Doe waar je van houd
Doe waar je van houd
16 augustus 2020 

Doe waar je van houd

Beste vriend,

Omdat dit zo’n belangrijk onderwerp is, hebben wij besloten jou vandaag mee te nemen op de aspecten van geluk. Want om zakelijk succesvol te zijn, is het van essentieel belang dat je weet waar jij gelukkig van wordt.

En vooral hoe je dat geluk vast gaat houden of gaat vinden.

Is voor jou geluk synoniem van succes?

Het is zo bepalend hoe je denkwijze is voor je dagelijkse geluksgevoel! Daarom gaan wij diverse thema’s zoals zelfvertrouwen, gezondheid, vriendschap, werk, social media en relaties voor jou beschrijven zodat je op een directe maar zeker waardevolle wijze anders omgaat met negativiteit, stress en je zorgen maken.

Natuurlijk is humor hier heel erg belangrijk bij, en je goed voelen. Gezond zijn.

En toch blijkt geluk vooral datgene te zijn wat je realiseert wanneer je weet los te laten. In vertrouwen dat het goed komt, omdat er altijd dingen zijn die je niet veranderen kunt.

Alvast wat tips

 • Om hierbij alvast meer over te kunnen lezen een aantal ondersteunende aspecten, als het gaat om het vinden van geluk. Of je er echt gelukkig van wordt, hoor ik graag, want bij de research is het waardevol om alvast te horen waar jouw zoektocht over geluk (of succes) over gaat. Laat je het me weten? (info@claudiavanhaeften.eu)Super, dank je wel!

Als altijd bij de start van een nieuwe blog, hebben we weer veel onderzoek gedaan, bij psychologische instituten, bij universiteiten, bij auteurs en natuurlijk hebben we heel veel TedTalks bekeken en beluisterd.

We delen om te starten een aantal van de ideeën van Barton Goldsmith, een prijswinnende therapeut, en auteur van 7 boeken.

De wijze van leren die wij bij BMA met je delen, en waar je naar uit kunt zien, leert je zeker wat meer afstand te nemen van wat anderen van je denken.

We gaan je in onze cursussen maar ook in de blogs tips geven hoe je ook gewoon NEE kunt zeggen zonder je daar schuldig over te voelen. En ja, natuurlijk horen teleurstellingen, afwijzingen en fouten maken bij ons allemaal, we leren ervan.

Hierdoor beseffen we juist dat we niet perfect hoeven te zijn, en dat ook niet hoeven te pretenderen. Dat is zo vermoeiend om vol te houden, toch? We gaan details delen over dankbaarheid zonder zweverig te worden, maar wel zo dat je geen zin meer hebt om te kijken naar alles wat je (nog) niet hebt. En ja, dat gaat je zeker beter voelen als je zelf kaders aanbrengt bij wat je wel en vooral wat je niet (langer) wenst.

Laten we eens kijken wat een Master in menselijk gedrag zegt over geluk.

De tips van Barton om geluk te vinden

 1. Ga om met mensen die je aan het lachen maken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat we het gelukkigst zijn wanneer we rondom mensen zijn die ook gelukkig zijn. Ga dus om met deze mensen en maak elkaar een beetje blijer en vrolijker.

 1. Hou vast aan je waarden en normen.

Jouw normen, waarden en deugden maken jouw persoonlijkheid. Wanneer je je hieraan vasthoudt zul je mensen vinden die hetzelfde zijn als jij, wat geluk brengt. Bedenk dus goed welke normen en waarden jij naleeft, zijn die van jou, of van jouw ouders of leraren? Kies je eigen normen en waarden en leef daarnaar.

 1. Accepteer het goede.

Kijk naar je leven en zie wat er goed is, en accepteer dat. Wanneer goede dingen gebeuren, ook de kleine dingetjes, laat het binnenkomen en ervaar het.  Zoals het oud Nederlands gezegde gaat ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’. Probeer al deze bijzondere gebeurtenissen op een dag eens op te schrijven, zodat je je de dingen herinnert waar je dankbaar voor bent. Een dagboek bijhouden waarin je opschrijft waar je dankbaar voor bent, kan je enorm helpen. Je slaapt niet alleen beter, je wordt ook fitter en vrolijker wakker, wat een betere dag geeft.

 1. Ga uit van het beste.

Wees niet bang om te dromen, zet je doelen uit en stel je voor dat je ze haalt. De meeste mensen slaan deze stap of dit hele proces over omdat ze bang zijn om teleurgesteld te zijn of te worden. De waarheid is dat inbeelden dat je het gaat halen, een grote stap in de juiste richting is.

 1. Doe waar je van houd.

Misschien kan je niet elke dag gaan sky diven, of om de week op vakantie. Maar af en toe dingen doen waar je van houd zal je echt gelukkiger maken. En je kunt je er nu al op verheugen. Je ergens op verheugen is onderdeel van gelukkig zijn en tevens belangrijk bij het doen waar je van houdt.

 1. Vind een doel.

Mensen die vinden dat ze bijdragen aan het geluk van anderen voelen zich vaak gelukkiger. De meeste mensen willen graag deel uitmaken van iets groters, omdat het zo vervullend is. Mensen zijn kuddedieren, we voelen ons het fijnst als we het goed hebben met elkaar. Mensen helpen bij het realiseren van deze invulling maakt dan ook concreet gelukkig(er).

 1. Luister naar je hart.

Jij bent de enige die weet wat je echt wil. Vrienden en familie denken soms te weten wat jij leuk vind maar ze kunnen er soms naast zitten, dus bedenk zelf wat je wel en niet leuk vind en zorg dat je dingen doet die jou gelukkig maken.

 1. Let op jezelf, niet op anderen.

Je kunt eigenlijk alleen je eigen leven/gedrag aanpassen, let dus niet te veel op anderen. Stop met anderen de schuld te geven, je kunt hun gedrag toch niet aanpassen. Kijk naar wat jij kan doen, zo hoef je je geen zorgen toemaken om anderen, en er valt een last van je schouders.

 1. Sta open voor verandering.

Ook al voelt iets op dat moment misschien verkeerd, sta er toch voor open. Verandering is er altijd overal, zeker in de moderne wereld waar steeds nieuwe dingen worden ontdekt uitgevonden.

 1. Koester de simpele geneugten.

De mensen die je lief hebt, oude herinneringen, flauwe grappen, warme dagen, heldere nachten, er is zo veel moois op de wereld dat je soms even de tijd moet nemen om het tot je te laten komen. Zo wordt je gelukkiger van de kleine, maar ook de grote dingen.

Het is belangrijk om voor jezelf zorgen en het meeste te maken van je leven.

Het lijkt me een goed begin om mee te starten. Eens kijken wat andere auteurs aanbevelen? 

We delen het graag met jou.

Daarom nog 10 tips van diverse auteurs om jouw leven wat mooier te maken en er voor te zorgen dat het lang en gelukkig is als voorproefje op een hele cursus over geluk en hoe je dit kunt vinden.

 1. Praat over je gevoelens.

Praten over hoe je je voelt kan een last van je schouders afhelpen, je hoeft het niet alleen te doen. Anderen zijn er om je te helpen, maar die kunnen dat alleen als je vertelt wat er aan de hand is. Delen dus!

 1. Blijf bezig.

Regelmatig bewegen is gezond en kan zelfs je zelfvertrouwen een boost geven. Het kan je helpen slapen, concentreren en je beter laten voelen. Je lichaam en geest trainen is een van de gezondste dingen die je kan doen.

 1. Eet goed.

Je lichaam heeft veel verschillende stoffen nodig om (optimaal) te werken. Door een goed gevarieerd dieet kan je lijf een stuk gezonder zijn en voelen. En met dieet bedoelen we niet meteen geen taart op feestjes en geen ijsje op het strand. Maar dat je in je eetpatroon soms wat variatie aanbrengt.

 1. Drink met mate.

Mensen drinken (alcohol) vaak om hun stemming te veranderen, of om te gaan met een emotie, maar dat is tijdelijk. Alcohol brengt geen geluk en al zeker geen langer leven. Denk hierover na wanneer je iets wil inschenken of wil accepteren.

 1. Houd contact.

Bijna niets is gezelliger dan samen met iemand bijpraten, maar tegenwoordig kan dit steeds minder fysiek. Maar ook als dat niet lukt, geef eens iemand een belletje of plan een Zoom of Teams meeting in. Sociale interactie is goed voor mensen.

 1. Vraag om hulp.

Niemand is perfect, en we hebben soms allemaal een beetje hulp nodig. We worden allemaal wel eens moe, of hebben het gevoel dat we even moeten liggen. Wees dan niet bang om anderen om hulp te vragen het kan je alleen maar helpen. En mensen vinden het echt niet erg wanneer je eens om hulp vraagt.

 1. Neem een pauze.

Al is het maar vijf minuten, een pauze kan je echt even helpen om weer ergens tegen aan te gaan. Maar op zijn tijd is ook een weekendje weg niet zo’n slecht idee. Je moet ook echt investeren in jezelf.

 1. Doe iets waar je goed in bent.

Het naar je zin hebben kan stress verlagen, maar beter gezegd kan het je helpen om even tot jezelf te komen. Ook al is het even gamen, of een stukje breien, te lezen of te schilderen – door tijd in jezelf te steken wordt je automatisch gelukkiger.

 1. Accepteer wie je bent.

Ok, we hebben onze mindset nu in ieder geval de goede kant op gezet. We zijn op zoek naar geluk en willen hier nu echt meer van weten!

Ik besef zo goed, net als jij, dat we allemaal anders zijn, ieder mens is uniek. Het is dan ook niet alleen gezond om jezelf te zijn, of beter gezegd het is ongezond om ‘niet jezelf’ te zijn. Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven, ook al houd je nog zoveel van iemand anders.

Jij staat op de eerste plaats, het gaat in jouw leven vooral en met name om jou. En om jezelf te laten zien zoals je bent. Je anders voordoen is iets van de schooltijd, volwassenen hebben behoefte zichzelf te zijn, en dit met respect naar anderen terug te verlangen. Jezelf zijn kost je uiteindelijk veel minder energie, zodat je meer energie over hebt om bijvoorbeeld leuke dingen te doen of iets te doen waar je goed in bent.

 1. Zorg voor anderen.

Deel zijn van iemand anders zijn geluk brengt veel mensen zelf ook vervulling.

Ah, heb je nu al direct zin om hier meer over te horen?

Super, neem dan deel aan de online Q&A die we iedere maand voor jou organiseren!

Wat vonden we nog meer?

“Mensen die goede relaties onderhouden, maakt niet uit van welke soort, zijn hun hele leven gemiddeld gelukkiger dan mensen die weinig relaties hebben. Zij voelen zich vaker alleen en eenzaam. Het onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat mensen die geen partner hadden of een partner hadden waar ze geen goede relatie mee hadden, op latere leeftijd meer fysieke pijn hadden”.

Het is dus super belangrijk om jezelf te omringen met mensen waarvan je gelukkig wordt, het is zowel mentaal als fysiek gezond voor je.

Een goede start op weg naar jouw succes, fijn om dit met je mogen delen.

We zullen zeker meer artikelen over geluk met je gaan delen, zodat je alvast een klein beetje weet wat je kunt verwachten van ons programma. En wil je jouw tijd goed gebruiken?

Start van vandaag nog met een van de andere cursussen van BMA, zodat je ook daar inzicht krijgt in hoe jij je succes en geluk kunt stimuleren.

Inzage krijgt in hoe je jezelf kunt voeden in zelfvertrouwen, in het kunnen lezen van iemands lichaamstaal, leren welke leider jij zou willen zijn of uitvinden of je een open of een gesloten mindset hebt.

Je kunt in ieder geval ook uitzien naar de cursussen die invulling geven aan een totaalprogramma, Op weg naar succes!

Hierbij nemen we jou mee op dagelijkse toepasbaarheid, relax-momenten realiseren, naar jezelf leren kijken, je normen en waarden, eigenliefde natuurlijk en welke directe effecten heeft geluk op jouw leven en jouw succes?

Geweldig fijn jou te mogen verwelkomen bij het Masteren van jouw Business!

Veel liefs,

Claudia

Reactie plaatsen