Copywring als een Master, een top talent!
Copywring als een Master, een top talent!
13 oktober 2020 

Copywring als een Master, een top talent!

Hi vriend,

Zoals beloofd, hierbij deel 2 van de tips over copywriting, dankzij Dan Lok.

Heb je ze al toegepast?

Wanneer mensen een nieuw product of een nieuwe dienst aangeboden krijgen, beginnen ze meteen met rekenen en redeneren. Ze gaan kijken naar de kosten en baten, die heb je als het goed is in tip 2 onder de knie gekregen. En ze gaan redeneren waarom ze het wel of niet nodig hebben.

De tegenargumenten die zij zichzelf geven (bezwaren), moet jij dus van te voren wegwerken, zodat mensen alleen nog maar JA kunnen zeggen als je ze vraagt of ze het willen hebben.

Je wil dus preventief zorgen dat ze geen tegenargumenten hebben. Dit kan door een beroep te doen op autoriteit, bijvoorbeeld reviews of een onderzoek. Het kan iemands bezwaar zijn om te zeggen: “dat ga ik niet kopen, want ik weet niet eens of het werkt”. Als jij dus preventief aankomt met een (wetenschappelijk) onderbouwd onderzoek dat jouw product/dienst werkt, valt dat argument weg. Dan kan een potentiële klant er misschien zo over denken: “misschien koop ik het wel, er is tenslotte bewezen dat het werkt”.

  1. Appels met peren vergelijken

Mensen focussen zich altijd op de voor en nadelen bij het kopen van nieuwe producten, of bij het aanschaffen van een nieuwe dienst. Ja, zelfs prullaria van €2,- wordt overwogen. Hierom is het belangrijk om mensen perspectief ter geven in je copy. En dat gaan we doen doormiddel van appels met peren te vergelijken. Het doel is om perspectief te bieden voordat ze zelf een perspectief maken. Mensen zijn over het algemeen namelijk zuinig op geld, hierdoor zullen ze vaak een negatief perspectief maken om geld te besparen.

Je gaat dus je prijs (appel) vergelijken met iets wat mensen al uit het dagelijks leven kennen (peren). Je kunt iets heel veelvoorkomend kiezen, bijvoorbeeld een kopje koffie per dag, hedendaags is een kopje koffie al gauw zo’n €2,50, dat is per jaar net geen €1000,- euro. Wanneer jij dus iets aanbiedt voor €1000,- , zijn er redelijk wat mensen die daarvan schrikken, die denken “wat een geld”. Maar wanneer jij iets aanbiedt voor de prijs van een kopje koffie per dag, zullen mensen geneigd zijn te denken “he, dat valt wel mee”.

Appels met peren vergelijken kan op veel manieren, bijvoorbeeld met iets kleins als het kopje koffie per dag. Maar je kan ook vergelijken met wat grotere dingen. Bijvoorbeeld een bepaald aantal kilometers rijden. Het psychologisch effect wat appels met peren vergelijken heeft, is dat het rekenwerk voor de koper vermijdt en perspectief biedt. Als jij duizend euro per jaar hoort, ga je waarschijnlijk even snel rekenen wat dat per maand is of per week. Wanneer dit al voor je is gedaan ben je eerder bereid er in mee te gaan.

Om nog terug te komen op het voorbeeld met de kilometers. Dit heeft hetzelfde effect door eigenlijk het omgekeerde te doen. Kilometers omrekenen naar een liter benzine en dan weer naar de benzine prijs is voor veel mensen een heel rekenwerk, en die doen dit dus ook zeker niet uit hun hoofd. Gemiddeld rijden Nederlanders 32 km per dag. Als jij dus komt met een aanbieding, waarin jij zegt dat het ongeveer even veel kost als elke dag 4 km rijden, zullen de meeste mensen denken “dat valt erg mee”.

  1. Duidelijk oproepen tot actie.

We zijn alweer aangekomen bij de laatste tip. En niet geheel toevallig is dit ook de sterkste stap in het schrijven van je copy.

Mensen willen dat het gemakkelijk gaat, en snel. Hoe minder moeite ze kunnen doen hoe beter. Geef daarom een duidelijke oproep tot actie aan in je copy.

‘Koop nu’, ‘Bel nu’, ‘Op is op’. ‘Beperkt aantal plekken’, etc.

Mensen hebben een gevoel van dringendheid nodig, anders stellen ze het uit. Wees duidelijk en maak het zo simpel mogelijk, dingen als ‘ga naar onze site en dan naar contact maken…” nee, gewoon nee. Er is geen mens op aarde die daar de tijd voor gaat nemen in deze wereld.

Dit waren de tips van Dan. Ik ben bezig met een nieuwe opleiding door Dan, en zodra ik deze voltooid heb, deel ik graag de tips weer met jou.

Probeer ze allemaal toe te passen, maar onthoud dat het tips zijn en geen handleiding. Als jij het gevoel hebt dat je tip 3,5 en 7 goed kan gebruiken doe dat dan, maar forceer het niet.

Wil jij een Master zijn?

BMA heeft naast copywriting nog veel meer cursussen.

Stuk voor stuk ingericht om jou te helpen groeien, aan persoonlijke ontwikkeling is haast geen prijs te plakken.

De prijs komt misschien zelfs pas wanneer jij straks terugdenkt en beseft wat je niet gekregen of gerealiseerd hebt, door het BMA programma niet te volgen.

Begin dus Nu jouw volgende cursus, en haal de Master in je naar boven. Het BMA programma staat voor je klaar: Leef je beste leven!

Liefs,

Claudia

 

PS. Heb jij goed opgelet deze blog?

Kijk dan in de statement hierboven welke tips wij er in verwerkt hebben. Haal jij ze er allemaal uit?

Ben jij een copywriting Master aan het worden? Briljant!

Reactie plaatsen