De hindernissen op weg naar een betere zelfbeheersing
De hindernissen op weg naar een betere zelfbeheersing
18 januari 2021 

De hindernissen op weg naar een betere zelfbeheersing

We bevinden ons allen op hetzelfde pad, het pad van de reis naar een volledig begrip van wie we eigenlijk zijn, wat ons doel is in dit leven en over welke waarden we beschikken. Een zeer belangrijk aspect hiervan, dat het verloop van onze reis zal bepalen is “zelfbeheersing”.

Je wordt niet geboren met zelfbeheersing, het is iets dat je met veel geduld, toewijding, discipline en zelfbewustzijn moet opbouwen. De principes die in dit artikel besproken worden zijn gebaseerd op filosofische begrippen uit het boeddhisme, die met ons gedeeld werden door de Shaolin Kung Fu MeesterShi Heng yi

Inleidende anekdote:

Een man woonde vlakbij een berg, en elke dag dacht hij er over na hoe het zou zijn om deze berg te beklimmen. En wat hij zou aantreffen aan de top van de berg. Aldus besloot hij op een dag zijn intriges te beantwoorden en een tocht te beginnen om deze berg te beklimmen.

Toen hij aan de voet van de berg aankwam ontmoette hij een reiziger die de berg reeds beklommen had, en vroeg hem meteen op welke manier hij dit deed en wat hij aan de top gezien had. De reiziger deelde zijn pad en vertelde wat hij gezien had. De man concludeerde uit het gesprek dat de manier waarop deze reiziger zijn klim beschreef veel te vermoeiend klonk. En dat hij beter een andere manier zou vinden.

Dus bleef hij rond de voet van de berg wandelen tot hij de volgende reiziger ontmoette en stelde hem nogmaals dezelfde vragen. En de reiziger deelde zijn verhaal. Nog steeds niet overtuigd van hoe en langs waar hij het best zou klimmen ondervroeg hij nog een 30tal andere reizigers.

Toen hij klaar was met al deze gesprekken nam hij eindelijk een besluit: “Nu zoveel mensen hun pad naar de top van de berg met me hebben gedeeld en vooral ook wat ze vanuit de top hebben kunnen zien, hoef ik de berg zelf niet meer te beklimmen.”

Het is erg jammer dat de man in dit verhaal zijn eigen tocht naar de top van de berg nooit voltooid heeft en zelfs geen poging gaf. De moraal van het verhaal is dat elk individu voor zichzelf de meest geschikte manier hoort te zoeken om zijn/haar berg te beklimmen.

De 2e les die dit verhaal ons leert is dat er informatie is die je met woorden kan beschrijven en delen. Maar echter is het onmogelijk om de geestelijke helderheid te beschrijven die elke reiziger aan de top van de berg vond door daar alleen te staan.

Het beklimmen van de “berg” die de weg naar geestelijke helderheid symboliseert, is in feite de grondslag van alle boeddhistische praktijken en spirituele oefeningen.

Geestelijke helderheid betekent dat je alles helder ziet, en alle onderlinge verbanden duidelijk worden. Wanneer je helder ziet, hoef je in niets of niemand te geloven want je bent in staat de antwoorden die in jezelf schuilen duidelijk te lezen. Het betekent dat je voor jezelf kan onderscheiden wat de juiste richting is en welke beslissingen je moet nemen om je persoonlijke doelen of ambities vorm te geven.

Er zullen zich altijd uitdagingen bevinden op het pad naar de top van jouw berg!

Deze uitdagingen zullen je verhinderen of in het slechtste geval zullen ze je zelfs tegenhouden om verder te gaan en je berg te beklimmen. In de boeddhistische leer refereert men hiervoor naar de 5 hindernissen.

Deze 5 hindernissen zijn negatieve mentale toestanden die je praktijk belemmeren en je naar ongezonde actie leiden, waardoor je niet in staat bent het beste uit je eigen potentieel te halen. In deze mentale toestanden wordt het zeer moeilijk om helder te zien en dus de juiste beslissingen te nemen.

SHAOLIN ART

De 5 hindernissen:

1. Begeerte

Begeerte is verweven plezier, en het ontstaat wanneer we een diep verlangen hebben naar iets dat één of meer van onze vijf zintuigen (zien, horen, ruiken, aanraken en proeven) stimuleert.

Stel je voor dat je de afgelopen week hard hebt getrained voor het lopen van een halve marathon. Maar in de tweede week wordt je trainingsroutine onderbroken omdat je afgeleid wordt door je smartphone die om je aandacht vraagt. Je geeft je over en scrollt uiteindelijk urenlang door je social media-feeds. De tijd die je had gereserveerd om te oefenen is nu verspild waardoor je stelselmatig je motivatie en het spoor verliest.

Eveneens zouden we junkfood kunnen gebruiken als voorbeeld. Je leidt aan overgewicht en probeert hier met volle overtuiging iets aan te doen, door te sporten en op je voeding te letten. Maar je hebt je sensuele verlangens niet onder controle waardoor je in de avond steeds opnieuw snoept. Je kent je doel, je weet wat je moet doen maar je slaagt er niet in om het te bereiken.

Het idee is dat elk verlangen (gezond of ongezond) gemakkelijk kan veranderen in een obsessie of verslaving die je afleidt van je doelen.

TRAIN JEZELF op het overwinnen van begeerte: De enige manier om een verleiding echt te bestrijden is om diep en zorgvuldig na te denken over de uiteindelijke gevolgen van het bezwijken voor de verleiding. De volgende keer dat een verlangen zich presenteert, vraag jezelf dan af: Zal dit me op lange termijn helpen of pijn doen? En op welke manier?

2. Kwade wil

Kwade wil is het tegenovergestelde van zintuiglijk verlangen. Het is de mentale staat van het niet willen van iets, vanwege een sterke afkeer of afwijzing ervan. Het kan een activiteit, situatie of persoon betreffen. Om een vriendschappelijke relatie te herstellen, moet je bijvoorbeeld gaan zitten en praten over de zaken die jullie vriendschap beïnvloeden en belemmeren.

Maar omdat je een hekel hebt aan confrontaties, vermijd je een gesprek te voeren. En misschien vertoon je dit zelfde gedrag bij andere relaties. Of je arts raad je aan om 1 of 2 maal per week een uurtje aan sport te doen, omdat dit je gezondheid zou bevorderen. Wetende dat je arts gelijk heeft en dat het op lange termijn echt goed voor je zou zijn, vertik je het toch te doen omdat je een hekel hebt aan sporten.

Negatieve emoties (bijv. angst, boosheid, frustratie, afkeer) zijn een natuurlijk onderdeel van het leven. Maar door jezelf erbij neer te zetten, geraak je niet verder… Je blijft dan gewoon in die emotionele toestand hangen en je moet er de nare gevolgen van blijven dragen.

TRAIN JEZELF op het overwinnen van kwade wil: In plaats van je kwade wil te negeren, onderzoek je de wortels ervan. Als je een hekel hebt aan confrontaties, vraag jezelf dan af waarom. Misschien is het omdat je nooit succes hebt gehad met het vinden van oplossingen voor conflicten.

Denk terug aan ervaringen uit het verleden: Wat is er misgegaan? Wat had er anders kunnen gebeuren? Zeg niet zomaar dat je sport haat, maar denk na over alle mogelijkheden die er bestaan op gebied van sport en waar je misschien interesse voor zou kunnen tonen.

De oplossingen liggen in dit geval vaak buiten je comfort zone. Heb er geen angst voor, want juist daar ontstaat progressie. Zie dit als een kans om meer over jezelf te leren door oude manieren los te laten en nieuwe uit te proberen.

3. Luiheid en verdoving

Een staat van inactiviteit leidt vaak tot luiheid en verdoving. Het is een gevolg van lage energie reserves en een gebrek aan motivatie. Luiheid en verdoving kunnen ook komen in de vorm van een nederlaag, zelfmedelijden, gedachten van nutteloosheid, zelfgenoegzaamheid of zelfs depressie.

Misschien ervaar je het in je carrière, omdat je je ongemotiveerd voelt door het werk dat je doet, of denk je dat je niet goed genoeg bent. Of misschien voel je dat je leven niet veel nut heeft, en weet je niet echt wat te doen met je leven.

In het boeddhisme wordt dit fenomeen vaak beschreven als “gevangenisstraf” om dat je weliswaar leeft in een geestelijke gevangeniscel. Hoe meer je het toelaat dat je geest en vervolgens je lichaam jou gedrag en jou levenswil controleren, hoe kleiner deze cel wordt en hoe meer je vast zit.

TRAIN JEZELF op het overwinnen van luiheid en verdoving: Zoals met alle hindernissen, moet je eerst vaststellen wat je naar deze mentale toestand heeft geleid. Herinner jezelf dan aan je doelen en wat hen in de eerste plaats heeft geïnspireerd. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen mentale toestand zodat je uit eigen initiatief de eerst stappen kan nemen om de muren van je cel te doorbreken.

Je zou kunnen reiken naar een mentor, inspirerende lectuur, motiverende videos of meditatieve praktijken. Voor elk probleem bestaat er een oplossing, ga er naar op zoek. En heb geen vrees om het probleem vast te stellen en te accepteren.

4.Rusteloosheid

Rusteloosheid is het resultaat van een onrustige geest. Dit gebeurt vaak met mensen die zich voortdurend zorgen maken over de toekomst, gebeurtenissen uit het verleden en die zichzelf (of anderen) beoordelen op hun daden.

In het boeddhisme wordt rusteloosheid aangeduid als het hebben van een “apengeest”: Constant van de ene tak naar de andere springen, niet in staat om gefocust te blijven. In tijden van rusteloosheid worden we kwetsbaarder om in een slecht humeur te vertoeven, vaak handelen we dan op manieren waar we later spijt van krijgen, en wordt de hinder nog groter.

TRAIN JEZELF op het overwinnen van rusteloosheid: Observeer je rusteloosheid terwijl het gebeurt. Je geest zou bedrukt kunnen zijn met frustratie over iets waar je spijt van hebt dat je de week ervoor hebt gedaan. Erken dat gevoel, begrijp het en laat het dan los. “Catch & Release” Meditatie is één van de meest effectieve manieren om rusteloosheid te overwinnen.

5. Sceptische twijfel

Omdat we niet alles weten, zijn we vaak verplicht te leren uit praktijk en eigen ondervinding. We moeten eerst iets proberen om leren wat werkt en wat niet. Maar uit angst om fouten te maken en in een slechte situatie terecht te komen, kan het dat je vast komt te zitten in besluiteloosheid.

Je bent bang om beoordeeld te worden, gekwetst te worden, te falen of op één of andere manier te lijden. Je wilt absoluut weten wat er gaat gebeuren voordat je je op een bepaald pad begeeft, en aangezien dat onmogelijk is blijf je vast zitten. Op dit punt ben je het oorspronkelijke doel vergeten. Sceptische twijfel leidt tot oncontroleerbare aarzelingen en vragen.

Deze belemmering kan worden vergeleken met een zware mistige wolk waarin je jezelf bevindt en die constant aanwezig is. Deze misitige wolk zorgt ervoor dat je niet meer in staat bent helder en duidelijk te zien. Je zou je vaardigheden in twijfel kunnen trekken (“Ben ik in staat om dit te doen? “Wat als ik faal?”), of het advies van een mentor (“Hij heeft niet genoeg ervaring.” “Ik weet meer dan hij.”), of je beslissingen (“Doe ik het juiste?” Wat als er iets ergs gebeurt?”).

TRAIN JEZELF op het overwinnen van sceptische twijfel: Twijfel kan eigenlijk je vriend zijn. Het kan een teken zijn dat je een stap terug moet doen om je opties te heroverwegen, of het kan erop wijzen dat iets (bijvoorbeeld een beslissing of een bepaalde taak) een schending van je waarden is.

De sleutel is om je twijfels uit te dagen. Vraag jezelf af: Heeft de redenering achter mijn twijfel zin? Zit er logica in? Of heb ik gewoon angst om te falen? Je zult gewoon een beslissing moeten nemen en zien wat er gebeurt. En leren uit eventuele fouten. Zo simpel is het!

Ik hoor graag hoe dit bij jou werkt!

Liefs, Claudia

Reactie plaatsen