemen wat er bij de ander speelt, en welke motivatiestrategieën passen bij de persoon voor je.

Het grotere doel boven jezelf  

Heb je een groot ego? Dat is niet zo handig als je een goede leidinggevende wilt zijn. Een goede leider heeft een groter doel en een duidelijke visie waar hij of zij met zijn team heen gaat. Hij of zij zorgt ervoor dat alle teamleden daarin hun individuele rol pakken, en hun ego opzij zetten voor het verwezenlijken van dit grotere doel. Dit doe je als goede leidinggevende zelf ook. Dat betekent dat je 100% toegewijd bent aan je grotere doel, aan het bedrijf en aan je team. En ja, daarin moet je soms ook dingen doen die niet leuk of lastig zijn.

De juiste kennis en ervaring 

De juiste kennis en ervaring zijn belangrijke kenmerken van een goede leider. Je weet wat er speelt in de markt, wat de werkwijze is en kent de details van je vakgebied. Pas als je zelf een stevige basis hebt in je vakgebied en binnen het ‘werkveld’ kun je kennis overdragen en een topleider zijn. Een goede leider weet overigens ook dat hij nooit alles kan weten en blijft open staan om te leren en te groeien. Niet alleen door trainingen en cursussen te volgen, maar ook door op de kennis van het team te vertrouwen en indien nodig deskundige externe hulp in te schakelen.

Je hebt je ‘WHY’ heel helder

Als goede leider ken jij je missie en visie, en handel je vanuit je ‘waarom’. Je weet heel goed waarom je doet wat je doet en denkt bewust na of de stappen die je zet (of die het team zet) bijdragen aan het grotere geheel. Je gelooft 100% in wat je doet en waar je voor staat en weet dit succesvol over te dragen op het team. Dit geeft richting aan de acties die genomen worden en zorgt ervoor dat zowel jij als het team vanuit intrinsieke motivatie werken.

Een goede leider is strategisch, analytisch en innovatief

Een goede leider weet een goede strategie op te zetten en bij te sturen indien nodig. Hij of zij heeft een analytisch denkvermogen, zodat informatie gebruikt kan worden om dichter bij het doel te komen. Je kunt goed oorzaak-gevolg denken. Je beseft dat er aan elke stap of handeling een gevolg verbonden zit. Heb je een andere uitkomst dan gewenst of ingeschat? Een goede leider accepteert dat en gaat vol goede moed door in plaats van in spijt te blijven hangen. Falen, fouten maken, of ongewenste uitkomsten zie je als waardevolle feedback en gebruik je om het strategisch plan aan te passen.

Hard op de inhoud, zacht op de man of vrouw

Eén van de eigenschappen van een goede leider is dat hij of zij zich niet op de kast laat jagen of van de wijs laat brengen door feedback of de meningen van anderen. Als leidinggevende durf je moeilijke(!) beslissingen te nemen, en te staan voor waar jij in gelooft. Je kunt goed overtuigen, en je weet hoe je mensen meekrijgt in je ideeën. Je kunt je naast daadkrachtig ook kwetsbaar en empathisch opstellen. Dit betekent dat je geduldig kunt luisteren naar anderen, op een constructieve manier feedback kunt geven en vooral ook zelf feedback kunt ontvangen zonder emotionele controle te verliezen.

Wil jij je leiderschapskwaliteiten versterken? Wil je beter leren motiveren, je meer leren inleven in anderen, en effectief leren overtuigen? Wat fijn dat je zo geïnspireerd bent. Dat is exact de reden dat we de cursus Exponentieel Leiderschap samenstelden uit 100-en boeken, films, publicaties, interviews en films. Het staat voor je klaar. Veel succes en heel graag tot BMA!

Liefs, Claudia

Reactie plaatsen