Een hoog EQ of een hoog IQ?
Een hoog EQ of een hoog IQ?

Een hoog EQ of een hoog IQ?

Toen emotionele intelligentie (EQ) voor het eerst aan de massa verscheen, diende het als de ontbrekende schakel in een merkwaardige bevinding: mensen met een gemiddeld IQ presteren 70% van de tijd beter dan degenen met het hoogste IQ. Deze anomalie gooide een enorme roet in het eten in de wijdverbreide veronderstelling dat IQ de enige bron van succes was.

Decennia van onderzoek wijzen er nu op dat emotionele intelligentie de kritische factor is die sterartiesten onderscheidt van de rest van het peloton. De verbinding is zo sterk dat 90% van de toppresteerders een hoge emotionele intelligentie heeft.

Emotionele intelligentie is het "iets" in ieder van ons dat een beetje ongrijpbaar is. Het heeft invloed op hoe we omgaan met gedrag, navigeren door sociale complexiteiten en persoonlijke beslissingen nemen om positieve resultaten te bereiken.

Ondanks het belang van EQ, maakt de immateriële aard het erg moeilijk om te weten hoeveel je hebt en wat je kunt doen om te verbeteren als je een tekort hebt. Je kunt altijd een wetenschappelijk gevalideerde test doen om erachter te komen. Helaas zijn kwalitatieve (wetenschappelijk geldige) EQ-tests niet gratis. Dus heb ik de gegevens geanalyseerd van de twee miljoen mensen die ik heb getest om het gedrag te identificeren dat kenmerkend is voor een hoog EQ.

Wat zijn duidelijke tekenen dat je een hoog EQ hebt?

Je hebt een robuuste emotionele woordenschat

Alle mensen ervaren emoties, maar een select aantal mensen kan ze nauwkeurig identificeren wanneer ze zich voordoen. Uit mijn onderzoek blijkt dat slechts 36% van de mensen dit kan, wat problematisch is omdat niet-gelabelde emoties vaak verkeerd worden begrepen, wat leidt tot irrationele keuzes en contraproductieve acties.

Mensen met hoge EQ's beheersen hun emoties omdat ze het begrijpen, en ze gebruiken daarvoor een uitgebreide woordenschat aan gevoelens. Hoewel veel mensen zichzelf zouden kunnen omschrijven als simpelweg 'slecht' voelen, kunnen emotioneel intelligente mensen bepalen of ze zich 'prikkelbaar', 'gefrustreerd', 'vertrapt' of 'angstig' voelen. Hoe specifieker je woordkeuze, hoe beter je inzicht hebt in hoe je je precies voelt, wat de oorzaak is en wat je eraan moet doen.

Je bent nieuwsgierig naar mensen

Het maakt niet uit of ze introvert of extravert zijn, emotioneel intelligente mensen zijn nieuwsgierig naar iedereen om hen heen. Deze nieuwsgierigheid is het product van empathie, een van de belangrijkste toegangspoorten tot een hoog EQ. Hoe meer je om andere mensen geeft en wat ze doormaken, hoe meer nieuwsgierigheid je naar hen zult hebben.

Je omarmt verandering

Emotioneel intelligente mensen zijn flexibel en passen zich voortdurend aan. Ze weten dat angst voor verandering verlammend werkt en een grote bedreiging vormt voor hun succes en geluk. Ze zoeken naar verandering die om de hoek loert en maken een plan van aanpak als deze veranderingen zich voordoen.

Je kent je sterke en zwakke punten

Emotioneel intelligente mensen begrijpen niet alleen emoties; ze weten waar ze goed in zijn en waar ze slecht in zijn. Ze weten ook wie op hun knoppen drukt en de omgevingen (zowel situaties als mensen) die hen in staat stellen om te slagen. Het hebben van een hoog EQ betekent dat je je sterke punten kent en weet hoe je erop kunt leunen en ze ten volle kunt benutten, terwijl je zwakke punten je niet tegenhouden.

Je bent moeilijk te beledigen

Als je goed weet wie je bent, is het moeilijk voor iemand om iets te zeggen of te doen dat je geit krijgt. Emotioneel intelligente mensen zijn zelfverzekerd en ruimdenkend, wat zorgt voor een behoorlijk dikke huid. Je kunt zelfs jezelf voor de gek houden of andere mensen grappen over je laten maken, omdat je in staat bent om mentaal de grens te trekken tussen humor en degradatie.

Je bent een goede beoordelaar van karakter

Veel van emotionele intelligentie komt neer op sociaal bewustzijn; het vermogen om andere mensen te lezen, te weten waar ze over gaan en te begrijpen wat ze doormaken. Na verloop van tijd maakt deze vaardigheid je tot een uitzonderlijke beoordelaar van karakter. Mensen zijn geen mysterie voor jou. Je weet waar ze het over hebben en begrijpt hun motivaties, zelfs die onder de oppervlakte verborgen liggen.

Je laat fouten los

Emotioneel intelligente mensen distantiëren zich van hun fouten, maar doen dat zonder ze te vergeten. Door hun fouten op veilige afstand te houden, maar toch handig genoeg om naar te verwijzen, kunnen ze zich aanpassen en aanpassen voor toekomstig succes. Er is verfijnd zelfbewustzijn voor nodig om dit koord tussen stilstaan en herinneren te bewandelen. Te lang stilstaan bij je fouten maakt je angstig en verlegen, terwijl het volledig vergeten ervan ervoor zorgt dat je ze moet herhalen. De sleutel tot evenwicht ligt in uw vermogen om mislukkingen om te zetten in klompjes verbetering. Dit creëert de neiging om elke keer dat je valt meteen weer op te staan.

Je koestert geen wrok

De negatieve emoties die gepaard gaan met het vasthouden aan wrok, zijn eigenlijk een stressreactie. Alleen al door aan de gebeurtenis te denken, gaat je lichaam in de vecht-of-vluchtmodus, een overlevingsmechanisme dat je dwingt om op te staan en te vechten of naar de heuvels te rennen wanneer je wordt geconfronteerd met een dreiging. Wanneer de dreiging dreigend is, is deze reactie essentieel voor uw overleving, maar wanneer de dreiging een oude geschiedenis is, veroorzaakt het vasthouden aan die stress grote schade aan jouw lichaam en kan dit na verloop van tijd verwoestende gevolgen voor de gezondheid hebben. Onderzoekers van Erasmus Universiteit hebben zelfs aangetoond dat het vasthouden aan stress bijdraagt aan hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Wrok koesteren betekent dat je vasthoudt aan stress, en emotioneel intelligente mensen weten dit koste wat kost te vermijden. Het loslaten van wrok zorgt er niet alleen voor dat je je nu beter voelt, maar kan ook je gezondheid verbeteren.

Je neutraliseert giftige mensen

Omgaan met moeilijke mensen is voor de meesten frustrerend en vermoeiend. Mensen met een hoog EQ controleren hun interacties met giftige mensen door hun gevoelens onder controle te houden. Wanneer ze een giftige persoon moeten confronteren, benaderen ze de situatie rationeel. Ze identificeren hun eigen emoties en laten woede of frustratie de chaos niet aanwakkeren. Ze houden ook rekening met het standpunt van de moeilijke persoon en zijn in staat om oplossingen en raakvlakken te vinden. Zelfs als de zaken volledig ontsporen, zijn emotioneel intelligente mensen in staat om de giftige persoon met een korreltje zout te nemen om te voorkomen dat hij of zij hem of haar naar beneden haalt.

Je zoekt geen perfectie

Emotioneel intelligente mensen zullen perfectie niet als hun doel stellen omdat ze weten dat het niet bestaat. De mens is van nature feilbaar. Wanneer perfectie je doel is, blijf je altijd achter met een knagend gevoel van falen waardoor je wilt opgeven of je inspanningen wilt verminderen. Uiteindelijk breng je je tijd door met klagen over wat je niet hebt bereikt en wat je anders had moeten doen in plaats van vooruit te gaan, opgewonden over wat je hebt bereikt en wat je in de toekomst zult bereiken.

Je verbreekt de verbinding

Regelmatig tijd van het net nemen is een teken van een hoog EQ omdat het je helpt om je stress onder controle te houden en in het moment te leven. Wanneer je jezelf 24/7 beschikbaar stelt voor je werk, stel je jezelf bloot aan een constant spervuur van stressoren. Jezelf offline dwingen en zelfs - slok! - je telefoon uitzetten geeft je lichaam en geest een pauze. Studies hebben aangetoond dat zoiets eenvoudigs als een e-mailpauze het stressniveau kan verlagen. Technologie maakt constante communicatie mogelijk en de verwachting dat je 24/7 beschikbaar moet zijn. Het is buitengewoon moeilijk om te genieten van een stressvrij moment buiten het werk wanneer elk moment een e-mail die je gedachtegang zal veranderen en je aan het denken (lees: stressvol) over het werk zal zetten, op je telefoon kan vallen.

Je beperkt de inname van cafeïne

Het drinken van overmatige hoeveelheden cafeïne veroorzaakt het vrijkomen van adrenaline, en adrenaline is de bron van de vecht-of-vluchtreactie. Het vecht-of-vluchtmechanisme omzeilt rationeel denken ten gunste van een snellere reactie om te overleven. Dit is geweldig als een beer je achtervolgt, maar niet zo geweldig als je reageert op een korte e-mail. Wanneer cafeïne je hersenen en lichaam in deze hyper-opgewekte staat van stress brengt, overheersen je emoties je gedrag. De lange halfwaardetijd van cafeïne zorgt ervoor dat je zo blijft, omdat het zijn zoete tijd kost om zich een weg uit je lichaam te banen. Mensen met een hoog EQ weten dat cafeïne een probleem is, en ze laten zich er niet door overweldigen. (Deze vind ik eerlijk gezegd zelf een hele lastige, dat zeg ik eerlijk!)

Je krijgt genoeg slaap

Het is moeilijk om het belang van slaap voor het vergroten van je emotionele intelligentie en het beheersen van je stressniveaus te overschatten. Wanneer je slaapt, laden je hersenen letterlijk op, schuifelend door de herinneringen van de dag en ze opslaan of weggooien (wat dromen veroorzaakt), zodat je wakker en helder in je hoofd wakker wordt. Mensen met een hoog EQ weten dat hun zelfbeheersing, aandacht en geheugen allemaal afnemen als ze niet genoeg - of de juiste soort - slaap krijgen. Ze maken dus van slapen een topprioriteit.

Je stopt negatieve zelfpraat

Hoe meer je nadenkt over negatieve gedachten, hoe meer kracht je ze geeft. De meeste van onze negatieve gedachten zijn precies dat: gedachten, geen feiten. Als het voelt alsof er altijd of nooit iets gebeurt, is dit gewoon de natuurlijke neiging van je hersenen om bedreigingen waar te nemen (de frequentie of ernst van een gebeurtenis opblazen). Emotioneel intelligente mensen scheiden hun gedachten van de feiten om aan de cyclus van negativiteit te ontsnappen en naar een positieve, nieuwe kijk te gaan.

Je laat niemand je vreugde beperken

Wanneer je gevoel van plezier en voldoening afgeleid is van de mening van andere mensen, ben je niet langer de baas over je eigen geluk. Wanneer emotioneel intelligente mensen zich goed voelen over iets dat ze hebben gedaan, zullen ze zich dat door niemands mening of hatelijke opmerkingen laten afnemen. Hoewel het onmogelijk is om je reacties op wat anderen van je denken uit te schakelen, hoef je jezelf niet met anderen te vergelijken en kun je de mening van mensen altijd met een korreltje zout nemen. Op die manier komt je eigenwaarde van binnenuit, wat andere mensen ook denken of doen.

Alles bij elkaar brengen

In tegenstelling tot je IQ is je EQ zeer kneedbaar. Terwijl je je hersenen traint door herhaaldelijk nieuw emotioneel intelligent gedrag te oefenen, bouwt het de paden op die nodig zijn om er gewoonten van te maken. Naarmate je hersenen het gebruik van dit nieuwe gedrag versterken, sterven de verbindingen die oud, destructief gedrag ondersteunen af. Het duurt niet lang of je begint met emotionele intelligentie op je omgeving te reageren zonder er zelfs maar over na te hoeven denken.

Deel alstublieft jouw mening in de opmerkingen hieronder, want ik leer net zoveel van jou als jij van mij. Als je dit artikel leuk vond, klik dan op de abonneerknop en je ontvangt steeds onze nieuwsbrief met invitaties.

Dank je wel!


Team ClaudiavanHaeften

Reactie plaatsen