Creëer een krachtig verhaal voor je leven.
Creëer een krachtig verhaal voor je leven.
06 september 2022 

Creëer een krachtig verhaal voor je leven.

Beste  vriend,

Laten we dit hoofdstuk beginnen met een serieuze vraag: waarom word je elke dag wakker?  Met andere woorden, wat is het dat jou motiveert om 's ochtends op te staan?

 Succes heeft alles te maken met het behalen van gestelde doelen en dat betekent dat als je geen doel hebt dat je nastreeft, je ook niet kunt slagen.  Het is net alsof je in je auto stapt zonder bestemming in gedachten.  Je zou gas verspillen zonder ergens te komen of iets te bereiken.

Helaas is voor veel te veel mensen hun motivatie hun rekeningen.  Velen van ons zijn 's morgens vroeg klaar voor het werk en komen laat terug, allemaal alleen voor de rekeningen;  er is niets anders dat ons drijft.  Geen hoger doel, geen visie, niets.  En daarom is het gemakkelijk om overdag afgeleid te worden.  Het verklaart ook waarom ons leven lijkt te eindigen nadat de werkdag erop zit;  waarom we negatieve vrienden houden;  waarom we ons overgeven aan destructieve gewoonten enzovoort.

Begrijp dat jouw tijd en energie zeer beperkte middelen zijn, vandaar de noodzaak om ze te maximaliseren. Pauzeer even om na te denken over je leven en de dingen die je zou willen bereiken. Zoek een mooi stuk papier, schrijf een deel van je leven op - zeg relatie of geld - en schrijf eronder de dingen op die je op dat gebied wilt zien. Als je bijvoorbeeld romantische relaties schrijft, creëer daaronder een visie die je aanspreekt. 

Wil je een wederzijds bevredigende relatie met jouw significante andere? Wil je vaker op vakantie? Wil je kinderen hebben? Wat voor gezin zou je willen opvoeden? Schrijf ze allemaal op als ze naar je toe komen.

 Doe dezelfde oefening voor elk ander gebied van het leven. Het kan uren of dagen duren om te voltooien, maar stop niet voordat je klaar bent.

Tegen de tijd dat je klaar bent, zul je duidelijk zijn geweest over wat je uit het leven wilt halen. Vanaf nu grijp je om te leven alleen maar om te leven, maar elk moment van de dag zou je de reden weten waarom je doet wat je doet. Je zou minder afgeleid worden, meer gefocust en minder snel fouten maken waar je toekomstige zelf spijt van zou krijgen.

Het leven is hard. 

Hoe slim, voorzichtig of nauwgezet iemand ook is, op sommige punten zullen ze zeker fouten maken. Dingen zullen soms niet gaan zoals ze willen en omstandigheden kunnen hen verleiden om op te geven.

Dit zijn allemaal de onvermijdelijke dingen van het leven. Wat een persoon gaande houdt in het aangezicht van een uitdaging, is niet slimheid. Zelfs geen mentale weerbaarheid, maar een sterk waarom.

Stel je voor dat je een sterk WAAROM hebt dat ervoor zorgt dat je je levensdoelen nastreeft, ongeacht de hindernissen die je tegenkomt. 

Het is mogelijk en in dit hoofdstuk leer je hoe.

We zouden de zeven niveaus diepe oefening gebruiken om dit te bereiken. Kies een stuk papier of gebruik je mobiele apparaat om alles op te schrijven wat je wilt in het leven. Schrijf er dan onder waarom je het wilt. U wilt bijvoorbeeld financiële vrijheid omdat u eerder blut bent geweest en u niet meer terug wilt naar dat soort leven. Vraag jezelf vervolgens het "waarom" achter het eerste waarom af.

Structureer het op deze manier: ik wil financiële vrijheid omdat ik niet opnieuw failliet wil gaan. Maar waarom wil ik niet blut zijn?

Denk er eens over na en beantwoord de vraag. 

Laten we aannemen dat je niet weer blut wilt zijn omdat je als kind blut was en je daardoor gedwongen werd om banen aan te nemen die je niet leuk vond, alleen maar om de rekeningen te betalen. Vraag vervolgens de derde waarom.

 Opmerking: herhaal altijd de wens, gevolgd door alle waarom's die je hebt ontdekt voordat je het volgende waarom vraagt. Doe dit totdat je het jezelf zeven keer hebt afgevraagd. 

Zorg dat het zeven is! Niet vijf, niet acht, zeven.

De reden waarom zeven zo'n magisch getal is, is nog steeds een mysterie, maar wat zeker is, is dat de eerste redenen die je geeft voor welk verlangen dan ook recht uit je hoofd komen.  Als je nadert en bij nummer zeven komt, zullen de redenen die je begint te geven recht uit je hart komen en dat is je ware WAAROM.

Heb je gehoord over het gevecht van de twee wolven binnenin? Er wordt gezegd dat een Navajo-vrouw haar kleinzoon op beroemde wijze uitlegde dat er twee wolven in hem vechten; de ene is een goede wolf en de andere is een slechte en de wolf die wint is degene die het meest gevoed wordt.

Die illustratie is zo waar voor onze dagelijkse ervaring. 

Er zit net zoveel een held in je als een slechterik, maar degene op wie je je het meest concentreert, is degene die wint. In dit hoofdstuk delen we twee sleutels die je kunt gebruiken om de slechterik op afstand te houden. Klaar?

 • Laat het nieuws je emoties niet dicteren. Tegenwoordig worden we links, rechts en in het midden gebombardeerd door negatief nieuws. De media hebben ontdekt dat het verspreiden van negativiteit het meeste geld oplevert, dus richten ze zich er meer op. Van sociale media tot kranten tot televisie en radio, de media staan vol met verhalen over ontvoeringen, moorden, economische neergang enzovoort. Als je je hierop concentreert, raakt je geest zo vol negativiteit dat het moeilijk wordt om creatief te denken. Hoe contra-intuïtief het ook klinkt, u moet uw nieuwsconsumptie verminderen. En aarzel niet om een nieuwspauze te nemen als je je realiseert dat je te veel negatieve dingen hebt geconsumeerd.

 • Focus op uw sterke punten. Het hele leven hebben goedbedoelende mensen ons geleerd om aan onze zwakheden te werken, maar hoe ver heeft dat advies ons gebracht? Voor de meeste mensen heeft het advies om aan zwakke punten te werken alleen maar tot frustratie geleid. De waarheid is dat je nooit overal goed in zou zijn.

  • Je bent misschien geen goede planner, maar wat maakt het uit? Je kunt altijd iemand inhuren om te helpen. Je bent misschien een coach, maar schrijven en redigeren valt niet mee. En dan? Breng jouw ideeën hoe dan ook naar buiten en vraag een professionele redacteur om jouw werk te verfijnen.

  • Werk aan je morele zwakheden, maar als het gaat om bepaalde activiteiten die je hebt geprobeerd en waar je gewoon niet goed in kunt zijn, vraag dan iemand om het voor je te doen. Focussen op je zwakheden en falen zal de slechterik in je voeden, wat op zijn beurt je zelfvertrouwen afzwakt. Laat het niet gebeuren.

Wist je dat? 

De covers van Time Magazine waren in de jaren vijftig ongeveer 90% positiever van toon en inhoud, totdat ze zich realiseerden dat positieve inhoud niet verkocht en besloten om negatieve verhalen op hun covers te gebruiken. Raad eens? Hun lezerspubliek en winst gingen omhoog en daarom maken nieuwszenders nog steeds geen grappen met negatieve inhoud.

We praten meer tegen onszelf dan tegen wie dan ook, inclusief onze echtgenoten.  Daarom is het belangrijk dat we zelfpraat serieus nemen.

Je zelfpraat is een optelsom van het verhaal dat je jezelf overuren hebt verteld en bent gaan geloven.  Als je bijvoorbeeld hebt geprobeerd een presentatie te geven en er niet in slaagde, zou je tegen jezelf kunnen zeggen: "Ik ben hier niet goed in", en dat is een negatieve zelfpraat, maar wat je jezelf zojuist hebt verteld, maakt deel uit van een groter verhaal dat je  ben gaan geloven over jezelf.  Om je zelfpraat te veranderen, moet je het onderliggende verhaal veranderen.

We vormen persoonlijke verhalen uit onze ervaringen en het soort informatie dat we ons laten beïnvloeden.  Laten we bijvoorbeeld de persoon nemen die zijn presentatie niet heeft gehaald.  Een aantal redenen kan daarvoor verantwoordelijk zijn.  Hij heeft zich misschien niet voorbereid, of was de ochtend ervoor verwikkeld in een verhitte discussie met zijn vrouw die hem destabiliseerde.  Alles kan verantwoordelijk zijn geweest, maar je kunt niet alleen de oppervlakte verantwoordelijk houden, want er is altijd iets diepers.

Het kan zijn dat de man van kinds af aan altijd heeft geloofd dat hij geen goede communicator was.  Dat was een verhaal dat hij zichzelf vertelde en zijn hele leven tot het punt van die presentatie, het verhaal is een selffulfilling prophecy geweest.  Om de uitkomst te veranderen, zou hij het onderliggende verhaal moeten veranderen.

Hoe herken je een beperkende overtuiging of negatief verhaal waar je je aan vastklampt? Het enige dat nodig is, is een beetje zoeken naar de ziel. Als je overweegt iets nieuws te beginnen, zoals een bedrijf, trouwen of kinderen krijgen, wat is dan het eerste dat je tegen jezelf zegt? Wat is die eerste gedachte die bij je opkomt? Als het zoiets is als "het huwelijk is moeilijk, het heeft geen zin om het te proberen of ik ben niet slim genoeg om een bedrijf van de grond af aan te laten groeien", dan heb je, bingo, ontdekt dat het geloof je tegenhoudt. Volg het spoor van die gedachte, blijf in je ziel zoeken en je zou het verhaal vinden dat je vasthoudt. Meestal heeft het iets te maken met je verleden.

 Nu je het beperkende verhaal en geloof hebt ontdekt, is het tijd om het te veranderen. Schrijf het tegenovergestelde van die overtuiging of dat verhaal op en bewaar het op een plek waar je het gemakkelijk kunt zien. Zeg het nieuwe geloof zo vaak als je kunt hardop tegen jezelf totdat het diep in je onderbewustzijn is begraven.

Je gewoonten kunnen je maken of bederven; ze duwen je naar voren of beperken je, dus kies ze verstandig.

De dingen die je dagelijks doet, komen samen om het toekomstige grote ding te creëren waarnaar je op zoek bent. Als je in de toekomst een meer impactvolle carrière wilt hebben, is het niet aan wat je morgen doet, het is wat je vandaag doet en de dag die volgt, die uiteindelijk zal optellen om de toekomst te creëren die je wenst.

Tot nu toe hebben we meerdere succesgewoonten besproken, te beginnen met je best doen op het werk, een visie creëren voor elk gebied van je leven en de oefening in zeven stappen gebruiken om je ware waarom te ontdekken. 

We spraken ook over het creëren van een gewoonte om de slechterik van binnen uit te hongeren door te weigeren zich te voeden met negatieve inhoud en minder te focussen op je zwakheden. Dit zijn allemaal succesgewoonten die jou naar plaatsen brengen. 

Elke dag komt met een kans om de gewoonten te oefenen totdat ze een essentieel onderdeel van je worden; laat zo'n kostbare kans niet voorbij gaan.

Probeer dit

Creëer een krachtig verhaal voor je leven. Zorg ervoor dat het gaat over de doelen die je wilt bereiken en dat het je sterke punten benadrukt zonder iets te zeggen over je zwakke punten. 

Hier is een voorbeeld: “Ik mag dan wel wat ouder zijn geworden, maar ik ben nog steeds zo sterk als een jongeling. Ik ben toegewijd aan het bereiken van een fit lichaam dat geen extra kilo's heeft en niets zou me tegenhouden."

Op jouw succes en geluk,

alle liefs, Claudia van Haeften

Reactie plaatsen