Copywriting, is dat hetzelfde als goed kunnen schrijven?
Copywriting, is dat hetzelfde als goed kunnen schrijven?
13 oktober 2020 

Copywriting, is dat hetzelfde als goed kunnen schrijven?

Hi vriend,

Omdat schrijven en communicatie essentieel zijn voor iedere relatie, neem ik je vandaag graag mee op wat meer details over copywriting.

Het is één van de 5 best betaalde skills, wist je dat?

Juist omdat dit zo waardevol is, en het goed kunnen, jou echt verder kan brengen, deel ik graag de research die wij hiervoor gedaan hebben. Zodat jij dit toe kunt gaan passen in jouw communicatie en het delen van content.

In de cursus over communicatie waarin we copywriting meenemen, hebben we je al meegenomen op de theoretische basis van goed kunnen schrijven. In dit deel gaan we wat meer richting het Master-niveau van copywriting en de toepassing in de praktijk.

Laten we beginnen met de verschillende onderdelen binnen copywriting.

Zoals je nu al beseft, wordt copywriting in heel veel dingen toegepast, mails, brochures, publicaties etc. Maar er zijn verschillende vormen van copy. Misschien vind je dit nog wat meer theorie, maar dit is een belangrijk onderdeel om in de praktijk aan de slag te kunnen gaan.

De eerste vorm is ‘onmiddellijke reactie copy’ (OR copy), voorbeelden van OR copy zijn onder meer:

 • Twitter of LinkedIn post die je naar een link verwijzen.
 • Bilboard dat je naar de volgende afslag leidt.
 • Een Email waar je op moet reageren.

Soms is het niet in de beste optie om een onmiddellijke reactie te krijgen, of is het niet rendabel om daarom te adverteren.

Dan gaan we naar een andere vorm van copy, en hoewel deze geen opvallende naam heeft, zou je het een vorm van “branding”, kunnen noemen.

Voorbeelden van dit soort copy zijn;

 • Magazine reclame die bedoelt is om het merk te promoten.
 • Blog post bedoelt om mensen iets te leren, een connectie te maken.

Voorbeelden van copy waarbij er in de toekomst wel actie ondernomen moet worden;

 • Magazine reclame waarbij ze willen dat je je abonneert.
 • Blog waarbij mensen het moeten aanraden of bijvoorbeeld premium moeten kopen.

Het verschil tussen NU iets kopen of LATER iets kopen lijkt een klein verschil maar voor copywriting zijn het twee compleet verschillenden werelden.

Stel je maar eens voor dat alle blogs gefocust zouden zijn om je meteen te laten abonneren, misschien wel tot zo’n graad dat ze de conclusie blurren totdat jij bent geabonneerd. In veel situaties zou dit mensen juist wegdrijven van een blog, in plaats van er voor te zorgen dat mensen er op in gaan.

Als je deze blog nou niet leest om je eigen bedrijf te voorzien van (betere) copy, maar om van copywriting je baan te maken is het misschien handig om te weten dat er eigenlijk drie functies bestaan als copywriter.

Je kunt namelijk gaan werken bij een Agency. Of je kunt gaan werken als copywriter voor bijvoorbeeld een marketing team, hierbij ben je meer betrokken bij het gehele proces, als dat beter in je visie past. En natuurlijk is er altijd de freelance optie, voor wanneer je graag wat afwisseling wil of op afstand wil werken, met alle vrijheid.

Nu gaan we dan echt richting de praktijk.

Kan je alle tips voor het maken van een copy nog herinneren? Hier een paar nieuwe en oude tips;

 • Begin met een outline.
 • Gebruik geen jargon of vaktaal, houdt het simpel.
 • Ga niet hip doen met spelling. (Dingen als ‘w8’ en ‘ff’, zijn een slecht idee)
 • Schrijf niet te veel. “Als je het niet simpel kunt uitleggen, dan snap je het zelf niet goed genoeg” – Albert Einstein.
 • Kijk uit voor stijlfouten. Dit klinkt misschien logisch maar veel mensen zijn er vaak toch nog schuldig aan. Vaak komt dit doordat het binnen een accent of gebied gebruikelijk is geworden, wanneer je copy dan verspreid wordt zullen andere mensen de fout misschien gauw opmerken. Dingen als het mixen van metaforen, het maken van een contaminatie, of het gebruik van een tautologie komen nog vaak voor. (“Overnieuw doen”, “gratis en voor niets”, Ook een paar die al zo oud zijn dat ze vaak door de mazen glippen: “opgeruimd staat netjes”) Betekent niet dat je ze niet mág gebruiken, je kunt ze altijd gebruiken als stijlfiguur in plaats van stijlfout. (Aan te raden om gewoon even te googelen wanneer je het niet zeker weet.)

Ok, nu wordt het echt leuk, ik neem je mee op de tips van Dan Lok. Op 7 tips om precies te zijn.

 1. Zoek jouw ideale klant.

Misschien herken je deze tip nog uit het vorige rijtje, maar het is zo’n belangrijke stap in het maken van copy dat we hem toch nog een keer benoemen.

Als je even door je Facebook tijdlijn scrolt zie je vaak heel wat advertenties, let nu eens goed op die advertenties. De kans dat je je aangesproken voelt door die advertenties is erg groot, dat komt namelijk omdat dat de reden is dat Facebook ze aan jou laat zien. De eigenaar van de advertentie is opzoek gegaan naar zijn ideale klant en Facebook is die mensen gaan zoeken door algoritmes. Je kunt zien dat het van groot belang is om je ideale klant te kennen, anders gaat het je veel geld kosten, en haal je weinig resultaat. Je kunt dan niet concreet je focus leggen op jouw ideale klant.

Wanneer jij een copy gaat schrijven voor een product, bijvoorbeeld kinderschoenen, wil je dat jou copy aantrekkelijk is voor mensen met kinderen. Dat is dan (in de basis) je ideale klant. Wanneer je een copy maakt die jouw ideale klant niet aanspreekt, behaal je weinig resultaat. Iemand zonder kinderen zal niet ingaan op een reclame voor kinderschoenen.

Hoe vind ik mijn ideale klant?

Om je ideale klant te vinden moet je de volgende drie secties invullen.

Jouw ideale klant heeft:

1. Behoefte aan jouw product/dienst.

Om een ander voorbeeld te geven, vlees verkopen aan een vegetariër is geen succesvol business model, jij bent op zoek naar mensen die van vlees houden, vaders die van barbecueën houden, of mensen met veel honden. Ga opzoek naar díe mensen die een behoefte hebben aan jouw product

2. De mogelijkheid om jouw product/ dienst te kopen.

Het klinkt misschien crue, maar jij hebt er nagenoeg niks aan om je copy te laten zien aan mensen die jouw product niet kunnen kopen. Als mensen niet in staat zijn jouw product of dienst aan te schaffen en ze geen toegang kunnen krijgen tot luxeproducten schrijf dan niet voor die doelgroep. (Luxe producten zijn alle producten die niet noodzakelijk zijn om te overleven, i.e. kleding, water, eten). Je wilt je copy dus richten op de groep die jouw product/dienst wil én kan betalen. Zeker als je in opdracht werkt, is dat enorm belangrijk, jouw opdrachtgever wenst sales te realiseren en daarvoor is focus op de gewenste doelgroep (en hun bestedingspatroon) noodzakelijk.

3. De macht om jouw product/dienst te kopen

Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld de kinderen, als je een product/dienst hebt die bedoeld is voor kinderen, moet je je copy juist niet richten op kinderen, kleine kinderen wel te verstaan. Want kleine kinderen hebben niet de “macht” om jouw product/dienst te kopen. Dus is het is een beter idee om je in je copy te richten op de ouders. Die hebben wel de mogelijkheid om iets van jou aan te schaffen.

Door deze drie stappen, te overwegen en in te vullen kom je bij een beeld van je ideale klant. Hierna pas kun je de copy maken, als je hiervoor een niet gerichte copy zou maken, slaat deze niet aan op de mensen. Dat is zonde van zowel jouw tijd als die van hen.

Wanneer je opzoek bent naar feedback voor je copy is het belangrijk om het volgende in gedachte te houden. Als je iemand je copy laat lezen en ze zeggen “ziet er goed uit” of “goed geschreven”, weet je een ding bijna zeker: je copy is niet goed.

Mensen stemmen met hun portemonnee, de reactie die je wil krijgen is “wauw, waar koop ik dit., “hoe kom ik hier aan?” of “dit moet ik hebben” . Dan weet je dat je een goede copy hebt geschreven.

 1. Maak een onweerstaanbaar aanbod.

Een onweerstaanbare deal is dé beste manier om sales te maken. Het woord zegt het al, onweerstaanbaar, iedereen die jouw copy leest bestelt direct daarna jouw product/dienst.

Maar hoe maak je nou een deal onweerstaanbaar? Er zijn een paar kernprincipes die belangrijk zijn op weg naar een onweerstaanbare deal.

 • Verkoop geld met korting.

Nu kijk je waarschijnlijk even raar op. “Geld met korting??” Ja, geld met korting, het kan. Je wilt er voor zorgen dat de kosten van jouw product/dienst lager zijn dan de baten voor de koper. Dus als jij bijvoorbeeld copywriting als dienst aanbiedt bij een bedrijf, moet het zo zijn dat jij minder betaald krijgt dan dat het bedrijf aan jou verdient.

Stel je daarvoor de volgende situatie voor. Als copywriter pas jij hun webpagina(’s) aan waardoor ze €50.000 meer verdienen. Dan moet jij in ieder geval minder dan €50.000 betaald krijgen. Want een bedrijf zal je niet aannemen als je €58.000 kost en €46.000 oplevert. Zo moet je geld met korting zien. Kosten zijn lager dan de baten voor de koper.

Kijk naar het echte leven, een neem er een voorbeeld aan. Neem het op zijn minst in je op.

Geld verkopen met korting kan ook op een nog indirectere manier. Heb jij wel eens een advertentie gezien die zei “probeer “10 dagen gratis”? Een van de grote voordelen hiervan is dat mensen jouw product/dienst voort niets kunnen proberen. En wanneer jij een goed(e) product/dienst hebt zullen veel mensen na de “10 dagen” blijven hangen. Zo verlies je netto in de eerste tien dagen, maar verdien je op de rest. Voor de koper zijn aan het begin de baten groter dan de kosten. Dat maakt het voort hun minder makkelijk te weerstaan. Zo ga je op weg naar een onweerstaanbare deal.

 1. Gebruik het systeem.

Het kenmerken-voordeel- systeem is eigenlijk een bonus stap voor tip 1, waar we hebben gekeken naar je ideale klant, want hier gaan we uitleggen waarom jouw product/dienst goed is voor die klant. En als je tip 1 lastig vond is het handig om dit eerst te doen, en daarna nog eens te kijken naar tip 1. Daar gaan we.

Kenmerken. Jij gaat grondig naar je product/dienst kijken en zo veel mogelijk kenmerken noteren. Dit is geen tip van korte duur, dus wees niet bang om dit over een of misschien wel twee weken te verspreiden.

Om je een beetje de goede richting aan te geven gaan we wat voorbeelden gebruiken. Om bijvoorbeeld terug te komen op een product van eerder: kinderschoenen: wat zijn de kenmerken? Misschien klittenband, dikkere zolen, goed voetbed, leuke kleur, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Probeer voor jouw product/dienst hetzelfde te doen. Probeer wel het bij de kenmerken te houden, dat is lastig dat weten we, maar het is echt makkelijker om dat bij stap twee te doen.

Voordeel: Nu ga je voor alle kenmerken die je hebt opgeschreven de voordelen opschrijven. Nu gaan heel veel woorden je blaadje of document innemen wat er voor kan zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wanneer je een beetje het idee hebt “goh wat kan hier nou nog meer bij,” neem dan even een stapje terug, of ga door met de volgende. Dat is een stuk productiever dan je blijvend te focussen op één kenmerk.

Even terug naar de voorbeelden: Klittenband: makkelijk vast te maken, kind kan ze zelf vastmaken, snel. Zo heb je voor één kenmerk al drie voordelen, hoe meer voordelen hoe meer ‘munitie’ je hebt voor je copy, en hoe onweerstaanbaarder je de deal kunt maken.

Dus? Het gaat over de effecten die de kenmerken en de voordelen hebben. Dit is us vooral de deal-maker voor mensen, vaak maken ze deze connectie zelf, maar het kan absoluut geen kwaad om ze een zetje in de goede richting te geven.

Voorbeeld: Klittenband, makkelijk vast te maken, kind kan ze zelf vastmaken, snel. Dus?

Dus als het kind ze zelf kan vastmaken scheelt dat andere tijd, dus als het snel is bespaard het in het algemeen tijd. De ‘dus’ stap kan je ook vanaf een kenmerk doen, feature: dikke zolen, dus… hoef je minder vaak nieuwe te kopen want ze kunnen langer mee. Hier in is langer mee gaan het voordeel, en het minde vaak nieuwe kopen het effect van dat voordeel.

Als je dit systeem gebruikt om je product/dienst geheel te ontleden en voor alle kleine stukjes van je product/dienst een promotie hebt ben je al heel ver in het maken van de deal die in je copy komt te staan.

Wanneer je dit allemaal hebt gedaan, hopelijk zo goed mogelijk, ken jij je product/dienst binnenstebuiten op marketing niveau. Met deze informatie kun je psychologie gaan toepassen om mensen naar jouw deal toe te trekken. Je gaat namelijk het voordeel áchter het voordeel verkopen. Wanneer je een schoonmaakdienst aanbiedt, verkoop je geen schoon huis, je verkoopt fijn thuiskomen. Als je bedden verkoopt, verkoop je geen bed maar je verkoopt een goede nachtrust. Probeer ook het voordeel áchter het voordeel van jouw product/dienst te vinden.

Tip 4.  Schrijf pakkende titels.

Het doel van de titel is niet om de deal te sluiten, het doel van de titel is om mensen zo ver te krijgen dat ze doorlezen, dat ze het hele artikel willen zien, of de hele brief of pagina. Dus zorg dat je titel mensen naar binnen trekt.

Waar veel mensen de fout in gaan bij het maken van een titel is dat ze gaan zitten, na gaan denken en gaan peinzen over een goede titel. Soms wel uren achter elkaar. Ik ga de illusie voor je stopzetten, de kans dat je na een tijd hard denken de perfectie titel hebt gevonden is afgerond 0%.

Zelfs de aller slimste koppen in marketing kunnen dat niet.

Waarom niet? Hoe weet je nou dat dat de perfecte titel is? Probeer dat jezelf uit te leggen en lees daarna verder.

Gelukt? Niet echt he? Om te weten wat een goede titel is zal je moeten vergelijken. Schrijf om te beginnen eens drie titels die jij goed vind. Die lees je goed door, misschien een kleine koffiepauze en daarna schrijf je er nog twee, zonder terug te spieken bij je andere titels. Wat er echt goed was zal je hebben onthouden.

Dan ga je deze vijf titels met elkaar vergelijken. Kijk wat je leuk vind aan elke individuele titel. Kijk wat je leuk vind aan gezamenlijke titels. Ga een beetje puzzelen, als je nou het begin van titel 3 pakt en het midden van titel 5 en het einde van titel 1. Neem hier een aandachtig de tijd voor.

Nu gaan we iets spannends aan je vragen.

Ga een uurtje met iets heel anders aan de slag, het liefst iets moeilijk zodat je niet in je achterhoofd nog bezig kan zijn met de titels. Wanneer je na dat uurtje terug komt, denk je er even een minuutje of bij over na en schrijf je nog een titel. Als je alle vorige titels aandacht hebt bestudeert en hebt zitten puzzelen zal je waarschijnlijk nu echt een goede titel voor je hebben liggen.

Denk je “nou dat valt wel mee” dan leg je deze titel bij de oude, en herhaal je de vorige stappen nog eens, bestuderen, puzzelen, afstand, nieuwe titel. Tot dat je tevreden bent. En wees ook niet bang om de volgende ochtend terug te komen en te zeggen “nee, het is hem toch niet”. Een echt goede titel kost tijd.

Zit je er al lekker en sterk in, in copywriting en in deze tips? Super! Morgen verder met deel 2!

Liefs,

 

Claudia

ps. Check meteen even de cursus communicatie in het BMA programma, voor nog meer waardevolle informatie!

Reactie plaatsen